Вся нерухомість > Новини > Будівельники себе убезпечать
↑ До списку новин

Будівельники себе убезпечать

15 липня 2010

Восени парламент розгляне в другому читанні законопроект, що стосується продовження терміну дії заходів підтримки будівництва житла.

Якщо документ буде проголосований, недобросовісні забудовники зможуть продовжувати затягувати терміни здачі будинків і не повертати кредити аж до 2013 р.

Зміни до закону «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» запропонували народні депутати Володимир Поляченко (афільований з ХК «Київміськбуд»), Нвер Мхтарян («Познякижитлобуд») та Юрій Сербін («Екобуд»). Документ передбачає продовження ще на рік, до 1 січня 2013 р., низки положень закону, що стосуються здійснення кредитно-фінансовими установами пільгового кредитування забудовників житла, заборони збільшувати процентну ставку за кредитами, заборони розірвання фізичними та юридичними особами будь-яких договорів про передачу забудовниками завершеного житла. При цьому ця заборона не застосовується, якщо визначений термін прийняття в експлуатацію об'єкта будівництва переноситься більше ніж на 30 місяців (у чинному законі - 18 місяців).

Законотворці аргументують продовження термінів турботою про покупця житла. «Будівельники з останніх сил роблять спроби здати житло в експлуатацію, а ті люди, які дійсно купили квартири, очікують цих квартир, тому що готовність будинків вже перевищує 70% і 80%. Якщо ми скасуємо і не продовжимо до 1 січня 2013 чинну норму цього закону, то результат буде плачевний. Ті люди, які чесно хотіли отримати житло, просто не отримають його», - заявляє Юрій Сербін. І додає, що 60% будівельних організацій припинили своє існування.

Коли Верховна Рада прийняла перший документ, багато експертів говорили, що будівельні компанії пролобіювали собі спрощення життя. Тоді законодавчо відстрочили несвоєчасне виконання ними своїх зобов'язань з будівництва. Якби документ не був прийнятий, то з компаніями судилися б не тільки їхні покупці, але і банкіри, і навіть податкова інспекція.

Інвестор будинку, який купив квартиру в недобудові, зараз не може подати позов щодо повернення грошових коштів у зв'язку з невиконанням термінів будівництва. Банк не може позиватися в зв'язку з невиконанням умов кредитних договорів. Одночасно документом вводиться мораторій і на вимоги інших кредиторів, які постачали послуги та товари на об'єкти будівництва. Варто нагадати, що, за даними Мінрегіонбуду, за станом на 1 січня 2010 р. в Україні налічувалося 4,3 тис. недобудованих житлових будинків.

«Природно, якщо є захист у вигляді закону, то деякі компанії не будуть поспішати здавати об'єкт в експлуатацію, як це відбувається і сьогодні. У нинішніх умовах потрібно в більшій мірі захищати інвесторів, оскільки по суті їх позбавили будь-яких прав у разі невиконання забудовником своїх зобов'язань. Проблема в тому, що криза довіри серед населення ніхто не скасовував, і сьогодні купують квартири тільки у компаній з хорошим іміджем, в будинках, введених в експлуатацію, або там, де роботи на фінальному етапі », - пояснив «і» Олександр Попов, директор проектної групи «Архіматика».

За його словами, рішення про продовження дії закону направлено на тих забудовників, які вже сьогодні істотно затримали процес добудови об'єктів. «Забудовники, які в нинішніх умовах починають будівництво і мають стабільні фінансові можливості, чудово розуміють, що зможуть продавати квартири практично на завершальній стадії будівництва», - резюмує експерт.

Ніна МіщенкоЭкономические известия


Топ-оголошення

Продається 1к.квартира з ремонтом на Намиві
Лазурна, 1 кімната, 30/14/8 кв.м, 1/9, 24 500$, Пропоную Вашій увазі до продажу 1-кімнатну квартиру ...

Квартири > Продам > Миколаїв > Заводський р-н

Продам. 2-к.кв. 1/3, ж/м Солнечный, ул.Мурманская
Мурманська вул., 2 кімнати, 47/-/- кв.м, 1/3, 47 000$, Продам. 2-к.кв. 1/3, ж/м Солнечный, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Топ-оголошення

Продам 2-х квартиру ЖК Аржанова, пр-т Слобоанський-Правди
Новый, 2 комнаты, 70/-/15 кв.м, 5/10, 95 000$, Продаж двокімнатної квартири в новому будинку, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Індустріальний р-н

Продаж житлової дачі у Вищій Дубечні.
3 кімнати, 125 кв.м, 10 соток, 95 000$, Вишуканий будинок у Вищій Дубечні 125 кв.м. Навколо - чудовий ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Вища Дубечня

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды
1грн/месяц, жилья -Варианты аренды жилья -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, ...

Кімнати > Здам > Житомирська обл. > Баранівський р-н > Баранівка