Вся нерухомість > Новини > Недобудова «другої свіжості»
↑ До списку новин

Недобудова «другої свіжості»

3 червня 2010

Вже другий рік «аналітики» і «експерти» українського ринку нерухомості намагаються «вбити в голову» звичайному обивателеві, у якого немає власного житла, але є мрія його придбати, що ситуація на ринку нерухомості розташовує до покупки. Мовляв, продажі нерухомості ростуть з кожним днем, так що пора купувати квартири та заміські будинки, а то завтра буде дорожче. Але їхні старання марні. Вже другий рік поспіль банки не поспішають видавати кредити будівельним організаціям, і розморожувати іпотеку для фізосіб. У забудовників своїх грошей недостатньо навіть для завершення вже початих проектів. Непорозуміння між банками і забудовниками виникло з приходом економічної кризи. Забудовники виявилися неплатоспроможними клієнтами, а будівництво - інвестиційно-непривабливою галуззю. От і стоять по всій Україні «голі» остови будівель, що символізують крах будівельного ринку.

Вже другий рік поспіль уряд не може визначитися, як чинити з об'єктами, ступінь готовності яких сягає 50-70%. Пізніше було вирішено добудувати будинки, які готові на 70%. От тільки ніхто не зміг підрахувати, скільки таких будинків. Процес складання переліку таких об'єктів затягнувся. Уряду Юлії Тимошенко, судячи з усього, завадили вибори президента - інших проблем вистачало. Втім, кілька об'єктів були показово профінансовані в розпал виборчої кампанії, але це окремі випадки, які не відображають ситуації в цілому.

Новий уряд на чолі з Миколою Азаровим продовжує битися над вирішенням цього питання. Минулого тижня прем'єр дав доручення віце-прем'єру Віктору Тихонову і міністру регіонального розвитку і будівництва Володимиру Яцубі протягом місяця, тобто до кінця червня 2010 року, підготувати конкретні пропозиції з добудови кожного об'єкта зі ступенем готовності більше 70%. Як незабаром з'ясувалося, «тихо» було визначено перелік таких об'єктів. Всього в Україні нарахували 27 846 квартир, для добудови яких необхідно виділити 4 млрд. 140 млн. грн. Звідки уряд візьме такі гроші - це вже інше питання.

Вже другий рік поспіль я так жодного разу і не почув, чому чиновники жодного разу не заговорили про якість недобуди. Адже вже практично третій сезон ці недобудови стоять без вікон без дверей, обдуваються всіма вітрами і накопичують вологу. А, як відомо, недобуди «чутливі» до погоди, пише Oligarh.net. На жаль, в Україні будинки можуть будувати і 10, і 20 років. Особливо багато довгобудів в регіонах, де зустрічаються об'єкти, які почали будувати ще за часів СРСР. Чи безпечно жити в таких будинках, питання риторичне. Адже ступінь зношеності в довгобудах вище, а значить, і ризики руйнувань великі.

Звичайно, навіть 5 років на зведення будинку, особливо багатоповерхового, це норма. Правда, є одне але. До кризи, у тій же столиці, будинки будували на кожному вільному клаптику землі. Багато забудовників не звертали уваги або навмисне закривали очі на те, що новий будинок буде побудований на ділянці, на якій будувати категорично заборонено. Серед найбільш кричущих прикладів: скандальне будівництво по вул. Гончара, 17-23 у Шевченківському районі, яке може призвести до руйнування Софії Київської; будівництво житлового будинку по вул. Шовковична, 39/1 біля Жовтневої лікарні, де під котлован розрили могильник XVIII століття, у якому поховані загиблі від чуми; будівництво у сквері на вулиці Прорізній, 3-5 велося взагалі в рамках зеленої зони, що заборонено законодавством України. Таких прикладів тільки в столиці, напевно, не один десяток.

У сьогоднішніх покупців житла немає ніяких гарантій, що будинок, в якому вони хочуть купити квартиру, побудований з дотриманням всіх будівельних норм і має всі необхідні дозволи. Багато об'єктів побудовані непрофесійними будівельниками (часто гастарбайтерами), або, наприклад, у зсувній зоні або біля місць поховання небезпечних відходів. На жаль, перед тим як побудувати будинок, деякі забудовники має намір забувають про важливі підготовчі роботи. Зокрема, перед тим як починати зводити фундамент, їм слід провести геологічне дослідження ґрунту. Є велика ймовірність, що на певній глибині на ділянці залягають ґрунтові води, які з часом призведуть до того, що конструкція «попливе». Само собою, у забудовника, а потім і у продавця нерухомості повинна бути вся технічна документація на проекти, яку він повинен був затвердити у відповідних наглядових органах. Але часто важливі дозвільні документи виходять вже за підсумками будівництва, а не до його початку.

Правда життя така, що будівельні послуги сьогодні все більше надають люди, які не мають відповідних знань. Бригади гастарбайтерів, яких забудовник наймає, щоб скоротити свої витрати до мінімуму, давно не новина. Чи відомо людям з глибинки з середньою освітою, які працюють за копійки на будівництві, про існування ГОСТів та СНіП (будівельні норми і правила), питання риторичне. Багато будівельно-девелоперських компаній пішли в генпідряд. Тому халтуру в більшості новобудов видно навіть не озброєним оком.

Тепер уявіть, коли така халтура стоїть під вітром, дощем і спекою певну кількість років. Недобудова на очах перетворюється на жалюгідну халупу. І ось такі халупи, які простояли три кризових роки, забудовники в терміновому порядку за допомогою косметичного ремонту будуть через рік-два намагатися продати за досить великі гроші. Хтось із бажаючих їх купити, можливо, буде брати кредит у банку або іпотеку. Такий покупець навіть не встигне виплатити всю суму кредиту, а йому вже доведеться або продавати квартиру з дефектами, або робити ремонт, причому явно не косметичний.

На жаль, після того як халтуру доведуть до розуму, а рано чи пізно криза закінчиться і попит на нерухомість знову зросте, буде складно визначити побудований будинок з дотриманням всіх ГОСТів та СНіП, чи ні. Так що тим, хто в найближчі роки планує купувати квартиру, слід почати збирати інформацію про сьогоднішні довгобуди.

Георгій КортизоловЗабудовники.com.ua


Топ-оголошення

1кв. проулок Балтийский 1, ЖК Navigator
Куренівка, 1 кімната, 49/-/- кв.м, 17/24, 14 000грн/місяць, 1 кв. проулок Балтийский 1, ЖК Navigator, ...

Квартири > Здам > Київ > Оболонський р-н

Продам новый 3-х эт. дом ул.Тульская/Люстдорфская дорога.
Вузовский, 5 и более комнат, 195 кв.м, 2,7 соток, 290 000$, Продам новый 3-х эт. дом ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

Топ-оголошення

Здам 3к квартиру, просп. Глушкова, 12, ст.м. "Теремки"
Теремки-1, Глушкова просп., 12, 3 кімнати, 70/42/9 кв.м, 16/16, 15 000грн/місяць, Ст.м. "Теремки", ...

Квартири > Здам > Київ > Голосіївський р-н

Сдам комнаты в Днепропетровске -(Днепре)-
1 500грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Дніпропетровська обл. > Нікопольський р-н > Нікополь

Здам. 1-к.кв. 11/25, ул.Глинки 2 "Міст Сити".
Глинки вул. 2, 1 кімната 48/-/- кв.м 11/25, 15 700грн./місяць, Здам. 1-к.кв. 11/25, ул.Глинки 2 "Міст ...

Квартири > Здам > Дніпро > Шевченківський р-н