Вся нерухомість > Новини > Чи можна купити квартиру за 30 тис. доларів
↑ До списку новин

Чи можна купити квартиру за 30 тис. доларів

31 жовтня 2011

У столиці та її передмістях активно рекламуються квартири в новобудовах всього за $15-30 тисяч. Купити таке житло дійсно можна без проблем, проблеми можуть початися потім.

У київському метро, на білбордах і в газетах - скрізь реклама житла. І всюди - за казково низькими цінами. Ось вам квартира за 30 тисяч «зелених» не в самому віддаленому районі столиці. Ось «одиничка» в місті-супутнику Вишневому ще дешевше. А в Бориспільському районі, виявляється, можна оселитися і зовсім за $15 тис. Приходь, плати - і нерухомість твоя. Але чи справді так легко отримати те, що обіцяють фірми-забудовники, з'ясовував Weekly.ua

Будинок без штукатурки

Журналістська група Weekly.ua провела рейд по столиці та її околицях, щоб розібратися, чим викликаний бум пропозицій дешевого житла. Почали з самого розрекламованого об'єкта - комплексу «Акварелі», що займає цілий квартал в центральній частині Вишневого. Цей проект передбачає будівництво 33 шестиповерхових будинків з квартирами площею від 35 до 150 м2. Обіцяне в рекламі житло за 29 тисяч у.о. являє собою 31-метрову однокімнатну квартиру. Чи можна її купити прямо зараз? Старший менеджер відділу продажів Дмитро Плосконос каже, що майже всі «одинички» в зданій в експлуатацію першій черзі комплексу вже продані, але житло за $29 тис. можна придбати в третій черзі "Акварель", яку будуватимуть до червня наступного року.

«Єдина умова - заплатити всю суму відразу за курсом НБУ, - каже Дмитро. - Це дуже вигідно зараз, коли всі чекають обвалу гривні. Нашим інвесторам не доводиться нічого доплачувати у зв'язку з коливаннями валютних курсів. Проте багато хто дуже вигідно переуступив свої права на квартири: у минулому році купували недобудовані за $35 тисяч, а в нинішньому вже здані перепродують за $48-50 тисяч».

Дмитро Плосконос показує нам ще недобудовану дешеву однокімнатну квартиру, аналогічну акційній. «Акварелі» пропонують покупцям житло з підведеним водо- та електропостачанням (до речі, в кожному будинку встановлено автономне опалення), з дверима і вікнами. Крім того, за бажанням клієнта звичайні батареї можуть бути замінені горизонтальним опаленням.

Будинки першої, зданої в експлуатацію, черги «Акварель» не так-то легко відрізнити від тих, що ще будуються. На них до цих пір висять будівельні люльки з мулярами, що штукатурять фасад, робітники на будівельних лісах встановлюють алюмінієві каркаси на балкон. Мешканці, які вже поселилися в новому комплексі, скаржаться, що їм ніяк не видадуть документи на право власності на квартири: вже місяць, як будівельники кивають на селищну раду, рада - на БТІ, а БТІ на... будівельників.

«Зараз ми дійсно виконуємо фасадні роботи в перших секціях комплексу і займаємося благоустроєм прибудинкової території, - пояснює Дмитро. - Просто ми не очікували, що мешканці почнуть заселятися так рано, не встигли встановити на балкони алюмінієві каркаси. Що стосується свідоцтв про право власності на квартири, то вони будуть видані мешканцям протягом двох місяців з моменту офіційного введення будинку в експлуатацію. Ця процедура обумовлена ​​і в наших контрактах з інвесторами, тому я раджу їм трохи потерпіти».

Клубний будинок: вирішуйте проблеми самі

Дивно дешеве житло пропонується ще в одному місті-супутнику Києва - Ірпіні. Там, судячи з оголошень, можна купити однокімнатну квартиру площею 39 м2 всього за $20 тис. Погодьтеся, це заманливо, враховуючи, що Ірпінь розташований у зеленій зоні біля Києва і має статус міста-курорту. Втім, є й істотний мінус - туди складно добиратися без власного транспорту. Місцеві жителі кажуть, що найкраще їхати електричкою від станції метро «Святошин». Правда, зараз через ремонт шляхів кількість поїздів скорочено, а ті, що залишилися, забиваються під зав'язку.

На вулиці Суворова знаходимо цілком готовий чотириповерховий цегляний будинок. Нас відразу насторожує те, що забудовником виступає не відома будівельна компанія, а фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності Сергій Філімонов.

«Так, цей будинок і земля під ним - особиста власність. За документами об'єкт проходить як приватний будинок, а мешканці купують його по частинах. Такі будинки називають клубними», - пояснює нам охоронець.

Незважаючи на незвичність такої форми забудови, вона цілком законна. Багато клубних будинків зараз будується в Ірпені та сусідніх населених пунктах - Бучі, Ворзелі, Коцюбинському. Оскільки навколо них суцільні ліси, відшукати велику територію під будівництво тут непросто, тому великі забудовники сюди не йдуть.

Знайомимося з однокімнатною квартирою. Тут зроблений первинний ремонт, є автономне опалення, встановлений двоконтурний котел. В принципі, можна було б в'їжджати хоч сьогодні. Однак розмова з мешканцями, які вже купили тут квартири, розвіює наш оптимізм.

«Слабким місцем клубного будинку є питання власності, - говорить Ігор Павленко. - Фактично тепер і будівля, і десять соток території навколо неї поділені між двома десятками власників, у кожного з яких свої інтереси. З нами не хочуть мати справи ані ЖЕКи, ані керуючі компанії, виникають проблеми з реєстрацією. Ми ніби випадаємо з житлово-комунальної сфери Ірпеня. Наприклад, як бути з вивезенням сміття? А коли відключають електроенергію, доводиться дуже довго чекати майстрів, пред'явити претензії нікому».

У міському управлінні житлового господарства знають про цю проблему і пояснюють, що підписувати договори на вивезення сміття та про електропостачання повинні самі мешканці. «Єдине, що ми можемо порадити, - це перестати боротися з обленерго поодинці і спробувати створити об'єднання власників багатоквартирного будинку», - кажуть чиновники.

По сусідству з американським посольством

А от у столиці більшість пропонованих за низькими цінами квартир продаються ще неготовими. Квадратні метри тут дешевше за рахунок того, що майбутні мешканці платять за них у повному обсязі і наперед (таким чином кредитуючи забудовника).

Наприклад, за ті ж $30 тис. можна купити 40-метрову однокімнатну квартиру в споруджуваній багатоповерхівці по вулиці Степана Руданського на Сирці. Забудовники заманюють клієнтів сприятливою екологією і «елітним» місцерозташуванням комплексу. «Будинок знаходиться посеред Сирецького парку, поряд будується американське посольство. Навіть американці не змогли знайти більш чистого місця в місті», - запевнили нас в довідковій будівельної компанії «Мегаполісбуд».

Опинившись на будівництві, починаємо розуміти, що не все так райдужно. Перш за все, чи можна називати цей квартал елітним? Дійсно, нещодавно на цій вулиці з'явився великий житловий комплекс з дорогими квартирами (чомусь його облюбували музиканти і представники поп-культури). З іншого боку, Сирецький парк виглядає вкрай запущеним, поруч похмурий приватний сектор з ґрунтовими вуличками, залізниця і численні робочі гуртожитки, що не додають принади навколишнього пейзажу. Поруч зводиться величезний посольський комплекс, і деякі забудовники вже завбачливо побудували котеджі для його співробітників. Але безлюдні котеджні містечка справляють гнітюче враження. До того ж жителі зданого по сусідству будинку діляться не найкращими враженнями. «Багатоповерхівка побудована на схилі і, мабуть, потроху просідає. Після того, як вселилися в необлаштовані квартири, серйозно витратилися на ремонт. І не тільки на ремонт. Ліфт довелося доводити до розуму своїми руками, не їздив він», - розповів один з мешканців сусіднього будинку-близнюка. Правда, фірма-забудовник обіцяла виправити недоробки, але з часом, а людям треба жити тут і зараз.

Квартира, яка може поплисти

Але найдешевші однокімнатні квартири Weekly.ua виявив не в передмісті, а в будинку за адресою Харківське Шосе, 19. На своєму сайті забудовник, компанія «Мега-сіті», обіцяє здати будинок в експлуатацію до кінця року. Однак сіра бетонна коробка навпроти Інституту хімії впевненості в цьому не вселяє. Проте вже викликає нарікання мешканців сусідніх будинків. В результаті будівництва просідає ґрунт, пішов тріщинами асфальт.

З вікон верхніх поверхів забудовники обіцяють «чудову панораму» правого берега Дніпра, скромно замовчуючи при цьому, що з вікон з іншого боку відкривається лише безрадісний вид на Дарницький вокзал, нескінченні залізничні колії та гаражі. Ніякі герметичні вікна не захистять від пронизливих звуків тепловозних гудків і гуркіт складів. Ось на це все і виходять вікна найбільш «бюджетної» однокімнатної квартири житловою площею 16,5 м2 і вартістю $26,5 тис. Щоправда, за умови, що буде оплачено все і відразу.

Звичайно, заради дешевизни можна було б пожертвувати деякими зручностями, якби не ще одна обставина, що робить саме проживання в цьому будинку потенційно небезпечним для любителів дармівщини.

«Дозвіл на будівництво житлово-офісного комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями на цій земельній ділянці скасовано інспекцією Державного архітектурно-будівельного контролю у місті Києві у зв'язку з систематичним порушенням законодавства України у сфері будівництва та архітектури», - повідомили нам у прес-службі «Київводоканалу». Виявляється, ця організація давно вже судиться з тутешніми забудовниками, наполягаючи на тому, що будівля побудована безпосередньо на камері головного дарницького каналізаційного колектора діаметром 2,5 метра, через який проходить близько 80% стічних вод лівобережної частини Києва. Виходить, що будь-яка аварія тут може вилитися в техногенну катастрофу для кількох міських районів. Цим, напевно, обумовлена і дешевизна квартир, і бажання отримати від покупця всю суму відразу - забудовники хочуть швидше позбутися свого дітища і залишити мешканців наодинці з невирішеними проблемами.

Виселити наркоманів, заїхати самим

Ще один спосіб придбати квартиру задешево - перекупити право на неї в будинку, який, як видно, не має шансів найближчим часом бути побудованим. По всьому Києву сьогодні розкидані багатоповерхівки, будівництво яких з тих чи інших причин зупинене. Нерідко через те, що недобросовісні забудовники - всілякі «еліта-центри» великих або маленьких масштабів - зникли в невідомому напрямку з грошима інвесторів. Одна з найстаріших подібних столичних недобудов - будівля за адресою Святошинська площа, 1, кинута років двадцять тому. Її інвестори готові переуступити свої права на квартири за $15-20 тис.

Одна з таких постраждалих розповідає нам, що будинок почали зводити ще в 1993 році як молодіжний житловий кооператив, але гіперінфляція дуже швидко знецінила всі вкладені в нього кошти. Після чого інвесторам запропонував свої послуги якийсь В'ячеслав Опанасюк, директор фірми «НВФ-Вест». Додатково зібравши з пайовиків два мільйони гривень, та до того ж узявши під будівництво кредит у банку, він спробував сховатися. Хоч Опанасюк був знайдений і навіть засуджений на вісім років, своїх грошей постраждалі так і не побачили, крім того, на будинок поклав око банк, який хоче повернути кредит. Ошукані інвестори об'єдналися в громадську організацію «Надія-Дім», але всі їхні спроби достукатися до столичного начальства поки що успіхом не увінчалися.

Заради інтересу під'їжджаємо на будівельний майданчик, що знаходиться поряд зі станцією метро «Житомирська». Робітники і охорона звідси давно пішли, а вандали не залишили каменя на камені від їх побутових приміщень. Проржавілий підйомний кран, мабуть, уже неможливо привести в робочий стан. Зайти подивитися будівлю зсередини нам не дають дружинники, що охороняють розташований поруч базар. «Всередині цього будинку давно влаштували притон наркомани, - лякають вони нас. - Сюди не ризикують заходити поодинці навіть міліціонери з сусіднього відділення».

Три рази перевір, один - купи

За підсумками рейду Weekly.ua можна зробити два висновки. Перший, приємний: купити квартиру за $30 тис. на первинному ринку столиці можна. Причому в деяких випадках - навіть цілком придатне для життя житло. Досить дотримуватися лише елементарних запобіжних заходів при виборі. Слід пам'ятати, наприклад, що ідеальних квартир не буває в принципі і, як правило, багато недоробок усуваються місяцями після здачі будинку в експлуатацію.

Якщо ви вирішите купити квартиру в споруджуваному будинку, необхідно попередньо хоча б кілька разів на будні дні відвідати будмайданчик, щоб побачити, чи просувається будівництво і якими темпами. Звичайно ж, не можна забувати про численні сайти нерухомості в Інтернеті - адже саме звідти інвестори «Еліта-центру» дізналися про подвійні продажі їхніх квартир.

І другий висновок, який лежить на поверхні: купівля житла в будинку, здача якого постійно відкладається, - це лотерея.

Микола Поліщук, Weekly.ua


Топ-оголошення

Танцзала, пілатес, йога
Поділ, Іллінська вул., 12, 3/3, 15 000грн/місяць, Здам приміщення, вул. Іллінська, Подол, Контрактова ...

Інше > Здам > Київ > Подільський р-н

Сдам в аренду свою 1-комн. кв. М. Позняки
Позняки, 1 комната, 49/20/14 кв.м, 16/20, 12 000грн/месяц, Предложение от собственника/без комиссии. ...

Квартири > Здам > Київ > Дарницький р-н

Топ-оголошення

Продаж однокімнатної квартири ст.м. "Політехнічний інститут"
КПІ, Борщагівська вул., 16, 1 кімната, 32/15/7 кв.м, 9/9, 45 500$, Продається однокімнатна квартира ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Продам 2-хэт. будинок-дачу з.Каролино-Бугаз/станція Студентська.
Студентська, 4 кімнати, 160 кв.м, 5 соток 210 000$, Продам 2-хэт. будинок-дачу ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеська обл. > Овідіопольський р-н > Каролино-Бугаз

1-но комнатная квартира в новом сданном доме на Степовой по интересной цене
Молдаванка, Интернациональный пер., 1 комната, 30/9,7/9,6 кв.м, 2/2, 18 000$, Новый сданный ...

Квартири > Продам > Одеса > Малинівський р-н