Вся нерухомість > Новини > На користь небідних. Здавати квартиру легально буде ще невигідніше
↑ До списку новин

На користь небідних. Здавати квартиру легально буде ще невигідніше

29 липня 2013

Здавання в оренду житла автоматично позбавляє пільг з податку на нерухомість, навіть якщо ви здаєте ліжко-місце у крихітній хрущовці, пише finance.liga.net.

Стягування податку на нерухомість, на перший погляд, виглядає фіскально-виправданою та соціально справедливою ​​ініціативою. Йдеться про прийнятий на початку липня законопроект № 2405 "Про внесення змін до статті 265 Податкового кодексу України щодо об'єктів житлової нерухомості", що знаходиться на підпису президента. По-перше, пропонується нараховувати податки на сумарну житлову площу. По-друге, документом передбачена прогресивна шкала оподаткування залежно від площі об'єкта.

Власники квартир до 120 кв. м і будинків до 250 кв. м, як і раніше, залишаються поза увагою податківців. Власники житла побільше - квартир до 240 кв. м і будинків до 500 кв. м - зобов'язані будуть платити по 1% від мінімальної зарплати за кожен "зайвий" метр. Ну а громадяни, які не бажають обмежувати себе настільки скромною житловою площею, змушені будуть платити по 2,7% за кожен "наднормативний" метр.

Нововведенням прийнятого закону є норма, що стосується оподаткування власників різних типів житла. Якщо ви володієте і будинком, і квартирою, то ставка податку формується виходячи з сумарної житлової площі цих об'єктів. Так, звільняються від податку власники будинків і квартир сумарною житловою площею до 370 кв. м. За житло понад цю норму, але не більше 740 кв. м, платити потрібно буде 1%. Тим, хто не вкладеться в дані площі, розщедритися доведеться на 2,7% від мінімальної зарплати за кожен метр понад норму.

Пільги отримають не всі

Слід чітко розуміти, що мова йде саме про житлову площу об'єктів нерухомості. При цьому загальна площа житла може значно перевищувати зазначені цифри. Тобто власник різних типів житла сумарною житловою площею в 370 кв. м де-факто може виявитися власником нерухомості в два-три рази більшої площі.

І все б нічого, якби не норма, що відмовляє в податкових пільгах тим, хто заробляє на своєму житлі. При цьому не важливо, яка площа житла, що здається в оренду (лізинг). Хоч кут в комуналці. Платити доведеться відразу два податки: прибутковий і податок на нерухомість.

Бабуся, що здає кут, буде платити відразу два податки: прибутковий і податок на нерухомість. При цьому власник величезної квартири і будинку не платитиме нічого

Таку ситуацію юристи вважають нормальною. "Підхід законодавця в цьому плані зрозумілий і, можна сказати, прийнятний. Раз людина заробляє на об'єкті нерухомості, вона повинна сплачувати з нього податки. Основна ідея зменшення бази оподаткування, очевидно, полягає в тому, щоб забезпечити населення деяким мінімумом житла, яке воно використовує для проживання. Соціальна функція, таким чином, виконується, тому немає причин не стягувати податок з такої нерухомості", - упевнений партнер ЮФ Василь Кісіль і Партнери Олександр Бородкін.

При цьому, продовжує юрист АК Коннов і Созановський Ірина Павлюк, що стосується впливу цієї норми на незаможних, які виділяють одне ліжко-місце у своїй хрущовці під платне розміщення, потрібно враховувати, що дохід від такої оренди, як правило, не афішується. І де-факто виявити потенційного платника податків в таких умовах дуже важко.

Про користь очевидності

Окрема розмова - сам факт відтермінування введення податку на нерухомість. Адже стягуватися він почав з 1 січня. Але лише через півроку організатори зрозуміли, що через несформованість нововведеного Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (тобто відсутності інформації про власників житла, кількості об'єктів нерухомості в їх власності та їх площі) Міністерство доходів і зборів не може розрахувати оподатковувану базу. Відразу обмовимося, відстрочення введення податку надається тільки фізособам, тоді як підприємства зобов'язані платити податок вже в 2013 році. Юрособи самостійно розраховують та сплачують податок, тоді як за фізосіб цю роботу проробляють податкові органи.

Враховуючи той факт, що Реєстр речових прав на нерухоме майно формується за заявками власників, остаточно сформований він не буде ніколи. І це було очевидно спочатку

Так от, законодавство не передбачає автоматичне перенесення всіх даних із раніше чинного Реєстру прав власності на нерухоме майно, так само як і з інших реєстрів, у новий Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. "Ні Укрреєстр, ні БТІ не зобов'язані ініціювати перенесення даних про права на нерухомість до нового реєстру. Наповнення нового реєстру проходить досить стихійно, по мірі звернення зацікавлених осіб і, в більшості випадків, в міру проведення угод з нерухомістю, - розповідає партнер ЮФ Василь Кісіль і Партнери Олександр Бородкін. - Тому новий реєстр буде наповнений нескоро. Тим більше, що, на відміну від комерційної нерухомості, операції щодо житлових об'єктів відбуваються досить рідко - раз на кілька років, а то й десятиліть. Відповідно, більшість таких об'єктів може з'явитися в новому реєстрі не через рік, і не через два, а багато пізніше".

Юристи відзначають, що відстрочення сплати податку на нерухомість була прогнозованою ще на стадії впровадження нового Реєстру, наповнення якого почалося тільки з 1 січня 2013 року. У той же час, згідно з нормами податкового законодавства, відомості, необхідні податковим органам для розрахунку податку, повинні були бути надані органами реєстрації вже 15 квітня. На думку юриста АК Коннов і Созановський Ірини Павлюк, з практичної точки зору наповнення обнуленої бази даних про власників нерухомого майна за такі короткі терміни було малоймовірним, не кажучи вже про своєчасне направлення необхідних відомостей податковим органам. "Незважаючи на це, кілька десятків тисяч платників податків все ж отримали податкові повідомлення. Відстрочка платежу, передбачена що не набрав чинності Законом, не звільняє їх від обов'язку сплатити нарахований їм податок у відповідні терміни", - попереджає юрист.

Руслан Кисляк, ІА ЛІГАБізнесІнформ


Топ-оголошення

Видовая 2к +Кухня-Студия 77кв Леся Курбаса 5в СУПЕР ПЛАНИРОВКА 16/16эт
Никольская Борщаговка, Курбаса (50-летия Октября) просп., 5в, 2 комнаты, 55/50/23,2 кв.м, 16/16, ...

Квартири > Продам > Київ > Святошинський р-н

Торговое помещение с витринами в центре
Майдан Незалежності, 492 кв.м, 3 050$/кв.м, Торговое помещение возле пл.Л.Толстого Ул.Антоновича ...

Торговельні приміщення > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Продам 3-х ком.кв. пер.Клубничный/ЖК "Милос".
Аркадія, 3 кімнати, 107/60/30 кв.м, 13/17, 175 000$, Продам 3-х ком.кв. пер.Клубничный/ЖК "Милос". ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
2 000грн/місяць, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от ...

Кімнати > Здам > Львівська обл. > Кам'янка-Бузький р-н > Кам'янка-Бузька

Відмінна двохкімнатна квартира у центрі Києва
Перемоги пл., Горської (Бєлінського) пров., 10, 2 кімнати, 49/32/8 кв.м, 2/5, 23 000грн/місяць, ...

Квартири > Здам > Київ > Шевченківський р-н