Вся нерухомість > Новини > Бюджет-2011: будівництво пустять в розхід
↑ До списку новин

Бюджет-2011: будівництво пустять в розхід

22 грудня 2010

У проекті держбюджету на 2011 р. найбільший обсяг фінансування у сфері будівництва і ЖКГ отримали проекти під Євро-2012. При цьому пожертвувати довелося такими статтями як житло для співробітників МВС і залишити під знаком питання програму доступного житла. У той же час Кабмін знайшов можливість удвічі збільшити витрати на будівництво і реконструкцію санаторіїв для Держуправління справами (ДУСі).

Витратимося більше

Дороги держбюджету-2011 і адмінреформи розійшлися - розробляючи головний кошторис країни, Азаров не знав напевно, які пертурбації відбудуться в Кабміні. Тому розпорядниками бюджетних коштів залишилися всі колишні міністерства і відомства.

У той же час передбачувані витрати на сфери будівництва і ЖКГ прорахувати нескладно - два профільні міністерства просто об'єднали під єдиним початком віце-прем'єра Віктора Тихонова. Так що можна припустити, що і витратні статті просто об'єднають. Так, в 2010 р. на обидва відомство з бюджету було закладено 390,211 млн. грн, з них 300,555 млн. грн - із загального фонду. У 2011 р. планується підняти цифри до 1,036 млрд. грн і 837,48 млн. грн відповідно. Таким чином, витрати на утримання і виконання функцій нового відомства зростуть приблизно в 2,5 рази.

Варто відзначити, що обидва колишніх міністра - регіонального розвитку і будівництва Володимир Яцуба та ЖКГ Юрій Хіврич - були вкрай незадоволені перспективою об'єднання відомств. І не тільки через побоювання втратити роботу, а й з огляду на можливе скорочення фінансування своїх установ. Вийшло ж усе в несподіваному вигляді - грошей дадуть більше, але дістануться вони іншому керівнику.

Перспективи ЖКГ

Найбільшу статтю витрат у ЖКГ сфері в майбутньому році складе програма «Питна вода України», для якої виділяється 400 млн. грн. При цьому в 2010 р. такого пункту в держбюджеті не було зовсім, але за кілька місяців свого перебування на посаді міністра ЖКГ Ю. Хівричу, очевидно, вдалося пролобіювати хоча б цю ідею.

У той же час Кабмін продовжує збільшувати обсяги житлового субсидування - через заплановане підвищення цін на газ в квітні 2011 р. державі доведеться компенсувати плату за ЖК послуги більшій кількості українців. Так, наступного року із загального фонду передбачається виділити 7 млрд. грн на субвенції для субсидій по комунальних послугах і 539,4 млн. грн на субвенції для надання пільг і жілсубсідій населенню на купівлю твердого та рідкого побутового палива і скрапленого газу.

Будуємо як для себе

Безпосередньо у будівництві найбільше грошей (103,339 млн. грн) передбачається виділити на часткову компенсацію відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла, на яку в попередньому році грошей у держави не знайшлося.

У той же час поки не цілком прояснилася ситуація з програмою «Доступне житло». Як повідомляв у жовтні 2010 р. тодішній заступник міністра регіонального розвитку і будівництва Дмитро Ісаєнко, на ці цілі з держбюджету передбачалося виділити близько 300 млн. грн. З них 100 млн. грн міністерство все ж таки отримало, але, за останніми повідомленнями відомства, так і не зуміло освоїти всю суму. «Виявилося, що це не таке просте завдання», - коментували в міністерстві. Решта ж 200 млн. грн Мінрегіонбуду обіцяли видати, коли буде освоєно перший транш. Але як йдуть справи зараз, у відомстві не коментують - всі до цих пір чекають ЦУ від нового керівника відомства, якого прем'єр М. Азаров представив тільки 13 грудня.

Не пощастить військовослужбовцям внутрішніх військ МВС - замість торішніх 40,5 млн. грн із загального фонду на купівлю і будівництво житла для них передбачено менше 2 млн. грн зі спеціального фонду. А ось у військовослужбовців Збройних Сил ситуація трохи краща - загальний фонд збільшили з 56 млн. грн до 200 млн. грн, але спеціальний при цьому скоротили з 765,5 млн. гр. 334,7 млн. грн. Втричі збільшили фінансування СБУ - тепер її співробітникам збираються купити і побудувати житла на 31,6 млн. грн.

Значно скоротили фінансування будівництва об'єктів електроенергетики - 764, 8 млн. грн зі спеціального фонду замінили 80 млн. грн із загального.

Не забув Кабмін подбати і про ДУС, якому на будівельно-ремонтні роботи виділено 50 млн. грн - удвічі більше, ніж у минулому році. Причому про суспільно-державні цілі, наприклад, про реконструкцію Маріїнського палацу (у 2010 р. - 14,5 млн. грн), мова не йде. Всі витрати стосуються виключно відпочинку та рекреації: по 12 млн. грн на реконструкцію санаторію «Кришталевий палац» та будівництво реабілітаційного центру на базі ДП «Санаторій «Конча-Заспа», 10 млн. грн на санаторій «Південний» та 5 млн. грн - на «Гурзуфський».

Євро-ривок

Напередодні Євро-2012 Кабмін вирішив продемонструвати, що для підготовки до події готовий на все: торішні 3,155 млрд. грн (з них лише 11,24 млн. - із загального фонду) збільшили до 6,5 млрд. грн (все - із загального фонду ). Варто відзначити, що розпоряджатися цими грошима буде Нацагентство з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 р. з футболу та реалізації інфраструктурних проектів (Укревроінфрапроект), що очолюється закритим у спілкуванні Володимиром Ковалевським, який входить в сферу відповідальності віце-прем'єра Бориса Колеснікова.

Серед інших статей витрат найбільш цікавим виглядає виділення Укревроінфрапроекту 37 млн. грн на «будівництво спортивних споруд зі штучним льодом відповідно до Державної цільової соціальної програми «Хокей України». Нагадаємо, функція реалізації інфраструктурних проектів була покладена на Нацагентство лише у вересні 2010 р. відповідною постановою Кабміну, так що в самому відомстві поки точно не знають, на які конкретні цілі підуть «хокейні» гроші.

Можна припустити, що в першу чергу вони призначені для перенесення, як того вимагає УЄФА, ковзанки «Крижинка» від НСК «Олімпійський». Зокрема, 30 листопада ДП підписало договір з компанією «Завод Майстер-Профі Україна» про будівництво льодової арени в Києві на вул. Міста Шалетт до кінця лютого 2011 р. Крита спортивна арена зі штучним льодовим покриттям, згідно з договором, обійдеться в 28,037 млн. грн.

Втім, на гроші держбюджету претендує і Львів, де вже виділена ділянка на будівництво Льодового палацу, яке також планується на 2011 р. Вартість проекту складає близько 35 млн. грн, причому місцевий бюджет оплачує лише проектування і підведення інженерних комунікацій. Логічно припустити, що якщо в Києві каток побудують за три місяці, то і львівський можна реалізувати в співмірні терміни. Укрєвроінфрапроекту залишається тільки придумати, як побудувати два об'єкти за ціною одного.

Василь Салатов, UGMK.INFO


Топ-оголошення

Жилой комплекс в самом сердце природного заповедника
Золотые Ворота, 4 комнаты, 463 кв.м, 10 соток, 10 000$, Sobha Reserve - роскошный жилой комплекс, в ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Сдам 1к времянку. Находится в тупике 12 трамвая, Мирный
Веснина пер., 3 000грн/месяц, Сдам времянку на Мирном, аккуратное простое жилое состояние две ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Здам > Дніпро > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Продам простору 3-х квартиру в ЖК Улдуз/Ulduz
Новый, 3 комнаты, 126/-/- кв.м, 11/20, 75 999$, Продаж просторої 126 м2 трикімнатної квартири у ...

Квартири > Продам > Дніпро > Чечелівський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды жилья
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Житомирська обл. > Олевський р-н > Олевськ

Продажа 1- комнатных ул.Ломоносова ж/б 16 ЖК Эврика
Голосеево, 1 комната, 39/18/9 кв.м, 14/25, 23 000$, м.ВДНХ ЖК Эврика ж/б 16 ., 14/25 п 38.62/17/8- ...

Квартири > Продам > Київ > Голосіївський р-н