Вся нерухомість > Новини > У Києві побудують п'ять ТРЦ за мільярд доларів
↑ До списку новин

У Києві побудують п'ять ТРЦ за мільярд доларів

26 березня 2014

Цього року в Києві буде побудовано в 3,5 рази більше торговельних площ, повідомили «Вестям» в Jones Lang LaSalle.

У минулому році було введено 112,1 тис. кв. м, що на 8% вище показників 2012 року. До кінця 2014-го рік у столиці обіцяють відкрити ще як мінімум п'ять амбітних проектів.

Торік були запущені ТРЦ-довгобуди «Гуллівер» (будувався з 2003-го, здано під торгову зону 45 тис. кв.м) і Marmelad (з 2006, здано 9 тис. кв.м з 32 тис. кв.м). З'явився давно обіцяний модний у Європі формат — аутлет-центр «Мануфактура» (15 тис. кв. м). Частково введено в експлуатацію ТРЦ Silver Breeze (14,6 тис. кв. м), а також пройшло технічне відкриття ТРЦ Art Mall (орендовано 10 тис. з 50 тис. кв. м).

Зараз у Києві, як повідомили в консалтинговій компанії UTG, на різній стадії будівництва зараз перебуває ще понад 20 проектів ТРЦ. «Рекордний показник 2013 року побитий уже в 2014, на який анонсовано відкриття цілого ряду великих торгових центрів сукупною орендною площею на рівні 415 тис. кв. м, — прогнозує керівник відділу торговельних площ компанії Jones Lang LaSalle в Україні Анна Чуботіна. — При виконанні всіх планів результат цього року більш ніж в 3,5 рази перевершить торішній, а забезпеченість торговельними площами збільшиться на 57% і досягне 405 кв. м на одну тисячу жителів. В результаті за підсумками року загальний обсяг київського ринку ТЦ може перевищити психологічну позначку в 1 млн. кв. м». Відзначимо, загальний обсяг якісних торгових центрів в Києві в 2013-му склав 728,7 тис. кв. м, але забезпеченість якісними площами залишилася однією з найнижчих в Європі — 258 кв. м на 1 тис. жителів. Для порівняння: у Празі цей показник склав 655 кв.м., у Варшаві — 434 кв.м, в Бухаресті — 328 кв.м. на 1000 жителів.

Орієнтація на «середній»

Вже в квітні обіцяють відкриття третьої черги «Атмосфера» (Столичне шосе, 103, 30 тис. кв.м), восени — ТРЦ «Проспект» (вул. Червоногвардійська / Червоноткацька, 40,5 тис. кв.м).

«Атмосфера», розташована на в'їзді в місто з боку елітного Обухівського напрямку, розрахована на сегмент «середній +» і «високий». Споконвічна концепція, розроблена до 2008 р. передбачала будівництво DIY-гіпермаркету і було навіть укладено попередню угоду з одним з міжнародних операторів, проте потім вирішили продовжити формат в преміум-сегменті. На двох рівнях ТРЦ розмістяться супермаркет «Фуршет Гурман», а також тематичні галереї бутиків одягу, взуття, подарунків і сувенірів, ювелірних виробів і аксесуарів преміум-класу. У зоні відпочинку (6 тис. кв.м) — 5-зальний кінотеатр «Кінолюкс» (два зали — у новому для країни VIP-форматі з ресторанним обслуговуванням), event-hall Kyiv, боулінг на вісім доріжок, розважальний центр і ресторанний комплекс.

«ТРК «Проспект» знаходиться в 7 хвилинах пішохідної доступності від метро «Чернігівська», основний паркінг розташований на даху. Зона охоплення ТРК «Проспект» поширюється не тільки на мешканців Києва (Дніпровський та Дарницький район), а й Броварів (населення понад 90 000). Завдяки цьому загальна зона охоплення ТРК — 780 тис. чоловік», — розповіли нам в прес-службі Arricano, девелопера проекту. При підборі орендарів орієнтувалися на сегмент «середній», «середній-». «Відкриття заплановане на вересень 2014 року. Станом на кінець лютого 2014 р. наповненість ТРЦ складає більше 60%», — повідомила «Вестям» директор з оренди Arricano Юлія Щаслива.

Єдина зміна в проекті ТРК «Проспект» — це формат співпраці з гіпермаркетом «Ашан»: він фінансуватиме зведення своїх торгових площ самостійно. Гіпермаркет «Ашан» (11 тис. кв.м) розмістили незвичайним способом — на другому поверсі. «В даному проекті «Ашан» - не просто орендар ТРК, а партнер Arricano, він самостійно фінансував будівництво гіпермаркету, це нормальна практика для мережі «Ашан» в Європі. В Україні ТРК «Проспект» стане першим подібним проектом», — розповіла Щаслива. У бутиковій зоні — 5 магазинів рітейл-оператора LPP із загальною площею близько 3000 кв. м. (бренди Reserved, Mohito, Cropp Town, House, SinSay), універмаг MANGO площею 506 кв.м, Gloria Jeans площею близько 1000 кв. м., Women'Secret — 151 кв. м., Springfield — 211 кв. м., STEM — 514,00 кв.м., «Дитячий Світ» — 690 кв.м., гіпермаркет електроніки «Фокстрот. Техніка для дому» з площею 1320 кв.м. і багато інших. Також в ТРК «Проспект» відкриється семизальний «Мультиплекс», розрахований на більш ніж 1000 глядачів.

Операція «перехоплення»

Безсумнівно, найбільш амбітним проектом стане мегамол Respublika: загальна площа 298 тис.м, орендна - 135 тис. кв.м. Це формат регіонального ТРЦ, він розрахований не тільки на киян, а й на гостей з областей, розташований на виїзді на Одеську трасу. У мегамолі буде більше 500 магазинів, 50 ресторанів і кафе. «Підписані договори оренди вже на 70% площ», — повідомили в UTG. Якірними орендарями стануть гіпермаркет Ашан, кінотеатр Multiplex, спорткомплекс Sport Life, парк розваг Happylon, льодовий каток MegaIce, з'являться магазини MTI (Intertop, Timberland, Marco Polo, Pandora, Ecco, Clarks, Napapijri), Mango, Sport Master, Inditex group, група компаній ULTRA (Levis, GUESS, Lagerfeld, Baldinini). Саме тут відкриється перший в Україні ZARA HOME і Violeta by MANGO.

Lavina Mall (загальна площа 150 тис. кв.м, орендна — 124 тис. кв. м) буде «перехоплювати» споживачів з гостомельського напрямку: його активно будують пр. академіка Палладіна. Всього обіцяють півтисячі магазинів і 50 ресторанів. Щоб не конкурувати з Епіцентром і Ашан, між якими розташований Lavina Mall, якорями обрані супермаркет меблів та декору, супермаркет електроніки, універмаги і спортивні магазини. Родзинкою стане критий сімейний парк розваг і аквапарк (по 15 тис. кв.м кожний). Тут же розташують 12-зальний кінотеатр Multiplex (договір оренди вже підписаний), боулінг, каток.

Більш складне завдання стоїть перед Blockbaster Mall (загальна площа 228 тис. кв.м, орендна — 195 тис. кв. м): його зводять впритул до кінотеатру Blockbaster, він повинен відтягнути споживчі потоки з Оболоні і Троєщини. «Коли говорять, що Петрівка перевантажена ТРЦ, треба розуміти, що більшість з існуючих просто морально застаріли. А Blockbaster буде з хорошим підбором орендарів і потужною зоною відпочинку», — говорить партнер UTG Віталій Бойко. На його думку, аквапарк Blockbaster не конкуруватиме за відвідувачів з DreamTown: «Це різні формати, на Оболоні –«релаксуючий», у нас екстремальний, з вишкою в 20 метрів». Девелопери розраховують, що щодня цей ТРЦ відвідуватимуть близько 60 тисяч осіб. Зараз йде процес набору орендарів. Будуть представлені магазини одягу, товарів для дому, ювелірних виробів і сувенірів.

Містоутворюючі комплекси

Більшість проектів, які заявлені до відкриття в найближчі роки, розташовуються на правому березі міста. Вже зараз, після виходу на ринок першої фази ТРЦ Ocean Plaza, Голосіївський район є найбільш насиченим торговими центрами (651 кв. м орендованої площі ТЦ на одну тис. жителів). А в середньостроковій перспективі його забезпеченість ще виросте: 40% і 28% пропозиції, анонсованої на 2014 рік, зосереджено в Голосіївському та Святошинському районах відповідно.

«Я впевнений, що нові ТРЦ змінять трафік не тільки в Києві, а й у всьому регіоні, такі об'єкти можна вже вважати містоутворюючим чинником», — вважає партнер Української рітейл-асоціації Олександр Фіалка.

Загальні інвестиції, в які відкриваються в 2014-м ТРЦ, оцінюються експертами в $1 млрд.: «Атмосфера» і «Проспект» — обидва по $100 млн., Lavina Mall — $170 млн., Blockbaster Mall — $220 млн., Respublika — понад $400 млн.

Оксана Гришина, «Вести»


Топ-оголошення

Продається ділянка 25(15+10) соток в з.Рожни
Свитанкова ул, 25 соток 790$/сотка, Продам ділянку 25(15+10) соток під о.с.г. (можна змінити ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Рожны

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
1грн/месяц, жилья -Варианты аренды жилья -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, ...

Кімнати > Здам > Вінниця

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Сумська обл. > Путивльський р-н > Путивль

Блиставиця кутова ділянка 16 соток під будівництво
16 соток 16 000$, Блиставиця 16 соток кутова ділянка під будівництво житлового будинку, комунікації ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Бородянський р-н > Блиставиця

Сдам 2-х этажный домик в Центральной части города
Свердлова вул., 2 кімнати, 50/40/2 кв.м, 1/2, 11 000грн/місяць, Сдам 2-х этажный домик в Центральной ...

Квартири > Здам > Дніпро > Центральний р-н