Вся нерухомість > Новини > Українці з квартир переїжджають в приватні будинки
↑ До списку новин

Українці з квартир переїжджають в приватні будинки

25 травня 2010

Мій будинок - моя фортеця. Щоб стіни були міцними, комунікації - правильно розташованими, а відчуття комфорту не залишало власників, потрібен хороший архітектурний проект. Можна замовити індивідуальний у фахівця, але доведеться довго чекати. Або вибрати вже готовий - типовий. Для цього існують спеціальні центри, в яких можна знайти базу даних архітектурних планів не тільки українських, а й зарубіжних дизайнерів і архітекторів.

Олександр Прима, президент компанії з продажу архітектурних проектів, розповідає: "Основний масив нашої бази, 1/3 - це російська проектна документація, 1/3 - польська. Невеликий відсоток української. Проектна документація різних європейських країн, до якої є доступ, і яку ми можемо отримувати легітимно - 10%".

Архітектурні уподобання українців за останні кілька років змінилися

За останні роки переваги українців щодо проектів будинків змінилися. У 90-х часто зводили будинки від 700-1500 квадратних метрів. До 2007 року хітами продажів були приміщення площею 300 квадратів. Зараз в Україні стали більш модними європейські стандарти 150-200 квадратних метрів. Навіть 250 квадратних метрів - це досить багато.

Наталя Мельник, директор компанії з продажу архітектурних проектів, відзначає: "З кінця 2008 року ринок кардинально змінився. У нас стало дві групи будинків, якщо можна так умовно назвати. Що в основному запитують: це будинку до 150 метрів квадратних. Або знову ж таки за останні півроку від 400 метрів квадратних".

Щоб клієнти купували типові проекти, компаніям доводиться постійно тримати руку на пульсі, співпрацювати з архітекторами і відслідковувати тенденції ринку. Адже дім найчастіше вибирають раз на все життя.

Олена Бутівщенко, маркетолог, пояснює: "Все активності, які компанія організовує, мають бути цікавими не тільки покупцям, але і архітекторам. Зараз ми проводимо конкурс "Архітектура будинки епохи Водолія ". Що це нам дасть? У першу чергу це приведе, як мінімум, багато нових архітекторів".

Ціна на типовий архітектурний проект різнопланова 

Ціна на типові проекти в залежності від вимог клієнта складе від 3000-12000 гривень. Вартість індивідуального архітектурної розробки від 100 гривень за квадратний метр. Також у таких центрах продажів проектів найчастіше прагнуть надати додаткові послуги - планування інтер'єру та ландшафтний дизайн.

Олександр Прима, президент компанії з продажу архітектурних проектів: "Дуже важливо і визначити, якою буде фундамент будинку. Це визначається тим, на яких ґрунтах планується будувати будинок. Для цього потрібно зробити геологію, геодезію, замір ґрунту, зрозуміти її несучі здібності і тільки тоді адаптувати проект і перерахувати фундамент під конкретний ґрунт".

Зараз фахівці відзначають великий інтерес українців до приватних будинків і ділянок землі.

Після кризи змінився портрет покупця 

За даними агентств нерухомості, близько 10% загального обсягу пропозиції зараз припадає на старі будівлі. Їх можна знести і побудувати свій будинок за власним смаком. 15% - на житло дачного типу, 30% - на садиби, побудовані в період з 1990-го по 2002-й роки. 35% - на відносно нові котеджі 2002-2010 років. До того ж, як стверджують у Центрі продажу проектів, змінився і портрет покупця. Якщо до кризи будівництво здійснювали за кредитні кошти, які ніхто не рахував, то зараз - навпаки. Люди намагаються визначати, у скільки обійдеться експлуатація їх будинку протягом 5-ти років. Тому популярними на ринку стали енергопасивні будинки.

Наталя Мельник, директор компанії з продажу архітектурних проектів: "Сьогоднішній покупець - це люди, які заробляють. Це їхні власні гроші. І сам енергопасивний будинок - може на вході будівництва стати ледь-ледь дорожче, але в розрізі експлуатації 5-ти років людина отримує більше тепла, і тим самим менше платить за електроенергію".

За яким проектом будувати будинок - типовому або індивідуальному - вибирати, звичайно, клієнтам. Але головне - відразу провести правильні розрахунки, щоб будівництво ніщо не зупиняло. І будьте впевнені: кожна споруда, зведена навіть при типовому проекті, буде мати своє обличчя і душу.

Лілія Вашатко для UBR.UA


Топ-оголошення

3-х комнатная квартира в новом сданном элитном доме в Аркадии по интересной цене
Аркадия, 3 комнаты, 139/60/50 кв.м, 2/6, 105 000$, ЖК "Тенистый". Новый малоквартирный дом элитного ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Продажа 63.15 кв.м ул.Б.ГМЫРИ ж/б 20 Богуслав ЖК Патриотика
Позняки, Гмыри ул., 10, 2 комнаты, 63/31/12 кв.м, 8/24, 50 000$, м.Позняки, ЖК Патриотика, ул.Б.Гмыри ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Топ-оголошення

Продам 1 комнатную квартиру в новом доме в жк Via Roma, ул. Иглези, 9/10, 32.9 кв.м.
Таирова, Инглези (25-й Чапаевской див.) ул., 32,9/-/15 кв.м, 9/10, 32 500$, Продам 1 комнатную ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Елітний пентхаус 200 кв.м в клубному будинку
"нагорный", 4 кімнати 200/-/- кв.м 155 000$, 2х рівневий пентхаус 200 кв.м в клубному будинку, р-н ...

Квартири > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

ПРОДАЖ! 5.6га м.Васильків вул.Комарова
Комарова, 5,6 га, 420 000$, АКТУАЛЬНО! ПРОДАЖ! Дві ділянки поруч (2.78*2), 5.6га межує з м.Васильків, ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Васильків