Вся нерухомість > Новини > Порушники прикриються генпланом
↑ До списку новин

Порушники прикриються генпланом

20 квітня 2010

У селі Козин, що межує з Києвом, де на мальовничих берегах Дніпра і річки Козинка побудовані одні з найдорожчих котеджів у країні, з'явився новий генплан. Він припускає розширення площі населеного пункту майже в два рази в основному за рахунок навколишніх лісів і прибережних територій. Але майже всі нові землі і так вже забудовані, а затвердження документа необхідно місцевим чиновникам, щоб узаконити сумнівні землевідводи.

Про те, що новий генплан Козина вже направлений на експертизу Держуправління охорони навколишнього середовища в Київській області і незабаром повинен надійти на розгляд обласного містобудівної ради, повідомили в Київській ОДА. Цей документ розробив інститут «УкрНІІПгромадянсільбуд». За інформацією начальника відділу моделювання та розвитку територій інституту Сергія Маркетаєнка, він припускає розширення площі села з 3,07 тис. до 5,5 тис. га за рахунок включення до його складу близько 1,5 тис. га земель водного фонду і 700-800 га сусідніх заказників. Крім продовження котеджного будівництва, у генплані відображено створення інфраструктурних об'єктів: шкіл, дитячих садів, медустанов, закладів культури та відпочинку, а також станцій центрального водопостачання, прокладку каналізації і шляхів, облаштування нового кладовища. «Хоча більшість землі в селі вже приватизовано і забудовано, в перспективі місцева влада планує викуповувати у власників частину території для суспільних потреб. Хоча б для того, щоб прокласти по вулицях тротуари», - розповів пан Маркетаєнко.

Екологи стверджують, що документ передбачає включення в межі села земель заказників «Козинський», «Заплавний» і «Обухівський», які в перспективі можуть бути забудовані. За повідомленням заступника голови Національного екологічного центру України Олексія Василюка, тільки через них звичайна людина може підійти до Дніпра або Козинки. Решта території давно забудована котеджами, які мають індивідуальний вихід до води. «Хоча українське законодавство забороняє порушувати берегову лінію і вести в таких зонах будь-яке будівництво, в акваторії Дніпра та Козинки під виглядом розчистки русел річок намиваються величезні будмайданчики, на яких виростають цілі житлові квартали. А правоохоронні органи чомусь не реагують на численні факти порушень земельного та водного законодавства в заповідній зоні під Києвом. Тому можна стверджувати, що місцева влада планує і далі виділяти для забудови ділянки водного фонду та території, зайняті лісом», - зазначає пан Василюк. Автори генплану стверджують, що забудова земель рекреаційного призначення документом не передбачена. Велика частина земель, які місцева влада хоче приєднати до населеного пункту, і так вже забудовані. Через це реальна чисельність жителів села становить не 3,5 тис. чоловік, як значиться в офіційних документах, а близько 10 тис. чоловік. «Фактично відображене у генплані розширення меж населеного пункту перевищує його реальні розміри на 400 га», - констатують у «УкрНІІПгромадянсільбуд».

У сільраді Козина говорити з журналістом «ДС» відмовилися. Заступник начальника управління містобудування, архітектури та розвитку інфраструктури Київської ОДА Андрій Понамарьов прогнозує, що узаконити і реалізувати даний документ буде вельми непросто. Для цього керівництву населеного пункту належить затвердити межі села на сесії облради. А це можна зробити лише після його узгодження з Обухівською райрадою та місцевими радами сіл, які межують з Козином. З ним згоден і голова Земельної спілки України Микола Калюжний. «По-перше, сусідні населені пункти теж планують розширити свої площі. По-друге, поки нові території не увійшли до адміністративних межі села, ними може розпоряджатися райдержадміністрація. А позбутися права відводити землю, ринкова вартість якої становить не менше $10-20 тис. за сотку, районні чиновники не захочуть», - пояснив він. Такої ж думки дотримується і депутат Обухівської райради Тарас Ламах, за словами якого голова Обухівської райдержадміністрації не захоче втрачати контроль над територіями району. Втім, депутати міськради сусідній Українки стверджують, що голова Козинської сільради Валерій Гартік, який досяг успіхів у виділенні землі під елітну забудову за межами меж села, спробує затвердити документ будь-якою ціною. «Він зумів пролобіювати призначення представником Держкомзему в Обухівському районі «своєї» людини, яка і погоджує незаконні землевідведення. Найпростіший спосіб - включити дані території до генплану населеного пункту. А грошей для прийняття потрібного рішення у місцевої влади вистачить. До економічної кризи вартість однієї сотки землі в Козині з виходом на Дніпро досягала $90 тис. Тому навіть простий землевпорядник, отримуючи дуже невелику зарплату, їздить на «мерседесі» за $ 120 тис.», - розповідає депутат міськради Українки Владислав Вергун. Його побоювання розділяє і член президентської ради Національної спілки архітекторів України (НСАУ) Віктор Глеба. «Місцева влада давно зрозуміла, що затвердження нового генплану може легалізувати сумнівні з точки зору законності землевідведення. Тому розробку подібних документів сьогодні масово ініціюють не тільки влада Києва, а й Броварів, Обухова, Вишгорода, Бучі та пр.», - резюмував він.

Дмитро МарковськийДеловая столица


Топ-оголошення

Продажа 38.62 кв.м ул.Ломоносова ж/б 16 ЖК ЭВРИКА Без %
Голосеево, Ломоносова ул., 6, 1 комната, 39/18/8 кв.м, 7/25, 26 000$, м.ВДНХ ЖК Эврика ж/б 16 ., 7/25 ...

Квартири > Продам > Київ > Голосіївський р-н

Сдам офис 16 кв.м ул.Руденко 6 а, БЦ Колизей
Осокорки, Руденко ул., 6а, 16 кв.м, 3 500грн/месяц, Сдам офис 16 кв.м ул.Руденко 6 а, БЦ Колизей, 5/8 ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Дарницький р-н

Топ-оголошення

Сдам комнату 20 кв.м. Для одного чел. на Позняках по просп. Григоренко 24
Позняки, 20 кв.м, 7/16, 5 000грн/місяць, Сдам комнату 20 кв.м. для Одного чел. на Позняках по просп. ...

Кімнати > Здам > Київ > Дарницький р-н

Аренда офиса 216 кв.м., в БЦ, Константиновская. Метро "Т.Шевченко".
Подол, 216 кв.м, 275грн/кв.м/месяц, Аренда офиса 216 кв.м., в Бизнес-центре на Подоле, улица ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

Продам. Магазин 25 м.кв. район пр.Слобожанский, ул.Знаменская
Новий, 25 кв.м, 9 500$, Продам. Магазин 25 м.кв. район пр.Слобожанский, ул.Знаменская. отдельно ...

Торговельні приміщення > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н