Вся нерухомість > Новини > Київ зупинять у зростанні
↑ До списку новин

Київ зупинять у зростанні

23 березня 2010

Київська міська державна адміністрація завершила розробку концепції генерального плану розвитку столиці до 2025 року. Документ передбачає збереження існуючих меж Києва за рахунок винесення за межі міста ряду промислових підприємств. На думку представників фракції БЮТ у Київраді, це рішення може спровокувати дефіцит робочих місць у столиці.

Ъ вдалося ознайомитися з проектом концепції нового генплану Києва до 2025 року. Однією з головних її особливостей є остаточна відмова від розширення юридичних меж Києва за рахунок передмість. Як повідомив в. о. начальника головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Київської міськдержадміністрації Сергій Броневицький, промислові підприємства передбачається перемістити за межі столиці, щоб звільнити територію для житлового будівництва. За його словами, в першу чергу це торкнеться підприємств, які не модернізують виробництво і забруднюють навколишнє середовище.

У новій концепції обчислена гранична ємність Києва для будівництва житла - близько 45 млн. кв.м, говорить пан Броневицький. З них 20 млн. кв.м можна звести на порожніх територіях, 7-8 млн. кв.м - за рахунок перенесення до Київської області промислових об'єктів і 17-18 млн. кв.м - за рахунок відновлення кварталів п'ятиповерхової забудови. "Документ відповідає реальним показникам розвитку міста та враховує, що чисельність населення складає 3,4 млн. жителів, а в місті зареєстровано близько 1 млн. автомобілів", - уточнив Сергій Броневицький. За офіційними даними Держкомстату та ДАІ, зараз у Києві проживає близько 2,7 млн. жителів, а мільйонний автомобіль був зареєстрований ще в серпні 2008 року.

Рішення про розробку нового генплану було прийнято на сесії Київради 18 вересня 2008. У листопаді 2009 року архітектори з Німеччини, Великої Британії та України рекомендували ліквідувати дисбаланс між правобережною та лівобережною частинами столиці, розмістивши на лівому березі більше офісних будівель та культурних установ (останній раз Ъ сповіщав про це 18 листопада 2009).

Ці зауваження були включені в остаточний варіант концепції. Центральна частина Києва буде розділена на зони, і в кожному її кварталі будуть діяти чіткі умови і обмеження забудови по поверховості, обсягах, щільності і функціональному призначенню будівель. Пан Броневицький також повідомив, що концепція передбачає збереження зелених зон і рекреаційних територій, що становлять 52% площі Києва.

У плані будуть враховані і обмеження по в'їзду транспорту в центр міста. Пропонується побудувати "перехоплюючі" стоянки на під'їздах до центру і пересадкові вузли, що дозволяють пересісти з особистого транспорту на громадський. Паркування в центрі буде дозволене, але вартість місця в кілька разів перевищить його вартість в "перехоплюючих" стоянках. Крім іншого, розглядається можливість будівництва транспортних тунелів. "Один з тунелів, довжиною 7 км, з'єднає площу Перемоги зі станцією метро "Лівобережна" і дозволить вивести транзитний транспорт з центру столиці", - сказав Сергій Броневицький.

У фракції БЮТ у Київраді вважають, що пропоновану концепцію реалізувати неможливо. "Винесення промислових підприємств за межі Києва призведе або до дефіциту робочих місць в місті, або до необхідності щодня доставляти сотні тисяч людей до нового місця роботи", - заявила голова фракції БЮТ Тетяна Меліхова. На її думку, з урахуванням поточного стану бюджету столиці у найближчі десять років київська влада не зможе знайти кошти на реалізацію цього проекту. З пані Меліховою згоден член бюджетної комісії Київради Сергій Москаль (фракція БЮТ): "Якщо адміністрація підприємства і працівники будуть приписані до області, то Київ позбудеться надходжень до бюджету. Якщо ж формально вони залишаться в Києві, а в області проходитиме лише виробничий процес, то навіщо це потрібно області? "

Голова Київської облради Володимир Майбоженко повідомив, що область готова прийняти лише ті підприємства, які проведуть модернізацію виробництва і не будуть шкодити довкіллю. "Область зацікавлена у створенні нових робочих місць. Але ми також зацікавлені в тому, щоб ці підприємства сплачували податки до бюджетів тих міст, де вони розміщені", - заявив пан Майбоженко.

Олександр Зворський, ВД "Коммерсантъ"


Топ-оголошення

Купить Соль, Альфа пвп, Кристалл, СК, Скорость в Павлограде БОТ @CVBRC BOT Оператор @Brcovstor
200$, Купить Соль, Альфа пвп, Кристалл, СК, Скорость в Павлограде БОТ @CVBRC BOT Оператор @Brcovstor ...

Інше > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

Продам. 3-к.кв. 1/9, ж/м Победа-6, пр.Героев
Героїв просп., 3 кімнати, 64/-/- кв.м, 1/9, 49 000$, Продам. 3-к.кв. 1/9, ж/м Победа-6, пр.Героев, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Топ-оголошення

Продам 3 комнатную квартиру, Черноморского казачества/Ярморочная площадь, 1/1, 92 кв.м.
Пересыпь, Черноморского казачества ул., 3 комнаты, 92/-/12 кв.м, 1/1, 17 000$, Продам 3 комнатную ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Нова двокімнатна квартира в новобудові тільки після ремонту
Таїрова, 2 кімнати, 42/22/14 кв.м, 8/18, 50 500$, Продаж відмінної, нової, тільки після ремонту ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Дарвина 8, S=145м, 1этаж Н/Ф два входа Хостел Салон Офис Липки
Липки, Дарвина ул., 8, 143 кв.м, 145 000$, Дарвина 8. Липки. Центр. Нежилой фонд. Прекрасное ...

Офісні приміщення > Продам > Київ > Печерський р-н