Вся нерухомість > Новини > Оренда квартири за долари - злочин чи ні?
↑ До списку новин

Оренда квартири за долари - злочин чи ні?

22 листопада 2010

Незважаючи на те, що, згідно з українським законодавством, всі розрахунки повинні проводитися виключно у національній валюті, ні для кого не секрет, що зняти квартиру в Києві можна і за долари.

Іноді розрахунок відбувається в євро, але відсоток таких угод невеликий: не більше 3-5% від загальної кількості. Деякі орендодавці вимагають закріпити положення про розрахунок в іноземній валюті в договорі оренди. Наскільки це протизаконно і чим загрожує сторонам внесення такого пункту в договір?

Оренда квартир завжди пов'язана з певним фінансовим ризиком, причому такі ризики існують як для орендарів, так і для орендодавців. Пов'язано це загрозою різкої зміни курсу гривні. Сторони, намагаючись спрогнозувати обстановку на валютному ринку, намагаються захистити себе, і висувають обов'язкову умову - розрахунок в певній валюті. «Прихильники» долара становлять близько 20% у нижньому ціновому сегменті і до 70% - у верхньому. Якщо сторони прийшли до угоди про розрахунок в іноземній валюті, постає питання: як правильно зафіксувати це положення в договорі оренди? Досвідченим орендарям і господарям квартир знайоме формулювання «що еквівалентно стільком-то доларам». Чи є така згадка долара порушенням законодавства? Ні. Законодавча вимога про розрахунок у національній валюті означає, що купюри, які отримує власник квартири, повинні бути нашими, національними. А доларова сума, зазначена в договорі, служить лише для індексації орендної плати. Індексувати орендну плату сторонам не забороняється.

Але ж оренда квартир у Києві дуже часто супроводжується саме цією скромним дією - передачею купюр абсолютно ненаціонального виду. Так хто ж злочинець – той, що передав, чи той, хто отримав? Або вони співучасники? На щастя, обидва можуть спати спокійно. Квартиронаймач, звичайно ж, зобов'язаний розрахуватися з господарем квартири в гривні. А для цього він, звичайно ж, повинен дійти до найближчого обмінного пункту і поміняти долари на гривні. Він так і планував зробити. Але не встиг. А оскільки з господарем квартири у нього цілком довірчі відносини, то орендар попросив орендодавця самостійно обміняти долари. «Попросив» в перекладі на юридично-грамотний звучить як «доручив в усній формі». Давати дрібні доручення в усній формі закон також не забороняє. Звичайно, розміри орендної плати в деяких випадках перетворюють доручення в не таке вже й дрібне, але це тема окремої розмови.

Резюме. У договорі оренди повинен бути зазначений розмір орендної плати в гривні. Бажано також окреме зазначення, що розрахунок проводиться в національній валюті України. А сума в іноземній валюті вказується як еквівалент, призначений для індексації орендної плати в залежності від поточного комерційного або офіційного курсу.

Тетяна Баркова, юрист АН «Планета Оболонь», Domik.net


Топ-оголошення

м. Чернігівська 10 мін їзди ул Закревского кімната для 1-2-чіл. БЕЗ господарів ЯК на ФОТО
Троєщина, 2 500 грн./місяць, м. Черниговская 10 мин.езды Закревского 31 б= ЯК НА ФОТО =Кімната 18 ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

Участок 10 соток рядом с Орелью
10 соток, 12 000$, Продается участок 10 соток на Ореле Петриковский р-н. Приватизирован. Есть ...

Земельні ділянки > Продам > Дніпропетровська обл. > Дніпропетровський р-н > Кіровське

Топ-оголошення

Продам кімнату в гуртожитку на Стальського, 26.
Воскресенка, Стальського вул., 26, 29 кв.м, 8/9, 15 900$, Продам кімнату у чудовому стані в ...

Кімнати > Продам > Київ > Дніпровський р-н

Велика 1к кв-ра з великим балконом в клубному будинку біля лісу та озера.
Фіалковського, 1 кімната, 45,4/21/7 кв.м, 2/3, 31 800$, Продам чудові 1к кв-ри в цегляному клубному ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Бровари

Днепр-Сдам 3х комнатную квартиру на Левобережном
Донецкое шоссе, 3 комнаты, 8 000грн/месяц, Днепр-Сдам 3х комнатную квартиру на Левобережном 1 р-н ...

Квартири > Здам > Дніпро > Індустріальний р-н