Вся нерухомість > Новини > Як українським ріелторам вдається пережити кризові моменти
↑ До списку новин

Як українським ріелторам вдається пережити кризові моменти

15 травня 2014

Ринок ріелторських послуг переживає важкі часи. Кількість агентств нерухомості по всій Україні скоротилася в рази.

За словами експертів Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ), професійні ріелтори не підуть з ринку навіть у такий кризовий момент. Адже ріелтор ніколи не жив від зарплати до зарплати. Професійний ріелтор, який постійно продавав нерухомість, завжди мав подушку, яка дозволяла йому прожити до наступного продажу. Цей запас дозволяє ріелторам і зараз відчувати себе більш-менш упевненим у завтрашньому дні.

«Текучка в ріелторському бізнесі була завжди. Але не можна сказати, що хтось масово йде з професії. Криза 2009 року навчила представників ринку, що не можна орієнтуватися в своїй діяльності тільки на один вид нерухомості. Не можна цілком залежати тільки від ріелторської діяльності. Тому багато ріелторів, окрім продажу житла, обзавелися базами орендних квартир, почали працювати з комерційною нерухомістю. Багато ріелторів диверсифікували свої доходи і зайнялися паралельною роботою в інших сферах», – говорить керівник комітету з інформаційних технологій та аналітиці АФНУ Едуард Бразас.

Також він додав, що американський досвід говорить – середній ріелтор, який не хапає зірок з неба, але є професійним ріелтором, здійснює 5-7 угод на рік. Досвід великих українських агентств цю цифру підтверджують. У нормального професійного ріелтора повинні бути присутні такі навички як планування часу і витрат. Якщо людина займається орендою або комерційною нерухомістю, то там трішки по-іншому. Там доходи менше, але угод може бути більше. Це вже залежить від типу нерухомості, на який робиться упор.

"Дуже багато ріелторів зараз намагаються знайти якісь підробітки для того, щоб щось заробити. Багато агентств набирають людей, для того, щоб вони "пилососили" весь інтернет, всюди, де тільки можна чіпляли і знаходили прямі квартири. Потім розподіляють їх на 148 осіб, які вчора були набрані, дають інформацію з їх телефонами на перші 10 сайтів з нерухомості. І це вже називаються ріелтори, які щось продають. По суті, вони й самі не знають, що вони продають, так як об'єктів не бачили і з господарями не спілкувалися. Ріелтор, який себе поважає, має певне ім'я і досвід, таким займатися не буде, а для агентства це є певний позив заробітку", – підкреслює Бразас.

У свою чергу, представник комітету з міжнародних відносин Олександр Сокол, розповів про різницю роботи ріелторів на ринку України і США. Адже, на відміну від наших фахівців з нерухомості, за океаном ріелтори завжди перебувають у стані виборів. Вони повинні переконати клієнта проголосувати за тебе, вибрати тебе серед багатьох інших експертів.

"У хід йдуть будь-які методи. Приходять додому і розповідають про свої послуги, кидають у поштові скриньки листівки, ручки і блокнотики, зазивають клієнтів в торгових центрах і людних місцях. Ріелторська галузь – це фактичне відображення основних проблем нашого суспільства. Грамотний спеціаліст у нашій професії працює з різними верствами населення – від пенсіонерів до олігархів, знає їх потреби і проблеми, адже це життєво необхідно для того, щоб пропозиція відповідала запиту клієнта. В результаті можна говорити про те, що ріелтор краще, ніж хто б то не був, знає всі сучасні проблеми суспільства", – зазначає Сокол.

Зокрема, президент АСНУ Сергій Злидень, поділився інформацією про плани поглиблювати міжнародне співробітництво.

"Це вже не відносини на рівні декларацій. Люди хочуть реальних результатів. Тому ми працюємо у напрямку бізнес-турів. Це запорука успіху будь-якої організації. Виживають лише ті асоціації та об'єднання, які можуть запропонувати своїм членам реальні переваги. До таких організацій ставимося і ми", – говорить експерт.

Як продати або купити нерухомість без ріелтора  

Практично кожний, хто хотів продати або купити квартиру, задавався питанням: чи варто вдаватися до послуг ріелторів? Провідні фахівці ринку в один голос твердять – все можна зробити і самому. Для цього достатньо розмістити або знайти оголошення в газеті чи на сайті, здзвонитися і з уже підготовленими документами йти до нотаріуса. І багато хто йде на цей крок, бажаючи заощадити на послугах фахівця. Але в такому випадки потрібно бути готовим до безлічі проблем, з якими можна зіткнутися після передачі грошей.

Відповідно, в яких випадках ріелтор необхідний, в яких – корисний, а в яких – не обов'язковий, кожен вирішує для себе сам. Закон не встановлює обов'язкової участі ріелтора при купівлі або продажу нерухомості, тому угода буде абсолютно легітимною.

"Ріелтори – це посередники між продавцем і покупцем. Крім інформаційної послуги (знаю, хто і що продає, купує), ріелтори можуть допомогти в отриманні необхідних для продажу документів, організувати оформлення угоди в нотаріуса, оформити договори на комунальні послуги. За загальним правилом, ріелтори відповідальності за незаконну угоду не несуть, якщо не буде встановлено і доведено їх співучасть у такий незаконній угоді ", – розповідає керуючий партнер ЮФ "Кушнір, Яким'як і партнери" Олег Яким'як.

Також він додав, що на сьогоднішній день системні ріелтори без залучення кваліфікованих юристів, аудиторів, оцінювачів не обходяться, особливо якщо договором на надання ріелторських послуг передбачена відповідальність за "чистоту" угоди.

У свою чергу голова Київського міського відділення АФНУ Дмитро Корчев каже, що купувати квартиру без фахівця можна на первинному ринку у серйозних і перевірених компаній-забудовників. Вони цінують свою репутацію і, як правило, не обманюють своїх клієнтів.

"Але й тут є ризик бути обманутим. Адже вчора компанія могла бути успішною і процвітаючою, а сьогодні у неї почалися проблеми, і їй довелося взяти кредит під заставу своїх квадратних метрів. Не виключено, що саме вам, як покупцю, попадеться така заставна квартира. Тільки досвідчений ріелтор зможе перевірити всі документи і тільки після цього порадити вам, здійснювати чи ні ту чи іншу угоду", – підкреслює фахівець.

На вторинному ринку ситуація ще складніша. Звичайна людина не знає всіх законодавчих нюансів. Якщо ви не оформили попередній договір і не оформили юридично надання завдатку за квартиру, її власники можуть без проблем відмовити вам, залишивши гроші собі. Іноді й нотаріус може недоглядіти документи. А адже нерідкі випадки, коли з часом виявляється, що квартира була під арештом або ж оголошуються співвласники цього житла і через суд вимагають визнання угоди недійсною. Особливо небезпечно, коли продавець пропонує свого нотаріуса. Вони можуть бути у змові.

Бувають дуже часті випадки, коли шахраї просто підробляють документи і договір підписується з липовими власниками. І тільки по закінченні деякого часу виявляється, що у придбаного житла зовсім інші власники, які на цілком законних підставах через суд виселяють горе-покупців, і ті залишаються і без житла, і без грошей.

"Якщо ви готові йти на такі ризики, то можете спробувати заощадити на послугах ріелтора. Адже економія не така вже й велика. Адже в середньому ріелтор бере до 3% від суми угоди. А порахуйте, скільки ви можете втратити в разі виникнення непередбачених ситуацій. Але кожен для себе вирішує сам", – резюмує Корчев.

Юлія Корнійчук, UBR


Топ-оголошення

Аренда 1 комнатной квартиры на Вифлеемской 14 Можно с животными
Соцгород, 30/16/6 кв.м, 5/5, 8 000грн/месяц, Вифлеемская, 14. 5/5 этажного дома общая пл. 30 кв м, ...

Квартири > Здам > Київ > Дніпровський р-н

Терміновий викуп складів і іншої нерухомості
777$, Допомога при продажі, покупці, оренді земельних ділянок комерційного і житлового призначення, в ...

Складські приміщення > Куплю > Дніпро

Топ-оголошення

Продам новый 3-х эт. дом ул.Тульская/Люстдорфская дорога.
Вузовский, 5 и более комнат, 195 кв.м, 2,7 соток, 290 000$, Продам новый 3-х эт. дом ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

Фасад офіс 90 м новий будинок отд. вхід на Подолі від господаря
Поділ, 90 кв.м, 19 999 грн./місяць, Туровская ул, фасад, перший поверх, окремий вхід, н/фонд офісний ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

Продаж 2-хкімнатних же/би 3, ул.Коноплянская 22 ЖК Навігатор-2 Без %
Мінський масив, Коноплянская вул. 22, 2 кімнати 69/36/14 кв.м 10/25, 60 893$, м. Мінська ЖК Навігатор ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н