Вся нерухомість > Новини > Оренда офісу: чого чекати від цін цієї осені
↑ До списку новин

Оренда офісу: чого чекати від цін цієї осені

19 серпня 2013

На щастя підприємців, на сьогоднішній день на ринку комерційної нерухомості пропозиція значно перевищує попит.

Це логічно: з одного боку, в умовах падаючої економіки бізнес поводиться стримано, а з іншого - останнім часом у столиці активно зводилися нові бізнес-центри. Пропозиція виросла настільки, що девелопери зараз цілком переключаються на торговельну нерухомість, пише Минфин.

«У першому півріччі 2013 ріс виключно ринок пропозиції - було збудовано та введено в експлуатацію близько 260 000 кв. м офісних приміщень класу А. Такий обсяг при нинішньому стані економіки країни буде поглинений не раніше 2015 року», - розповідає Людмила Шраменко, керівник управління нерухомістю ТОВ «ITT-Нерухомість».

Залежно від територіального розташування та спектру послуг вартість оренди в бізнес-центрах класу А знаходиться на рівні 60-100 доларів за метр кв. Правда, найбільшим попитом сьогодні користуються невеликі офіси економ-класу. Міграція бізнесу в більш дешеві офіси почалася ще в березні, коли підприємці відчули падіння доходів. Сьогодні орендні ставки в офісних центрах класу В коливаються в межах від 15 до 45 доларів за квадратний метр.

«В одному і тому ж бізнес центрі ціни можуть відрізнятися, залежно від площі орендованих приміщень і навіть поверху. Наприклад, офіси на першому поверсі з окремим входом, які можуть бути використані під офіс відкритого типу, коштуватимуть значно дорожче більш високих поверхів»- додає Людмила Друзенко, генеральний директор агентства нерухомості Real Druzi.

Найвища вартість оренди квадратного метра доводиться на найменші офіси, площею до 25 кв. м. Найдешевшими є офіси великих площ від 250 кв. м. Варто пам'ятати, що в деяких офісних центрах обов'язковою умовою є оренда приміщення не менше 25-50 метрів кв. Так що, якщо потрібно невеликий офіс, то потрібний метраж можна відразу й не знайти.

Надлишок офісних метрів і історичний максимум вакантних площ у 25%, тим не менш, не призведе до зниження цін найближчим часом, вважають експерти. Популярні бізнес-центри навпаки можуть навіть підняти вартість метра. У цілому ж ситуація може різнитися від одного офісного центру до іншого, хоча середнє відхилення ціни від сьогоднішніх рівнів навряд чи складе більше 5%.

«Передумов для зміни існуючих ставок оренди немає. Навіть в офісних центрах з високою вакантністю, власники знижувати орендну ставку, поки, не мають наміру. Будуть пропонуватися заохочення у вигляді додаткових місць на паркуваннях, орендних канікул, компенсації частини комунальних платежів, але про зниження орендних ставок власники поки не готові говорити. Для збільшення орендних ставок передумов також немає, занадто мала прибутковість бізнесу», - упевнений Анатолій Топал, експерт сайту з нерухомості DOM.ria.ua.

Потенційно знизитися ставки можуть на початку наступного року, вважає аналітик SV Development Сергій Костецький. «З початку наступного року можливе зниження цін на оренду близько 10% від нинішнього рівня. Кількість компаній, які готові орендувати офіси в бізнес-центрах, потрохи зростає, але темпи введення офісних приміщень в експлуатацію на порядок вище», - резюмує він.

Тетяна Кривенко, Минфин


Топ-оголошення

Оренда приміщення на Позняках
Позняки, 40 кв.м, 5 000 грн./місяць, Задається вул. Руденко Дарницького р-ну в БЦ приміщення під ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Дарницький р-н

Продам. Дачу 180 м.кв. 5 соток. Подгородное, ДО "Ландыш"
4 кімнати, 180 кв.м, 5 соток, 40 000$, Продам. Дачу 180 м.кв. 5 соток. Подгородное, ДО "Ландыш" ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпропетровська обл. > Дніпропетровський р-н > Підгородне

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
1 500грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Дніпропетровська обл. > Юр'ївський р-н > Юр'ївка

Сдам 1-комнатную квартиру на ул.Транспортной.
Центр, 1 комната, 32/-/6 кв.м, 2/9, 4 500грн/месяц, Сдам 1-комнатную квартиру в районе Красного ...

Квартири > Здам > Одеса > Приморський р-н

м. Чернігівська пеша Ринок Юність Кімната БЕЗ ГОСПОДАРІВ для 1-2-чіл.
Комсомольський масив, 3 500 грн./місяць, м. Чернігівська 10 мин. пеша .РЫНОК Юность= Кімната БЕЗ ...

Кімнати > Здам > Київ > Дніпровський р-н