Вся нерухомість > Новини > Найвигідніше вкладати гроші в торговельну нерухомість
↑ До списку новин

Найвигідніше вкладати гроші в торговельну нерухомість

20 вересня 2010

В Україні в I півріччі 2010 року було збудовано 0,14 млн. кв.м торгових площ. За цим показником Україна займає 17-е місце рейтингу Cushman & Wakefield. Лідером з будівництва торгових центрів у Європі в I півріччі 2010 року стала Росія.

Вже кілька років за право лідерства вона сперечається з Туреччиною. У Росії зараз будується приблизно 2,3 млн кв.м торгових площ, в Туреччині та Франції, що займають друге і третє місця за обсягами будівництва, зводять 1,16 млн. і 0,86 млн. кв.м відповідно.

Також Росія перша і за кількістю відкритих торгових центрів: за перше півріччя 2010 року в експлуатацію тут було введено 0,428 тис. кв.м.

Як зробити успішний старт-ап?

Перше місце Росії обумовлюється, насамперед, розміром її площі. «У даний момент важко прогнозувати рівень нового будівництва в період після 2011 року у зв'язку з невизначеністю на ринку. Ринки, що розвиваються в Європі, такі як Росія, Туреччина і Польща, швидше за все, будуть лідирувати за відновлення темпів будівництва торгових центрів», - відзначає Олександр Колпаерт, аналітик з торгової нерухомості Cushman & Wakefield.

Але прогнози щодо розвитку торговельної нерухомості в Україні досить оптимістичні, девелопери якщо і збираються вкладати гроші, то в торговельну нерухомість, що на даний момент найбільш вигідно. «Наступного року в Україні передбачається ввести в експлуатацію близько 350 тис. кв.м торговельних площ. Це дозволить Україні утримати свої позиції в рейтингу розвитку комерційної нерухомості і поборотися за більш високе місце в рейтингу. Україні цілком під силу обігнати такі країни як Словаччина, Чехія і Хорватія», - розповідає директор Dragon Development Олег Курінний.

У поточному році можна говорити про те, що є дефіцит на якісні торгові площі. «Це площі в торговельних і торгово-розважальних центрах з правильною концепцією, привабливим складом орендарів (у тому числі з сильними якорями) і, як результат, з високими потоками відвідувачів», - говорить Наталія Миколайчук, керівник відділу торговельної нерухомості компанії DTZ.

За дослідженнями DTZ, як і раніше, найбільш привабливим містом для нового або подальшого розвитку у рітейлерів залишається Київ. Далі йдуть міста-мільйонники та Львів. Слід зазначити, що викликає особливий інтерес у рітейлерів, особливо фешн-індустрії. Деякі роздрібні компанії поступово починають розглядати для розвитку своїх мереж міста з населенням від 200 тис. осіб, проте, на сьогодні це практично поодинокі випадки і в основному це рітейлери сегменту «low middle» і «low».

«Вже до кінця 2010 року Україна почне відчувати дефіцит якісних торговельних площ. Особливо гостро це відчують учасники ринку у великих містах, з відносно високим для країни рівнем купівельної спроможності, таких як Київ, Одеса, Львів, Донецьк», - продовжує Курінний.

Зміна споживчих переваг і прагнення населення скоротити свої витрати змусило мережі розвивати нові торговельні формати. Одежні групи більше уваги стали приділяти створенню стокових магазинів. Продуктові рітейлери почали експериментувати в області більш дрібних чи «економічних» форматів. Так, у цьому році група компаній «Фуршет» почала розвиток окремого сегменту магазинів під ТМ «Народний», які позиціонують себе, як економічні супермаркети.

Виходячи із запитів, які отримують девелоперські компанії, зараз найбільш популярними за розміром є площі в торговельній галереї розміром 100-250 кв.м. «Крім того, ми зіткнулися з ситуацією, коли при виході на український ринок певним рітейлерам потрібно знайти одночасно декілька приміщень для розвитку мережі площею більше 1000 кв.м, і це викликає труднощі», - говорить Миколайчук.

Країни-лідери з будівництва торгових центрів, млн. кв.м:

1. Росія - 2,3

2. Туреччина - 1,16

3. Франція - 0,86

4. Італія - 0,80

5. Болгарія - 0,41

6. Польща - 0,41

7. Великобританія - 0,39

8. Німеччина - 0,36

9. Іспанія - 0,3

10. Нідерланди - 0,21

.. 17 Україна - 0,14.

Україна цілком може конкурувати з країнами, які займають більш високі позиції в рейтингу, а основним чинником, який стримує зростання торгової нерухомості, є відсутність інвестицій у даний сектор економіки та проектного фінансування з боку банків. Експерти вважають, що на тлі зростаючого попиту з боку орендарів та відновлення, є підстави говорити, що банки відновлять фінансування будівництво об'єктів торговельної нерухомості на умовах, близьких до докризових, лише в середині 2011 року.

Гравці ринку схожі у думці, що криза підштовхнула до переглядання політики спілкування з орендарями. Якісні ТЦ, які йшли на перегляд розміру орендних ставок залежно від ситуації на ринку, практично не втратили своїх клієнтів. «ТЦ, відкриття яких зараз анонсується на ринку, мають пул орендарів не менш ніж на 70% площ. На даний момент це досить прийнятний показник», - говорять в Dragon Development.

Криза не змогла не відбитися і на орендних ставках. Після першого півріччя 2010 року стався перегляд існуючого рівня орендних платежів. Більшість орендодавців підняли розмір ставок на 5-10%, в порівнянні з рівнем минулого року. Новою тенденцією визначення орендної ставки викликана кризою стала прив'язка орендної плати до обігу орендаря.

Залежно від профілю діяльності орендаря відсоток від товарообігу коливається від 3% до 10%. «Зростання орендних ставок спостерігався на хвилі попиту на торговельні площі, що відновлюється, з боку операторів роздрібного ринку, викликаного відновленням споживчого попиту з боку населення», - резюмує Курінний.

Газета "ДЕЛО"


Топ-оголошення

Здам будинок
Голосеево, Малокитаевская ул., 1 комната, 75 кв.м, 2 соток, 13 000грн/месяц, Сдаю в аренду уютный ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Здам > Київ > Голосіївський р-н

БЕЗ%, продам 1к, 43м2, вул. О. Мішуги 1/4, Позняки, Київ, Дарницький район
Позняки, Мишуги вул., 1/4, 1 кімната, 43/18/9 кв.м, 11/16, 63 000$, БЕЗ%, продам 1к, 43м2, вул. О. ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Топ-оголошення

Продам дом в пгт. Шевченко, ул. Луцкая, общая площадь 150 кв.м.
Луцкая ул., 4 комнаты, 150 кв.м, 6,6 соток, 350 000$, Продам дом в пгт. Шевченко, ул. Луцкая, общая ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Выделенная коммуна на Таирова, капитальный ремонт.
Таирова, Ильфа и Петрова ул., 9, 26 кв.м, 8/9, 17 000$, Таирова Костанди / Ильфа Петрова район школ ...

Кімнати > Продам > Одеса > Київський р-н

Вторинний новострой! 2 спальні! Стильний ремонт! Центр Нагорка Парк Шевченко
"нагорный", 3 кімнати 95/80/15 кв.м 5/20, 205 000$, Продам 3 х комн квартиру в вторинному Новострое ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н