Вся нерухомість > Новини > Мінекономрозвитку пропонує прив'язати податок на нерухомість до вартості житла
↑ До списку новин

Мінекономрозвитку пропонує прив'язати податок на нерухомість до вартості житла

13 квітня 2012

Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує розраховувати податок на нерухомість, виходячи з вартості будинку. Про це журналістам заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми не можемо порівнювати і робити однакову плату за квадратний метр житлової площі дорогих будинків у Кончі-Заспі і будинків в селі на депресивних територіях, які нічого не варті. Я вніс пропозицію, щоб обраховувати податок виходячи з ціни будинку, що знаходиться на цій території, а не просто, виходячи з квадратури. Це буде більше відповідати вирівнюванню соціальної несправедливості", - повідомив Порошенко.

Відзначимо, напередодні прем'єр-міністр Україна Микола Азаров заявив, що Кабінет міністрів України відправив на доопрацювання "закон про багатство". "... Розробники спотворили концепцію і зміст закону. Адже ми закладали в нього не фіскальні завдання в першу чергу, а принцип соціальної справедливості: багаті повинні поділитися з суспільством тією частиною своїх доходів, яку вони витрачають на розкіш. Тому не може бути й мови , щоб обкладати податком все без розбору: квартири більше 120 квадратних метрів і будинки понад 250 квадратних метрів, якісь сараї та гаражі ", - зазначив Азаров.

Раніше віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, що при розробці вищевказаного законопроекту Міністерство соціальної політики буде наполягати на введенні податку на багатство не тільки на нерухомість і транспортні засоби, а й на всі предмети розкоші. При цьому Тігіпко зазначив, що введення такого податку не торкнеться середній клас і бідні верстви населення.

У той же час в Міністерстві фінансів України відклали ідею введення 20-відсоткового податку на доходи фізосіб і оподаткування таких предметів розкоші, як коштовності, хутра і дорогі годинники. Натомість було запропоновано розширити коло платників за рахунок зниження порога неоподатковуваної площі нерухомості та об'єму двигуна автомобіля.

У Мінфіні розраховують, що додаткові доходи держбюджету від введення податку на розкіш складуть 900 млн. грн. На думку економістів, ініціативи уряду збільшать кількість платників податку, але не за рахунок багатих українців, а завдяки поширенню податку на громадян із середнім доходом.

Експерти ж радять застосовувати європейський досвід стягування податку виходячи з рівня ринкової вартості нерухомості. Наприклад, у Франції ставка податку на розкіш в 0,25% сплачується з нерухомості вартістю понад 1,3 млн. євро, а більш висока ставка у Великобританії - 5% - з майна понад 1 млн. фунтів.

У свою чергу перший заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова зазначала, що протягом півроку від введення податку на багатство передбачається виручити близько 0,5 млрд. грн.

РБК-Україна


Топ-оголошення

Продам отдельно стоящее помещение 630 кв.м. в центральной части Синельниково.
Центральная, 630 кв.м, 29 000$, Продам отдельно стоящее помещение 630 кв.м. в центральной части ...

Окремі будівлі > Продам > Дніпропетровська обл. > Синельниківський р-н > Синельникове

Ришельевская: уютная квартира с современным ремонтом в центре города!
Центр, Ришельевская ул., 58, 1 комната, 25/15/5 кв.м, 3/3, 25 000$, Ришельевская / Большая ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

г.Киев.Сдам (С ПРАВОМ ВЫКУПА) смарт квартиру.Торг.
Борщагівка, 1 кімната, 23/18/4 кв.м, 1/10, 5 000грн/місяць, г.Киев. Сдам, (С ПРАВОМ ВЫКУПА) смарт ...

Квартири > Здам > Київ > Святошинський р-н

Здам. 3-к.кв. 14/16, ул.Гоголя 20-БИ ЖК "Аркадьевская башта".
Гоголя вул. 20, 3 кімнати 120/-/- кв.м 14/16, 1 000$/місяць, Здам. 3-к.кв. 14/16, ул.Гоголя 20-БИ ЖК ...

Квартири > Здам > Дніпро > Соборний р-н

Продам уютную 1- ком.кв. ул.Маршала Говорова/ЖК "Академгородок".
Аркадія, 1 кімната, 55/20/20 кв.м, 6/6, 105 000$, Продам уютную 1- ком.кв. ул.Маршала Говорова/ЖК ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н