Вся нерухомість > Новини > Правила, що виключають хаотичну забудову столиці, не узаконюють - чекають, коли зведуть всі хмарочоси
↑ До списку новин

Правила, що виключають хаотичну забудову столиці, не узаконюють - чекають, коли зведуть всі хмарочоси

12 листопада 2010

Правила, що виключають хаотичну забудову столиці, не узаконюють - чекають, коли зведуть всі хмарочоси. Прислів'я «Поки грім не вдарить, мужик не перехреститься» можна застосувати і до нашого уряду. Так, оголошення про проведення масштабної містобудівної реформи в країні співпало з повідомленням про те, що будівля Кабміну почало плавно, на 1,5-2 мм на рік, з'їжджати у бік пл. Європейської.

Одна з причин - багатоповерхівка комітетів Верховної Ради, що з'явилася поруч із Кабміном.

- Фундамент побудованого будинку десь перегородив потік ґрунтових вод, - заявив «Новій» Юрій Слюсаренко, перший заступник директора Державного НДІ будівельних конструкцій. - Висотки мають дуже розвинену підземну частину, яка перегороджує потоки води, і ті йдуть під інші будівлі. Іншими словами, могла змінитися гідрогеологічна ситуація.

За словами пана Слюсаренка, такі деформації характерні для половини київських будинків. У першу чергу, слід відремонтувати водопровідні мережі, можливо, десь підсилити фундамент. Для ремонту будівлі Кабміну вже виділили 1,7 млн. грн, але цього може бути недостатньо. А ось про інші будівлі поки не думали. Запобігти подібне і покликана містобудівна реформа.

Реформа за півроку

На першому етапі планують прийняти так званий рамковий закон, запровадивши Містобудівний кадастр і генплани вже до кінця першого півріччя 2011 р., заявив заступник міністра регіонального розвитку Дмитро Ісаєнко. «Ми вводимо генеральні плани для столиці та обласних центрів, а також для великих міст. До Генплану будуть розроблені планування районів, і по них проведуть зонінг», - пояснив пан Ісаєнко. Таким чином міністерство хоче зняти всі питання по висотності і щільності забудови територій. Відносно Києва суть реформи роз'яснив перший заступник начальника КО «Центр містобудування та архітектури» Василь Присяжнюк:

- Київрада 16 вересня схвалила концепцію розвитку міста. Це перша стадія розробки Генплану. Перш за все, мова йде про об'єкти соціальної сфери. Складено перелік будівництва шкіл та дитсадків. У найближчі п'ять років ми повинні забезпечити близько шести тисяч місць дитячих дошкільних закладів і близько 30 тисяч місць для учнів шкіл.

Жителі столиці все частіше скаржаться на безліч об'єктів висотної забудови в історичній частині. Тому в Генплан внесуть чіткі обмеження: встановлять граничну поверховість; збалансують місця прикладання праці, адже на лівому березі живе близько 40% населення, а робочих місць там лише 19%.

- Київрада доручила КМДА у 2011 році завершити розробку генплану, а також принципів зонування територій, - продовжив пан Присяжнюк. - Ми розробимо схематичний план зонування всієї території міста і особливо (більш детально) центральної його частини. При наявності фінансування постараємося зробити все, щоб завершити цю роботу у наступному році.

Потрібен час

- Зонінг - містобудівний документ, що передбачає поділ території міста на ділянки певного розміру, для яких пропонуються правила їх забудови, - пояснив «Новій» Генріх Фільваров, директор Інституту урбаністики.

При цьому вказується, для якого функціонального призначення повинна використовуватися ділянка. Обумовлюються і можливі параметри: поверховість, площа території, загальні габарити. Документ затверджується як закон. Вважається, що він дисциплінує інвесторів і забезпечить реалізацію містобудівної політики, задуманої розробниками генплану. Дійсно, за допомогою зонінгу виключаються корупційні схеми, адже у затвердженому адміністрацією документі не можна за допомогою хабара побудувати будинок де завгодно, присвоївши земельну ділянку, яка сподобалася.

- У 1995-1997 роках нами розроблено зонінг для Полтави, і він до цих пір успішно працює, - продовжив пан Фільваров. - У 1998 році з досвіду зарубіжних країн ми розробили зонінг центральній частині Києва. Робота була розглянута в Союзі архітекторів, Держбуді, її винесли на міськраду, але не затвердили. Справа в тому, що прийняття документа відразу ж позбавляло можливості розбазарювати направо і наліво міські землі.

У 2007 р. ГУ містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КМДА знову замовило Інституту урбаністики зонінг декількох територій. Розробили його для Червоного Хутора (близько 800 га), а також для Печерська. Але розробку навіть не допустили до розгляду на містобудівній раді, і тепер в Інституті скептично ставляться до заяв політиків.

- Це (зонінг. - Авт.) повинно робитися поетапно, - заявила «Новій» Алла Плешкановська, виконавчий директор Інституту урбаністики. - Знадобиться кілька років, але ніяк не півроку.

- Зонінг можна зробити, пропрацювавши містобудівну частину, дійшовши до кожної окремої площадки, - вважає Сергій Целовальник, головний архітектор Києва. - Він може бути розроблений на основі кадастру, значить, потрібен і кадастр. За всім цим стоять колосальні зусилля і гроші. Потрібно задіяти близько сорока інститутів. Коли буду мати на руках зонінг, все стане прозоро, а не так, як було. Втемну купувалися майданчики, і замовник, розуміючи, що багато заплатив, витискав з території максимум користі. А в містобудівному контексті це виражається недоречною висотою і величезною щільністю будівель.

Для складання повноцінного зонінгу необхідно обстежити кожну земельну ділянку, провести містобудівний аналіз, визначити, що може бути розміщено на даній території в інтересах міста і населення.

- Подібний документ, років 15 тому розроблений для Чікаго, коштував кілька мільйонів доларів, - запевнив Генріх Фільваров. - З огляду на серйозний дефіцит міськбюджету, розраховувати на таку суму не доводиться. Але якщо взяти до уваги серйозні завдання, які стоять перед столицею, слід визнати, що повноцінний зонінг для Києва вимагає значних витрат часу, професійних зусиль і, звичайно ж, відповідного фінансування. Створення такого документу дозволить впорядкувати забудову, врегулювати проблеми поверховості і створити законодавчу основу для дотримання містобудівної політики. Остання повинна бути закладена в новому генплані Києва.

А поки висотки і далі будуть з'являтися на печерських пагорбах. Експерти навіть продемонстрували, як буде виглядати Печерський р-н після зведення всіх вже оплачених та запроектованих багатоповерхівок. Між собою спеціалісти це називають «мультяшною картинкою». Може, нехай трісне навпіл Кабмін, щоб до наших можновладців дійшло, що вони грають з вогнем.

Так має бути

Робочою групу з містобудівної реформі займається віце-прем'єр Сергій Тігіпко. Вже заявлено про революційні зміни. Зараз з моменту подачі заявки інвестора на покупку землі до підписання договору може пройти до 270 днів, необхідні 50 процедур, включаючи проходження двох сесій і двох депутатських комісій! Після реформи передбачається, що договір купівлі-продажу буде полягати не пізніше ніж через 60 днів після подачі заявки інвестора і залишиться шість процедур без участі сесій і комісій. Крім того, якщо зараз процес збору інвестором необхідних документів та отримання дозволу на будівництво займає до 175 днів (31 процедура), то в результаті реформи цей термін скоротиться до 50 днів за участю не більше двох органів.

Євген Дикий, газета «Новая»


Топ-оголошення

Продам 4 сотки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі.
Рудня, 4 соток, 28 000$, Продам 4 сотки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі. Самий ...

Земельні ділянки під комерційну забудову > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Бровари

Максимовича 32-А, ЖК Liko-Grad, Фасад Помещения 58м, 172м, 186 м. Васильківська 7хв
Совки, Максимовича (Трутенко) ул., 32А, 1/24, 17 250грн/месяц, Вул. Максимовича (Трутенка) 32-А, ЖК ...

Інше > Здам > Київ > Голосіївський р-н

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске, (г, Днепр) -Днепропетровская область --
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Одеська обл. > Котовський р-н > Котовськ

Продам 2-х комнатную квартиру в новом доме со своим отоплением
Новаторов ул., 1а, 2 комнаты, 64/35/13 кв.м, 7/10, 65 000$, Продам 2-х комнатную квартиру в новом ЖК ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Среднефонтанская: сдам просторную 2 ком. квартиру в ЖК "Чудо Город"!
Среднефонтанская ул., 19А, 2 комнаты, 80/45/15 кв.м, 14/24, 250$/месяц, Среднефонтанская, 14/24 эт., ...

Квартири > Здам > Одеса > Приморський р-н