Вся нерухомість > Новини > Доступне житло, якого немає
↑ До списку новин

Доступне житло, якого немає

11 жовтня 2010

У цьому році фінансування будівництва житла державою мінімальне. Мінрегіонбуд сподівається на виділення 150 млн. грн. в Держбюджеті-2011, але поки на фінансування Фонду молодіжного будівництва обіцяють тільки 70 млн. грн.

На даний момент в бюджеті взагалі немає статті витрат на будівництво. «Є загальна цифра в 4,5 млн. грн, яку потім поділять. Ми просимо 390 млн. грн. на фінансування програми «Доступне житло», а 150 млн. - на молодіжне будівництво», - розповів заступник Міністра регіонального розвитку та будівництва України Дмитро Ісаєнко.

Рік нинішній, 2010-й

У цьому році на програму "Доступне житло" виділено 390 млн. грн. З них 55 млн. пішло на житло для військових. На решту держава намагається добудувати об'єкти високого ступеня готовності.

"На даний момент на рахунок міністерства надійшло 100 млн. грн, і в найближчі два тижні вони будуть освоєні. 10 млн. з цієї суми пішло добудову трьох житлових об'єктів у Києві. З освоєнням грошей в регіонах у нас проблеми. У населення, яке стоїть в чергах на житло, немає коштів, щоб заплатити 70% від вартості квартири", - зазначив Ісаєнко.

Однак, за його словами, завдяки освоєнню 100 млн. грн, вже в цьому році 800 сімей зможуть отримати житло. А якщо вдасться освоїти решту коштів, то квартирами забезпечать 3 тис. сімей. Але в ні в цьому, ні в наступному році ніяких програм з будівництва житла для молоді, окрім програми компенсації процентної ставки комерційних банків, реалізувати не вдасться через відсутність коштів.

"У цьому році в основному ми займаємося тим, що компенсуємо процентну ставку за раніше виданими кредитами. На жаль, в цьому році особливо не вдасться просунути цю програму, тому що коштів у бюджеті немає. Ми заклали невеликі гроші на програму "Доступне житло" для того, щоб можна було видати кредит. Але, на жаль, сьогодні, крім 30%-й компенсації за вартість житла, ніяких інших напрямків ми фінансувати не будемо", - сказав заступник міністра.

Забудовники ж, які не дочекалися допомоги від держави, намагаються самостійно домовлятися з банками, добудовувати об'єкти і продавати квартири. Однак ринок продажів стоїть, і це визнають усі. "Заяви про те, що ціни на житло завищені на даний момент, не зовсім вірні. Тому що ніякої надприбутки у забудовників бути не може. Ринок сам відрегулював ціни на житло", - вважає Ісаєнко.

Інше питання в тому, що зараз навіть "доступне житло" назвати доступним важко. Як зазначає нардеп, заступник голови Комітету Верховної ради з питань будівництва і ЖКГ Ігор Лисов, далеко не всі люди можуть оплатити відразу 70% вартості житла, особливо це стосується молодих сімей. "Тому ми розробляємо програму, в якій мова піде не тільки про підтримку будівельників, а й про доступні кредити", - заявив він.

"Райдужне" майбутнє

"У проекті бюджету 2011 закладена сума в 70 млн. грн. Цих 70 млн. грн за рахунок повернення коштів від раніше виданих кредитів не вистачить навіть для того, щоб компенсувати відсоткові ставки за вже виданими кредитами, - розповів заст. Міністра будівництва. - Ми просимо 150 млн. грн. Цієї суми буде достатньо тільки для того, щоб погасити процентні ставки по вже виданих кредитах (це 120 млн. грн на поточний момент). Ми сподіваємося, що в бюджеті буде закладено суму хоча б на рівні цього року на доступне житло 390 млн. грн. З них 40-50 млн. грн. ми направимо на видачу нових кредитів".

Нагадаємо, що в 2010 р. фінансовим посередником між Мінрегіонбудом та покупцями став Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. Його голова Леонід Рисухін вважає, що державне фінансування Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву потрібно збільшити в 10 разів - з 20 млн. грн до 200 млн. грн в рік.

При цьому Леонід Рисухін підкреслює, що ці кошти повинні стимулювати залучення інвестицій з інших джерел. За його словами, таких додаткових джерел бачиться, як мінімум, три. Основний - це випуск облігацій фонду під державні гарантії для залучення небюджетних коштів. "Ми вважаємо, що в 2011 році таким чином можна було б залучити до 500 млн. гривень", - підкреслив керівник фонду.

Але поки це все тільки плани. Реально ж, якщо говорити про напрацювання на 2011 рік, то за програмою "Доступного житла", яка взята під патронат Президента України, вже виділено 590 ділянок по всій Україні. У наступному році місцева влада почне готувати землю під будівництво, щоб передати її забудовникам. "Ми дуже сподіваємося на підтримку місцевої влади. І повірте, на цих ділянках будуть побудовані будинки за мінімальною вартістю, тому що земля - безкоштовна, комунікації теж, а забудовників, що будують там житло, ми звільнили практично від всіх податків і зборів", - заявляють в Міністерстві будівництва.

Що ж стосується законів, які взяли в 2010 році, і за якими будуть жити в 2011 забудовники й інші учасники ринку житла, то однозначними їх не назвеш. З одного боку, голова держави підписав Закон "Про внесення змін до Закону України" Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва", якими заборонив розривати інвестиційні договори до 2013 р. І це непогано для забудовників, яким не потрібно буде повертати гроші. Але з іншого боку, чи допоможе це приватним інвесторам, які вклали свої кошти в зупинене будівництво і не можуть повернути назад гроші?

Ще одним суперечливим моментом може стати податок на житло, який передбачається новим проектом Податкового кодексу. Люди не захочуть будувати великі приватні будинки, купувати квартири з великим метражем, або почнуть шукати способи уникнути оподаткування, що не дасть користі ні державі, ні громадянам.

Яна Довгань, ІА ЛIГАБiзнесIнформ


Топ-оголошення

Продам. 4-к.кв. 1/10, ж/м Левобережный-3, ул.Усенко
Усенка вул., 4 кімнати, 87/-/- кв.м, 1/10, 110 000$, Продам. 4-к.кв. 1/10, ж/м Левобережный-3, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Індустріальний р-н

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)
1грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от недели - ...

Кімнати > Здам > Луганська обл. > Станично-Луганський р-н > Станиця Луганська

Топ-оголошення

Продам 3-кімнатну квартиру на Кирилівській, 99
Подол, Кирилловская (Фрунзе) ул., 99, 3 комнаты, 51/35/6 кв.м, 1/5, 58 000$, Кирилівська (колишня ...

Квартири > Продам > Київ > Подільський р-н

Продам 1 комнатную квартиру в новом доме в жк Апельсин, ул. Среднефонтанская, 24/24, 46 кв.м.
Среднефонтанская ул., 1 комната, 46/-/- кв.м, 24/24, 57 000$, Продам 1 комнатную квартиру в новом ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Оренда 3-х кімн. ЖК Дипломат Холл Жилянська 59
Жилянська вул., 59, 3 кімнати, 134/60/35 кв.м, 11/14, 1 000$/місяць, Жилянская, 59. Трехкомнатная ...

Квартири > Здам > Київ > Шевченківський р-н