Вся нерухомість > Новини > Ресторанна нерухомість: меню розширюється
↑ До списку новин

Ресторанна нерухомість: меню розширюється

8 жовтня 2010

Ринок громадського харчування знову став користуватися підвищеним інтересом в інвесторів, які почали відкривати нові об'єкти. А приводом для цього стали клієнти, які повернулися в ресторани. На цій хвилі деякі власники вирішили, що криза минула, і підняли орендні ставки на 30-50%.

Ресторатори ожили

За словами гендиректора компанії «Ресторанний консалтинг» Ольги Насонової, в нинішньому році бізнесмени стали активніше відкривати власні заклади громадського харчування. Зокрема, щомісяця в Києві з'являється не менше 1-2 нових ресторанів, у деякі місяці показник сягав 6.

Одна з причин такого пожвавлення - думка «грошових» підприємців, що ресторанний ринок є одним з найбільш дохідних і простих в управлінні. При цьому для того, щоб відкрити заклад на 70 місць, необхідно близько $100 тис. А повернути вкладені кошти, навіть з урахуванням кризи, що продовжується, можна через 3,5-4 роки, що також заманливо для інвесторів.

Однак більш вагомою причиною активізації ринку є повернення відвідувачів в ресторани. У минулому році налякані вкрай песимістичними прогнозами кияни відмовилися від більшості розваг, в т.ч. і походів у ресторани. Але за 9 місяців поточного року кількість клієнтів столичних закладів зросла на 15-20%, незважаючи на те, що рівень життя за останній рік не дуже змінився.

Ці тенденції призвели до зростання попиту на оренду приміщень під відкриття ресторану. За спостереженнями директора по маркетингу компанії SV Development Володимира Степенка, найбільшим попитом у орендарів користується нерухомість площею 150-200 кв. м, яка розташована на перших поверхах житлових будинків і має окремий вхід з фасадної частини будівлі. «Природно, що підвищеним інтересом користуються приміщення в центральній частині міста за ринковими цінами. Однак ресторатори готові розглядати майданчики, які розташовані у спальних районах, поруч з гарною транспортною розв'язкою, приміром, недалеко від станції метрополітену», - підкреслює він.

Цікаві для рестораторів і приміщення в торгових центрах. За словами виконавчого директора компанії Real Estate Solutions Андрія Борща, заклади зазвичай відкриваються в успішних центрах, орієнтованих на «середніх покупців». «Робота в об'єктах комерційної нерухомості дозволяє рестораторам розраховувати на великий потік відвідувачів», - говорить експерт. Найбільш успішними, за його спостереженнями, закладами стають ті, що розташовані поруч з кінотеатрами, катками і дитячими зонами відпочинку.

Вибір місця

Незважаючи на те, що цієї осені кількість пропозицій з оренди приміщень збільшилася в рази, вибрати якісний об'єкт, за словами А. Борща, як і раніше, непросто. Зокрема, об'єкти на перших поверхах у старому житловому фонді привабливі для відвідувачів, але там не завжди є можливість створити кухонну зону з відповідними витяжками, або для цього потрібні великі капіталовкладення (згідно з вимогами пожежної безпеки, витяжки повинні бути виведені на рівень вище покрівлі будівлі, в якій розташований заклад).

Ще складніше з підвальними приміщеннями у старих будинках - там комунікації прокладені знизу вгору. «Таким чином, частими гостями у закладі стануть представники всіх комунальних служб міста, які будуть займатися ремонтом мереж безпосередньо в ресторані», - попереджає О. Борщ. До того ж поруч зі старими будинками зазвичай дуже обмежене місце для паркування автомобілів клієнтів. Але, незважаючи на ці проблеми і рекомендації ріелторів, вибирати приміщення в нових будинках, де є всі необхідні комунікації, більшість об'єктів громадського харчування, особливо немережевих, відкривається в старих житлових будинках.

Ціни завмерли

Зняти приміщення під ресторан сьогодні можна за $10-100 за кв. м на місяць, в окремих випадках ставки досягають $200. Наприклад, окремо розташована будівля на вул. Північна (Оболонський р-н) можна орендувати за $10 кв. м, на вул. Борщагівській (Солом'янський р-н) воно обійдеться в $15 кв. м, на Верхньому Валу (Подільський р-н) оренда обійдеться в $30 кв. м

Традиційно найдорожчі майданчики розташовані в Шевченківському районі столиці: орендувати об'єкт під ресторан на пр. Перемоги (біля площі Перемоги) можна за $60 за кв. м, на бул. Шевченко - $70 за кв. м, на вул. Шота Руставелі - $80 за кв. м. «Але, як показує практика, максимальна орендна плата, при якій ресторан може працювати прибутково, становить $ 50 за кв. м », - підкреслює О. Насонова, хоча і зазначає, що в ряді випадків закладам доводиться платити більше.

Експерти говорять, що протягом останніх місяців частина орендарів вирішили, що криза вже позаду, у зв'язку з чим підвищили орендну плату на 30-50%. Причому, в більшості цих об'єктів зараз ще працюють ресторани, договори оренди з якими закінчуються найближчим часом.

Деякі власники нерухомості при складанні угод зі своїми орендарями прописували пункти, згідно з якими могли при бажанні підвищити свої розцінки. На ці непривабливі умови, як правило, погоджувалися власники невеликих закладів, що було пов'язано із спостережуваним ще недавно дефіцитом приміщень. «За моїми підрахунками, близько 60 керівників ресторанів не погодилися на підвищення орендної плати, тому зараз на їх місце підшукуються інші орендарі. Після того, як вони будуть знайдені, працюючі на цих майданчиках заклади змушені будуть виїхати», - говорить О. Насонова. Правда, додає вона, на сьогоднішній день немає бажаючих орендувати приміщення за новими розцінками.

Тетяна Александрова, UGMK.INFO


Топ-оголошення

Аренда 2-х комнатной квартиры на Малышко 29
Комсомольський масив, 2 кімнати, 42/26/6 кв.м, 5/9, 7 000грн/місяць, Малышко 29 5/9 этажного дома ...

Квартири > Здам > Київ > Дніпровський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске (г, Днепр)-Украина, Варианты аренды
20 кв.м, 2/9, 2 000грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по ...

Кімнати > Здам > Донецька обл. > Волновахський р-н > Волноваха

Топ-оголошення

Продам 2-х ком.кв. ул.Каманина/пер.Морской. ЖК "Пространство на Морском".
Аркадия, 2 комнаты, 78/30/22 кв.м, 3/7, 140 000$, Продам 2-х ком.кв. ул.Каманина/пер.Морской. ЖК ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Двухкомнатная квартира с евроремонтом в новом доме
Киевская, 128, 2 комнаты, 54/38/9 кв.м, 4/5, 62 500$, Обухів. Двокімнатна квартира з євроремонтом та ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Обухівський р-н > Обухів

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды
Малеванка, Петлюры (Пионерский 3-й) пер., 1 500грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - ...

Кімнати > Здам > Житомир