Вся нерухомість > Новини > Київські паркінги забудують багатоповерхівками?
↑ До списку новин

Київські паркінги забудують багатоповерхівками?

2 вересня 2010

За останній рік вартість послуг автостоянок у Києві збільшилася вдвічі, а до зими власники паркувань обіцяють знову підняти ціни. Тим власникам машин, які «потягнуть» нові розцінки, загрожує інша неприємність - ділянки під багатьма стоянками відведені для будівництва житлових будинків. Зараз проекти заморожені, але девелопери готові розпочати роботи, як тільки-но поліпшиться фінансова ситуація.

Паркування потрібні

У докризовий період попит на послуги паркувань зростав на 10-15% на рік, і місце для свого автомобіля можна було підшукати важко. За останній же рік потреба в паркуваннях зросла ще мінімум на 50%.

За словами директора автостоянки «Вербна» (вул. Богатирська, Оболонський р-н) Володимира Кутузова, вільних місць у них вже не залишилося. «Кількість бажаючих орендувати місце на нашій парковці активно росте. Якщо, приміром, минулого року потенційні клієнти приходили до нас кілька разів на тиждень, то зараз - не рідше, ніж раз на день», - говорить він. Про схожу ситуацію розповідають і в кооперативі по будівництву та експлуатації колективних автостоянок «Дніпровський», який об'єднує 7 паркувань. Там на сьогоднішній день вільних місць немає, тоді як охочих скористатися послугами паркування, як і раніше, дуже багато, і попит перевищує пропозицію.

Активне підвищення попиту на послуги автостоянок пояснюється досить просто: протягом останніх кількох років кількість автомобілістів, які купують поліси КАСКО, зменшилася в рази. У зв'язку з цим частина водіїв придбають лише обов'язкову «автоцивілку», а машини воліють вберегти, залишаючи їх на ніч на стоянці. Подібна поведінка з одного боку пов'язана з подорожчанням полісів (за останні два роки - на 50-60%) і різким погіршенням умов за виплатами, а з іншого - неблагонадійністю страховиків. Останнім часом все більше споживачів, які купили поліси КАСКО, зіткнулися із затримками по виплатах, які нерідко затягуються до півроку і довше.

У результаті зрослий попит на послуги автостоянок дозволив їх власникам підняти розцінки, непогано на цьому заробити. За спостереженнями фахівця Українського союзу автомобілістів Володимира Краснопівцева, якщо в минулому році поставити машину на паркування обходилося автовласникам в 8-10 грн / доба, то зараз - у 15 грн / доба. У неофіційних розмовах власники стоянкових комплексів зізнаються, що мають намір підвищувати свої розцінки до кінця нинішнього року, що пов'язано зі зростанням мінімальних заробітних плат і чомусь підвищенням цін на газ. Все це зробить автостояночний бізнес ще більш рентабельним: вже зараз власник невеликого об'єкта, який розрахований на одночасне зберігання близько 40 автомобілів, заробляє близько 15 тис. грн на місяць.

Криза врятувала майданчики? 

Крім збільшення кількості клієнтів, криза піднесла власникам паркувань ще один сюрприз. Справа в тому, що більшість стоянок мають схожу проблему - труднощі при оформленні земельних ділянок. Представники кооперативу «Дніпровський» говорять, що вони мають всі дозволи на роботу, за винятком документів на землю. «Ми вже давно подали всі необхідні папери до Київзему, однак ніякої відповіді до цих пір не отримали», - розповідають там.

Не виключено, така реакція керівництва управління земельних ресурсів пояснюється тим, що на місці більшості комплексів ще старим Генпланом розвитку Києва планувалося побудувати житлові будинки. Це підтверджує і В. Кутузов, за словами якого, у попередні роки будівельні компанії неодноразово заглядали на їх паркування, обіцяючи «золоті гори» в обмін на надання земельної ділянки. Зараз же, пояснює він, все трохи затихло через відсутність кредитів та власних коштів будівельників.

Про аналогічну ситуацію говорять і на інших стоянках, за словами представників яких, на місці їх об'єктів планується побудувати багатоповерхові будинки, а компанії, які відповідають за реалізацію цих проектів, вже встигли отримати всі дозволи на початок робіт. Проте зараз більшість з таких автостоянок продовжує працювати до появи у забудовника грошей. Експерти кажуть, що деякі девелопери, яким вже передані ділянки під будівництво об'єктів нерухомості, стали самостійно відкривати на них паркування, щоб таким чином компенсувати витрати на оренду землі.

Після завершення кризи ситуація може змінитися докорінно. «На мій погляд, ділянки під автостоянками є ідеальними для ведення будівництва, оскільки вони, як правило, розташовані в місцях з гарними транспортними розв'язками в спальних районах столиці, а також мають всі необхідні комунікації», - вважає В. Краснопівцев. На думку експерта, альтернативою забудові ділянок під автостоянками є знесення старих будівель і зведення на їх місці новобудов. Але оскільки в такому разі будівельна компанія змушена вирішувати масу проблем по переселенню мешканців, стоянкова перспектива сьогодні виглядає більш реальною, і власникам авто пора замислюватися про нові місця зберігання машин вже сьогодні.

Тетяна ОлександроваUGMK.INFO


Топ-оголошення

Продам. Здание 1780 м.кв. ул.Шмидта
Шмидта ул., 4, 1780 кв.м, 890 000$, Продам. Здание 1780 м.кв. ул.Шмидта, район "Озёрки". 2-х этажный ...

Окремі будівлі > Продам > Дніпро > Центральний р-н

Продажа квартиры 67 м.кв. в новом доме, ЖК Багговутовский
Лук'янівка, Багговутівська вул., 17/21Б, 2 кімнати, 67/35/12 кв.м, 13/25, 89 000$, Продажа просторной ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Продам 1к квартиру в квартале от Дерибасовской
Центр, Екатерининская ул., 1 комната, 47/20/13 кв.м, 1/4, 60 000$, Продам квартиру в историческом ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
1грн/месяц, жилья -Варианты аренды жилья -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, ...

Кімнати > Здам > Кіровоградська обл. > Устинівський р-н > Устинівка

Сдам. Открытую площадку ул.Байкальская 9
Байкальська вул., 25 соток, 40грн/рік, Сдам. Открытую площадку ул.Байкальская 9, проезд мимо ...

Земельні ділянки > Здам > Дніпро > Індустріальний р-н