Вся нерухомість > Новини > В Україні з'являться кооперативи і висотки з дешевим житлом
↑ До списку новин

В Україні з'являться кооперативи і висотки з дешевим житлом

16 листопада 2011

Депутати придумали новий спосіб забезпечити молодих українців житлом, ціна якого вдвічі нижче нинішньої. Квартири дістануться тим, хто об'єднається в будівельні кооперативи. Експерти кажуть, що так можна активізувати житлобудівництво в регіонах. Але попереджають: є ймовірність, що кооперативні квартири будуть не дешевше, а дорожче звичайних.

Операція «Кооперація»

Законопроект про житлово-будівельну кооперацію зареєстрований у Верховній Раді. Депутати розраховують, що він буде прийнятий до кінця року. Таким чином, вже в наступному році українці віком від 18 до 35 років (обов'язкова умова - перебування у шлюбі не менше трьох років або спільна дитина) зможуть на добровільних засадах об'єднатися і почати будівництво власного будинку. В якості стимулу кооператорам безкоштовно виділять землю, необхідну проектну документацію і забезпечать підключення будинку до всіх комунікацій. А от будівельні роботи та матеріали членам кооперативу доведеться оплачувати самостійно.

Як повідомлялося раніше інформаційним агентством Уніан від 09.11.11. Цитата: "В Україні за IV квартал 2010 року - III квартал 2011 року за програмою доступного житла введено в експлуатацію 30 житлових будинків на 3509 квартир, з яких учасники програми отримали 445 квартир".

На думку авторів законопроекту, з'являється можливість знизити кінцеву ціну кожного квадратного метра вдвічі. По-перше, зникне корупційна складова при виділенні землі. Ці чималі суми забудовники зазвичай закладають в ціну квартири. По-друге, не буде самого забудовника, який звик отримувати надприбутки. За неофіційними даними, рентабельність українського будівельного бізнесу досягає 300-400%. Право займатися будівельною діяльністю офіційно отримають майбутні молодіжні кооперативи. По-третє, не доведеться виплачувати величезні відсотки за банківську іпотеку. І нарешті, кожен член кооперативу щогодини буде мати доступ до кошторисів та контролювати витрату коштів.

Як показовий приклад депутати наводять успішний досвід молодіжних кооперативів в радянські часи. «У 70-80-х роках минулого століття МЖК отримали потужний розвиток, - говориться в пояснювальній записці до законопроекту. - Цими організаціями в Україні було побудовано 84 тисяч квартир, 860 індивідуальних будинків, 28 дитячих садків, 25 шкіл, 20 спортивно-оздоровчих комплексів та багато інших соціально-побутових об'єктів». Правда, домогтися такого ж відмінного результату сьогодні навряд чи вийде. Головна мета документа - дати можливість працюючій молоді самостійно забезпечити себе житлом.

Дешево, але сердито

З точки зору логіки, підхід безумовно правильний. «Якщо держава не може дати готовий продукт, вона повинна створити хоча б можливості для його виготовлення, - каже голова національної ради Ріелторської палати України Олександр Бондаренко. - Напевно даний законопроект передбачає спрощення дозвільних процедур, а це може стати гарним імпульсом для відновлення будівельної галузі. Коли будуть працювати будівельники - працюватимуть виробники будматеріалів, що забезпечить нові робочі місця, надходження до бюджету і стабілізацію економіки».

Правда, в усьому іншому експерти ринку нерухомості оцінюють «реанімацію» радянської спадщини неоднозначно. Зокрема, добру порцію критики заробило «дворазове здешевлення» кооперативного житла. «Безкоштовне землевідведення і підведення інженерних мереж зроблять процес будівництва будинку дешевше, але ніяк не в рази, - впевнений президент Асоціації професійних управителів нерухомістю Генріх Людкевич. - Це буде всього лише кілька відсотків від загальної собівартості квадратного метра. Максимум, на що зможуть розраховувати кооператори, це зниження ціни «квадрата» близько 10%. Тобто при середній для України ціні в $550-600 за квадратний метр житло для МЖК буде коштувати $500».

Експерт попереджає: це буде ціна не квартири, а панельної коробки. Мешканців зустрінуть голі стіни, відсутність сантехніки і зовсім не пластикові вікна. Кошти, які в подальшому доведеться затратити на ремонт такого приміщення, нівелюють для молодої сім'ї всю можливу економію. «На сьогоднішній день в столичних новобудовах можна купити напівготову квартиру по $800-850 за «квадрат», до того ж у розстрочку. У регіонах ціни і того нижче. Якщо у людини є такі гроші, хоча б для стартового внеску, вона не стане особисто створювати собі проблеми з будівництвом», - погоджується з колегою член Асоціації фахівців з нерухомості України Анатолій Бастюченко.

Добровільний будбат

Звичайно, силою в кооперативи заганяти молодь ніхто не буде. Більше того, депутати навіть перестрахувалися від громадян і підприємств, які захочуть вступити в МЖСК з метою збагачення. Наприклад, у законопроекті чітко прописана заборона колективного членства, а також заборонено відчуження квартири в кооперативному будинку протягом 10 років з моменту здачі його в експлуатацію. Правда, до здачі справа може й не дійти. За словами голови ради всеукраїнської асоціації «Укрмолоджитло» Володимира Грищенка, створення МЖСК на тих принципах, які прописані депутатами, не тільки неефективно, але й небезпечно.

«За радянських часів ефективно працювали зовсім не МЖСК, а МЖК, або молодіжні житлові комплекси, - згадує Грищенко. - Це принципова різниця, бо молодь тоді нічого не будувала. А зараз депутати, образно кажучи, пропонують, щоб шевці ставали стоматологами. Організація непрофесіоналів в кооперативи з правом вести будівельну діяльність призведе до одного з двох результатів. Або в Україні з'явиться безліч нових «еліта-центів», або вартість житла для молоді дійсно зміниться. Але не в бік дворазового зменшення, а в бік різкого збільшення».

Справа в тому, що для дійсно якісного будинку кооператорам в процесі будівництва доведеться залучати з боку безліч помічників. За оцінками Грищенка, для будівництва одного будинку на 50 квартир доведеться найняти штат з 6-7 осіб. Спочатку це будуть геодезист і проектувальник, оцінювач проектної документації та упорядник кошторису, потім генпідрядник, бухгалтер та багато інших. «Прокат» професіоналів вроздріб обійдеться МЖСК набагато дорожче, ніж будівельній фірмі, у якої всі ці фахівці числяться в штаті. І безкоштовне землевідведення в цьому випадку може виявитися знайденим ґудзиком, до якого ще потрібно пришивати пальто.

КВАРТИРА ЗА ПРОФЕСІЮ

Буквально днями Кабінет Міністрів вирішив використати «квартирне питання» в якості стимулу для розвитку української наукової галузі. У плані заходів щодо залучення молодих вчених до роботи в наукових установах і вузах уряд прописав механізми пільгового кредитування для придбання житла. Ні для кого не секрет, що сьогодні молодь не бачить перспектив в кар'єрі вченого і активно намагається влаштуватися на хлібне місце. Тому чиновники сподіваються, що безвідсоткові кредити дадуть можливість йти з наукової стезі всім бажаючим.

Експерти вважають, що плани уряду перспективні. Але нагадують, що держава повинна все-таки не забувати виділяти гроші на всі ці плани і наміри. «Держава вже не перший рік намагається здешевити житло для всіх категорій громадян, - каже Людкевич. - Проте жоден проект до цих пір не дав відчутних результатів. Наміри хороші і за програмою будівництва доступного житла, і за пільговою іпотеку для молоді, і по кредитах для молодих вчених. Питання впирається у фінансування: потрібні чималі гроші і прозора схема їх розподілу».

Аліна Поліщук, Известия в Украине


Топ-оголошення

Сдам под iT/ Колл Центр Тихий офис 100м 3 каб 2-й эт. Преображенская/ Успенская
Центр, Преображенская ул., 43, 130 кв.м, 20 000грн/месяц, 100 кв.м. Тихий офис под iT или колл-центр. ...

Офісні приміщення > Здам > Одеса > Приморський р-н

Продам 101.44 кв.м ул.Коноплянская 22 ж/б 3 ЖК Навигатор -2 Без %
Минский массив, Коноплянская ул., 22, 3 комнаты, 101/53/12 кв.м, 8/25, 77 419$, м.Минская ЖК ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н

Топ-оголошення

4Х КІМН. КВАРТ. З РЕМОНТОМ, БІЛЯ ЛІСУ! ВИШГОРОД 20 ХВ, КИЇВ
Лісова, 6, 4 кімнати, 83/52/9 кв.м, 3/4, 35 000$, Втомився від міської суєти, мрієте про тишу і чисте ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Нижча Дубечня

ЖК Resident Concept House. 3-кімнатна+підземний паркінг+комора. Без комісії.
Володимирська вул., 86а, 3 кімнати, 111/-/- кв.м, 13/17, 340 000$, Пропонується 3-кімнатна квартира ...

Квартири > Продам > Київ > Голосіївський р-н

Сдам красивую 1-ком.квартиру в жк Таировские Сады на ул.И.Петрова.
Таирова, 1 комната, 40/-/- кв.м, 5/24, 8 000грн/месяц, Сдам красивую 1-комнатную квартиру в жк ...

Квартири > Здам > Одеса > Київський р-н