Вся нерухомість > Новини > Торгові центри змінюють схеми роботи з орендарями
↑ До списку новин

Торгові центри змінюють схеми роботи з орендарями

10 березня 2010

Перехід від "ринку орендодавця" до "ринку орендаря" привів до істотних змін договорів оренди в торгових центрах (ТЦ) України. Дуже багато ТЦ стали працювати за схемою "відсоток від обороту". Така схема має свою досить складну специфіку з точки зору юридичних та бухгалтерських питань. Але в той же час відсоток від обороту - це світова практика, і якщо сьогодні - це тренд, то в майбутньому він стане нормою. Таку думку висловив представник компанії "Development Group" Володимир Нікітенко.

За його словами, раніше існувало правило - не відкривати об'єкт із заповненою менше 70%. Сьогодні це вже умовний міф. Торгові об'єкти відкривають і вони працюють. Але це невиправдано, оскільки надалі компанія понесе додаткові витрати на залучення відвідувачів, тому що перші враження від порожнього торговельного центру суттєво впливає на його подальшу відвідуваність.

Проблема з заповнюваністю торгових центрів призвела також до того, що деякі девелопери вимушено йдуть на освоєння нового бізнесу. Так, наприклад, самостійно роблять дитячий розважальний центр і ролердром.

Також змінилися технічні умови передачі приміщень в оренду. Девелопери змушені були йти на зустріч орендарям, і сьогодні в багатьох об'єктах приміщення вже здаються з частковою обробкою.

За словами В. Нікітенко, змінився і "пул орендарів". Якщо раніше великий торговий центр був представлений в основному мережевими операторами, то сьогодні - 50/50 мережевих і немережевих рітейлерів. Особливо це простежується в регіонах, де в торгові центри активно заходять місцеві оператори.

"За минулий рік необхідно відзначити і нові тенденції в управлінні об'єктами. По-перше, змінилося співвідношення вартості оренди до експлуатаційних та комунальних витрат. Якщо раніше високі ставки оренди покривали всі витрати компанії, що управляє, то сьогодні управляюча компанія зазнає збитків, тому що знижена ціна не покриває всі експлуатаційні витрати. При цьому збільшилися витрати на PR і рекламу, тому що не дивлячись на кризу, рекламні агентства ціни не знизили", - заявив експерт.

За його словами, також відбулася масова переоцінка активів з метою оптимізувати витрати і взаємовідносини з банками. Банки йдуть на зустріч по відношенню до заставних активів, тому що їм теж невигідно мати справу з великою масою знецінених активів.

ІА ЛІГАБізнесІнформ


Топ-оголошення

Пропоную купити будинок р-н вул.Робоча.
Рабочая ул., 5 и более комнат, 320 кв.м, 7,5 соток, 155 000$, Пропоную купити будинок р-н вул.Робоча, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Чечелівський р-н

Аренда офиса на Новоконстантиновской ул, 1в. СРОЧНО!
Поділ, 35 кв.м, 5 000$/місяць, Аренда отличного офиса по Новоконстантиновской 1в. СРОЧНО! район- ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

Топ-оголошення

Участок с выходом на озеро в центре Русановских садов.
Микільська Слобідка, 7,5 соток, 60 000$, Центр русановских садов! 16 линия, левая сторона. Участок ...

Земельні ділянки > Продам > Київ > Дніпровський р-н

8 соток в с. Пухівка біля озер та р. Десна, член СТ Вега!
Вегівська, 25 000$, Гарна ділянка 8 соток у чудовому, сонячному місці в с. Пухівка Броварського ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Пуховка

Аренда офиса 172 кв.м., в БЦ, улица Верхний Вал, "Контрактовая площадь"
Поділ, 172 кв.м, 50 000грн/місяць, Аренда офиса в центре Подола, Верхний Вал, офис 172 кв.м., 3-й ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н