Вся нерухомість > Новини > Ринок нерухомості в Києві впав в осінній ступор
↑ До списку новин

Ринок нерухомості в Києві впав в осінній ступор

22 жовтня 2013

За традицією початок осені на ринку нерухомості знаменується помітним збільшенням активності, а то й невеликим зростанням цін, пише "Сегодня". Цього року в звичайний сценарій втрутився нормотворчий ентузіазм влади, яка запропонувала дві новинки. Перша - введене в дію з 1 вересня обмеження готівкових платежів до 150 тис. грн. Друга - реформа оцінки нерухомості, яка повинна набути чинності з 1 листопада. Цими стараннями в смутну одноманітність ринку житла вдалося внести частку інтриги.

ЗАМОРОЗКИ. Що стосується впливу на ринок обмеження на розрахунки готівкою, то експерти практично одностайно прогнозували: новинка викличе різкий сплеск активності до її введення в силу (народ буде прагнути все, що дорожче 150 тис. грн, продати або купити до 1 вересня) і обвальне її зниження після. Ці прогнози виправдалися, але не повністю. У липні дійсно був сплеск продажів, але в серпні, всупереч очікуванням, попит виявився посереднім. «Це говорить про те, що в реальності справжніх покупців небагато», - говорить директор ріелторської компанії «Золоті ворота» Олексій Холмецький.

Проте на початку вересня ринок повівся цілком відповідно до прогнозів - майже повністю завмер. Якщо у експертів і є з цього приводу розбіжності в думках, то тільки за оцінкою тривалості цього колапсу. Олексій Холмецький, наприклад, вважає, що ринок стояв перший тиждень місяця. Провідний спеціаліст департаменту маркетингу консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький говорить, що цей період тимчасового застою тривав десять днів. А ось директор АН "Український Дім" Руслан Безуглий вважає, що толком активність на ринку не відновилася і до цього моменту.

Якщо ж перейти до суворої мови цифр, то, за даними агентства нерухомості SV Realty, у вересні на столичному вторинному ринку житла було продано 1103 квартири, що значно (майже на 35 %) менше 1684 серпневих угод.

До речі, незважаючи на нещодавні бадьорі заяви чільних представників будівельної галузі про значне підвищення попиту на квартири в новобудовах, суха статистика говорить дещо про інше. Так, у серпні в недобудованих будинках було продано 1420 квартир, а у вересні - 1360 (за даними SV Realty).

БІГ НА МІСЦІ. Загальна картина, на думку опитаних нами експертів, приблизно однакова: з початку року і до кінця весни- середини літа ціни (що на вторинці, що в новобудовах) потроху росли, а ближче до осені почали знижуватися.

Так, за даними інформаційно -аналітичного порталу « Столична нерухомість», у вересні середня вартість представлених до продажу квартир, в порівнянні з серпнем, зменшилася на 1,2 %. Але з урахуванням попереднього зростання виявилося, що з початку року ціни все-таки піднялися на 0,5 %. Втім, якщо врахувати, що похибка вимірювання, за повідомленням самого порталу, становить ± 0,6 %, то можна прийти до висновку, що ціни з січня не змінилися. Та й з вересня минулого року середні ціни піднялися на ті ж 0,6 %. Так що можна із задоволенням констатувати наявність повної цінової стабільності.

Втім, це стосується заявлених цін, тобто тих, які власники квартир призначають у своїх оголошеннях. З часом вони розуміють, що стільки їм ніхто не дасть, і погоджуються йти на поступки. Так, за даними компанії Real Druzi, в цьому вересні в усіх районах Києва середня реальна вартість квадратного метра квартир була істотно нижче заявленої ціни (від -11,0 % до -52,4 %). Найбільше в цьому сенсі відзначилися Шевченківський (-52,4 %) і Печерський (-30,6 %) райони.

ОРЕНДА. Парадоксально, але у вересні знизилася активність і на столичному ринку оренди. Так, за даними SV Development, в останній літній місяць в оренду здали 1966 квартир, а в перший осінній - 1704. Хоча ріелтори цього зниження не помітили. За словами Руслана Безуглого, ринок оренди продовжує працювати так само, як і раніше - без особливих сплесків активності або завмирання.

Що стосується руху орендних ставок, то воно в цілому повторює динаміку цін на квартири - зростання з початку року і зниження восени. За даними SV Development, за третій квартал середня вартість оренди в Києві знизилася на 1,69 %. Найпомітніше подешевшала оренда «одиничок» у Печерському районі - на 3,05 %, а найменше (на 1,11 %) - однокімнатні квартири в Деснянському.

Прогноз - без особливих змін

Роздуми столичних фахівців з нерухомості про майбутнє до болю нагадують колись поширене «аби не було війни». Мовляв, все поступово налагодиться, тільки б влада не влаштовувала і так на ладан дихаючому ринку нових потрясінь хоча б ще півроку.

Ріелтори чекають, що активність на ринку потроху буде зростати. Адже покупці звикнуть і до обмежень з готівкою, і до нових правил оцінки (які ще незрозуміло як будуть працювати).

«Народ подивиться, як це все буде відбуватися, - говорить Руслан Безуглий. - Один купить, другий, третій... Якщо не з'явиться інформації про те, що когось податківці «взяли за зябра» з приводу джерела грошей на квартиру, то люди заспокояться і почнуть потроху купувати». Ще ріелтор сподівається на те, що у нас все складеться з підписанням Угоди з ЄС. Мовляв, це додасть якоїсь визначеності в тому, куди ми йдемо, а заодно й оптимізму потенційним покупцям. А оптимізм на ринку нерухомості - справа архіважлива.

Але навіть якщо ринок декілька і пожвавиться, чекати підвищення цін не доводиться. Причина все та ж - у народу немає грошей, щоб платити більше. Попиту серйозно вирости нізвідки, а пропозиція відчутно зростає вже зараз: за даними ІАП «Столична нерухомість», пропозиція квартир у столиці з початку року збільшилася на 7,4%.

Ряполов Костянтин, СЕГОДНЯ.ua


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске, (г, Днепр) -Днепропетровская область --
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Одеська обл. > Ізмаїльський р-н > Ізмаїл

Продам 2-х кімнатну квартиру в елітному будинку на Вокзальній по Олександрійському Бульвару (ВИРПУЛ).
Бульвар Олександрійський, 99, 2 кімнати, 75/35/12 кв.м, 3/6, 65 000$, Продам 2-х кімнатну квартиру в ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Херсонська обл. > Чаплінський р-н > Чаплинка

Сдам производственно-складскую базу 370 кв.м. - район шинного завода.
Кротова ул., 372 кв.м, 24 000грн/месяц, Сдам производственно-складскую базу 350 кв.м. - район шинного ...

Виробничі приміщення > Здам > Дніпро > Шевченківський р-н

Продаж 3-кім.квартири, Солом"янський р-н, вул. Неходи, 3.
Батыева Гора, Неходы ул., 3, 3 комнаты, 55/40/6 кв.м, 4/5, 65 000$, Продаж 3-кім.квартири, ...

Квартири > Продам > Київ > Солом'янський р-н