Вся нерухомість > Новини > Котеджні містечка під Києвом: вибір обмежений
↑ До списку новин

Котеджні містечка під Києвом: вибір обмежений

22 квітня 2010

На сьогодні загальна кількість всіх діючих і тих, що перебуває на різних етапах зведення котеджних містечок, за різними оцінками, становить від 75 до 116 одиниць. З них близько 70-80% повністю або частково заморожені, кажуть експерти. Ті, хто залишився на ринку, особливо ціни не знижують. Адже вибір готових і якісних об'єктів, а саме за такі готові платити рідкісні клієнти, сьогодні дуже обмежений. Про ситуацію на ринку котеджних містечок Київської області журналіст ЛІГАБізнесІнформ спілкувався з учасниками ринку.

Вижило небагато 

За даними компанії "Українська торговельна гільдія" (УТГ), в кінці 2009 року будівельні роботи в тій чи іншій мірі активності були зафіксовані не більш ніж в 25-30% котеджних містечок, що зводяться в Київському регіоні.

Зі свого боку в "SV Development" відзначають, що роботи зупинені або припинені в 80% містечок. "З них повністю заморожено 25-30% котеджів (15 котеджних селищ)", - розповів директор з маркетингу компанії "SV Development" Володимир Степенко.

Кілька інші дані наводить старший консультант відділу "Готельна та житлова нерухомість" компанії УТГ Дмитро Пікалов. За його словами, на даний момент активне будівництво та продажу зафіксовані в 12 котеджних містечках, мляве будівництво - у трохи більше ніж 20 комплексах. Призупинення будівельних робіт спостерігається відповідно у порядку 30-35 містечках (70-75%).

Введення в експлуатацію котеджів у значній кількості було відзначене у таких містечках, як "Олімпік-парк", "Нова Богданівка", "Северинівка", "Сонячна Долина", "Французьке містечко", "Петрушки" і в ряді інших.

Підсумки кварталу 

Перший квартал 2010 року приніс на ринок трохи оптимізму. Активність покупців стала сигналом для девелоперів заміської нерухомості. Деякі з них оголосили про плани з реалізації нових заміських проектів.

"Багато компаній заявляють про відновлення активного будівництва та розвитку припинених раніше котеджних містечок. Крім того, більшість девелоперів в січні-лютому переглянули цінову та маркетингову стратегію продажів на своїх об'єктах", - заявила старший консультант департаменту стратегічного консалтингу і продажів елітної житлової нерухомості ТОВ "Найт Френк" Алла Куценко.

За її словами, найбільші цінові зміни спостерігалися в сегментах бізнес- і економ-класів. За підсумками кварталу, середні ціни в котеджних містечках бізнес-класу знизилися на 6,96% до $1404 за кв.м. Цей сегмент є найбільш живим з точки зору активності покупців, тому девелопери готові йти на зниження цін з метою "спіймати хвилю" сезонного попиту цієї весни. Так, пряме зниження цін по прайс-листу було проведено в котеджному містечку "Северинівка" - середня ціна пропозиції знизилася на 19,4%.

Попит 

За оцінкою аналітика А. Куценко, в січні - на початку лютого на київському заміському ринку було зафіксоване істотне зростання обсягу продажів: мав місце ефект реалізації "відкладеного попиту", який виразився в різкому зростанні кількості операцій після тривалого затишшя на ринку. У порівнянні з жовтнем-листопадом минулого року продажі за цей період виросли на 50-60%.

За даними Д. Пікалова, найбільш популярними об'єктами заміського житла зараз виступають домоволодіння класу економ+ / бізнес з високим ступенем завершеності і ціновою політикою в межах $800-1000 за 1 кв.м (включаючи вартість землі). Найбільш затребувані площі - 180-230 кв.м із земельною ділянкою 10-15 соток.

В. Степенко вважає, що саме ціна $1000-1200 за кв.м, з урахуванням вартості земельної ділянки, зараз прийнятна і для забудовника, який отримує при цьому рентабельність 30-40%.

Прогнози 

У протягом 2010 року ціни на споруджувані котеджі будуть рости. "До кінця року ціни зростуть на 10%. У 2011 році зростання буде більш динамічним", - вважає В. Степенко.

Традиційна сезонна активність заміського ринку в квітні-травні зумовить стабільність цінових показників в II кварталі. "Найбільш ймовірно, що коливання середніх цін за наступні три місяці не перевищать ± 1,5%. Істотна зміна середнього рівня по ринку можлива тільки у випадку виходу нової пропозиції, але й тоді зростання не перевищить 3-4%", - прогнозує А. Куценко.

Проте на даний момент пропозиція на ринку землі перевищує попит у десятки разів. За останній квартал ціни на землю в найближчому передмісті Києва знизилися на 22%. Собівартість приватного будівництва за перший квартал за різними оцінками впала на 14-30%. Іпотечне кредитування не відродилося. Саме тому остаточне відродження заміського ринку котеджів аналітики прогнозують не раніше 2012 року.

Яна ДовганьІА ЛIГАБiзнесIнформ


Топ-оголошення

Продажа 49.31 кв.м ул.Полесская ж/б 1 ЖК ВУДСТОРИЯ дом заселен!
Новая Дарница, Полесская ул., 4, 1 комната, 49/18/10 кв.м, 8/25, 55 000$, м.Красный Хутор, ЖК ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Здам. 2-к.кв. 5/10, ул.Рабочая.
Робоча вул., 2 кімнати 78/-/- кв.м 5/10, 18 000грн./місяць, Здам. 2-к.кв. 5/10, ул.Рабочая. цеглина, ...

Квартири > Здам > Дніпро > Чечелівський р-н

Топ-оголошення

Продам 3к 93м Электротехническая 43 ЖК Деснянский без комиссии
Троещина, Электротехническая ул., 43, 3 комнаты, 93/48/18 кв.м, 5/25, 73 000$, Продам 3к квартиру 93м ...

Квартири > Продам > Київ > Деснянський р-н

Продаж 2-хкімнатних же/би 5 ЖК ВУДСТОРИЯ Без %
Нова Дарниця, Поліська вул. 4, 2 кімнати 72/35/12 кв.м 15/25, 57 095$, м. Червоний Хутір, ЖК ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

метро Харьковская.Комната с балконом для девушки ул.Олейника 5
Харьковский массив, 15 кв.м, 4/16, 4 000грн/месяц, Комната с балконом для девушки ул.Олейника 5, ...

Кімнати > Здам > Київ > Дарницький р-н