Вся нерухомість > Новини > Центр Києва перетвориться в «спальник»
↑ До списку новин

Центр Києва перетвориться в «спальник»

6 грудня 2011

Плани з будівництва окремого адміністративного кварталу Києва не нові, але здатні перетворити центр міста в люмпенізований житловий масив.

Днями голова Держагентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів заявив про можливе нове призначення проекту «Київ-Сіті» - замість будівництва хмарочосів для бізнесменів може бути здійснений переїзд величезної армії київських чиновників з центру столиці в окремий квартал. За межами столиці або на її околицях.

Нагадаємо, проект «Київ-Сіті» буквально кілька місяців сприймається як складова Національного проекту «Місто майбутнього». Щодо цілей і завдань останнього ще рік тому ні в кого не було протиріч. Офіційне звучання нацпроектів, - «формування стратегічного плану та системи проектів розвитку міста», - мало що пояснювало з самого початку. Навряд чи в країні взагалі була людина, яка могла чітко і доступно розповісти, що ж буде відбуватися в рамках зазначеного починання. До речі, багато в чому завдяки «пілотному» місту по проекту - Києву, він прямо ототожнювався зі Стратегією розвитку столиці до 2025 року, з якою сьогодні бігає половина Київської міськдержадміністрації. Однак, навіть після року, жодних чітких обрисів «Місто майбутнього» не придбало.

На початку ж поточної осені в цій історії розпочався другий етап. Керівництво Держагентства озвучило план «реанімації» свого дітища - його розбили на три складові. Це «ІнтерМедікалЕкоСіті» (курорт-клініка доктора Козявкіна на Арабатській стрілці), «П'ятихатки» (наукоград на північній околиці Харкова) і, власне, «Київ-Сіті». Але щодо останньої, явно найбільш дорогої і масштабної складової, традиційно так нічого і не прояснилося. І, щоб зрозуміти всю глибину цієї затії, необхідно трохи зануритися в історію цього питання.

ВІД СКОРОПАДСЬКОГО ДО ПОПОВА

У 2007-му під назвою «Київ-Сіті» переховувався висотний бізнес-район на Рибальському острові, девелопером якого виступала російська MosCityGroup (власник - Павло Фукс, московський підприємець родом з Харкова). На землі «Ленінської кузні» Петра Порошенка передбачалося побудувати «шість дзеркальних футуристичних хмарочосів багатофункціонального призначення». Московський проект футуристичних висоток саме на цій землі народився не випадково - ще в 2005 році «Ленінська кузня» виступила замовником більш масштабного проекту столичного бізнес-сіті на Рибальському (тоді він називався «Сіті-Центр») з видом на занесення своїх ідей в Генплан Києва до 2020 року. У проекті, крім десятків хмарочосів значилося і переміщення на острів Київської міськдержадміністрації.

У ті ж роки на місці іншої промзони, - в районі Телички, - було запропоновано створити новий адміністративно-урядовий центр. За іронією долі, саме ці території, після руйнівних вибухів і пожежі на артилерійських складах в 1918 році, гетьман Павло Скоропадський запропонував перетворити на урядовий центр із гетьманським палацом, Академією наук, центральним ринком, пустити фунікулер, трамвай і навіть лінію метрополітену.

У 2011 році проект «Київ-Сіті» відроджується в стінах Київської міськдержадміністрації і знову набуває вигляду ділового Сіті. Словами заступника голови адміністрації Руслана Крамаренка, під проект вартістю від $ 2млрд. місто готове виділити ділянку або на Іподромі, або на Теличці, або на Осокорках.

І буквально в лічені місяці після того, як команда Попова оприлюднила свої плани щодо відродження Сіті, Каськів констатує - попиту на ці комерційні площі просто не буде. Криза ліквідності. І пропонує повернутися до призабутої межі бізнес-проекту «Сіті-Центр» - до переїзду офісів можновладців.

«Цікаво було б проаналізувати можливість будівництва нового адміністративного кварталу. Є класик цієї ідеї - бразильський президент Жуселіну Кубічек, який посеред джунглів побудував столицю. Звичайно, треба все прораховувати, але є багато аргументів (на користь цього проекту - Ред.). Якщо порахувати, скільки тисяч, якщо не десятків тисяч, відбувається переміщень між адміністративними будівлями в центрі міста; наскільки неефективно використовуються будівлі, які для цього не призначені; наскільки складно використовувати електронні комунікації між ними - то ця ідея могла б бути дуже хорошою основою для буквальної реалізації Адміністративної реформи. Іншими словами, основою для модернізації самої системи управління, оптимізації використання будівель», - розкрив він плани агентства «Комментариям».

При цьому, вже навіть продумано, на що можна буде зорієнтувати вищі державні уми при затвердженні кошторису такої ідеї: «Теоретично, продаж адміністративних будівель в центрі Києва за ринковою вартістю може покрити витрати на будівництво нового кварталу».

ЦЕНТР КИЄВА: АБО ГРАТИ, АБО ЛЮМПЕНІЗАЦІЯ

Тут слід згадати саме той бразильський досвід, який і привів у приклад Каськів. Якщо вже говорити про столицю Бразилії, потрібно розуміти, що переносилися не тільки окремі одиниці державного апарату, а вся управлінська машина - всі міністерства, управління, служби, суди. Тільки в такому випадку подібний крок буде успішним. Хоча, навіть місто Бразиліа до сьогоднішнього дня обросло кільцем трущоб - нащадками будівельників цього «міста посеред джунглів».

Що ж стосується варіанта, що обмірковується - будівництва окремого адміністративного кварталу в межах або за Києвом, - то тут показовий досвід Брюсселя. Корінне населення цього міста ще з початку минулого століття стало поступово перебиратися в приміську зону, а центр поступово займали вихідці з колоніальної Африки. Переїзд до Брюсселя численних загальноєвропейських установ і відомств, будівництво окремого Європейського кварталу перетворило центральні вулиці або в криміногенні анклави іммігрантів, або ж у мертві офісні зони зі скла і бетону, де життя починається вранці і завмирає ввечері.

Втім, президент Київської організації Національного союзу архітекторів України Вадим Жежерін вважає, що виселяти чиновників треба. І чим швидше - тим краще. «Потрібно не перенесення будівель в окремий квартал, а виділення окремого району - десь за межами центру. Куди потрібно перенести всю адміністративну та управлінську функції держави. Можна винести або вниз по Дніпру, або вгору по Дніпру - в район Обухова або в район Вишгорода. Тим більше, що вони всі там і живуть - або внизу, або вгорі. В іншому випадку, це місто ніколи не вирішить ані транспортну, ані будь-які інші свої проблеми. Якщо не прийняти зараз таке політичне рішення - ніякими генпланами, ніякими рішеннями місто ми не врятуємо. Такі речі, які повинні бути загальнодоступними для народу, стають недоступними. Система безпеки урядових установ стає системою решіток міста Києва», - розповів він «Комментариям».

Тим не менше, якщо взяти суто першорядну проблему, озвучену в якості аргументації Каськівим, - а саме переміщення чиновників і створювані ними пробки на вулицях, - її рішення лежить на поверхні. Відмовтеся від кортежів, зважтеся на по-справжньому політичний вчинок - введіть розумні обмеження на транспорт в історичному центрі. Проблема втратить свою гостроту. Перенесення ж адмінбудівель куди б там не було - найдорожчий варіант вирішення цієї проблеми. Хоча і «виселити» їх подалі, мабуть, мріє далеко ні один житель столиці.

Комментарии


Топ-оголошення

Французский б-р: квартира у моря в престижном районе в ЖК Сигурд Холл!
Французский б-р, 54/23, 2 комнаты, 57/23/20 кв.м, 6/9, 14 000грн/месяц, Французский бульвар / ...

Квартири > Здам > Одеса > Приморський р-н

1к квартира нового планування
Залізняка, 1 кімната, 39/-/- кв.м, 2/9, 31 500$, ПРОДАЖ 1к.квартири Район Озерна Будинок нового ...

Квартири > Продам > Хмельницький

Топ-оголошення

70км від Києва, с. Новий Биків, недобудований котедж 260м2.
Щорса, 19, 5 і більше кімнат, 260 кв.м, 29 соток, 17 000$, Котедж із газоблока, фундамент монолітний, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Чернігівська обл. > Бобровицький р-н > Новий Биків

1-но комнатная квартира на Прохоровской по интересной цене
Молдаванка, Прохоровская ул., 1 комната, 18/13/3 кв.м, 2/2, 12 000$, Квартира в хорошем жилом ...

Квартири > Продам > Одеса > Малинівський р-н

Ексклюзивний пентхаус в новострое р-н парку Глобы!
"нагорный", 4 кімнати 220/-/- кв.м 390 000$, Продаю 4 х. комн. квартиру - пентхаус 221.8 м.кв. Три ...

Квартири > Продам > Дніпро > Центральний р-н