Вся нерухомість > Новини > Чи готові банки почати кредитувати первинний ринок?
↑ До списку новин

Чи готові банки почати кредитувати первинний ринок?

18 травня 2010

Навесні 2010 року пожвавішав попит на первинну нерухомість. Чи вплине це на готовність банків відновити видачу кредитів для закінчення недобудованих об'єктів житла (як бізнесу, так і потенційним інвесторам-фізичним особам)?

Цвєтан Петринін, заступник голови правління, директор з роздрібного бізнесу та дистрибуції VAB Банку: 

Думаю, час, щоб банки вже точно були готові почати кредитувати первинний ринок, ще не настав. Особливо щодо недобудованих об'єктів, де все ще залишаються дуже великі ризики. Тому фінансові установи якщо і готові підтримувати цей ринок, то тільки з тими забудовниками, які афілійовані з банком.

Досить проблематично сьогодні йде і реалізація вже добудованих об'єктів. Клієнти не настільки активно купують квартири, як раніше. З ринку пішли спекулянти, які купували нерухомість із метою подальшого перепродажу або здачі в оренду, що відразу ж позначилося на структурі портфеля потенційних позичальників. Практично весь попит зараз формують саме ті клієнти, які купують квартири для особистого користування. А для цього позичальника, як правило, рівень процентної ставки на кредитний продукт близько 25% вже критичний, не кажучи про більш високу вартість сьогоднішніх банківських пропозицій. Йому важко обслуговувати зобов'язання за кредитом, ніж, власне, і пояснюється млявий попит, який ми спостерігаємо. При цьому треба відзначити, що забудовники не йдуть на зниження, утримуючи рівень рентабельності об'єкту, який був закладений від початку.

Для тих, хто зацікавлений в придбанні житла для особистого користування, існує реальна можливість придбати об'єкти, які вже здані в експлуатацію, або купити квартиру на вторинному ринку нерухомості.

Максим Жирко, начальник управління розвитку продуктів і систем індивідуального бізнесу банку "Форум": 

Пожвавлення на ринку первинного житла викликано, в основному, стабілізацією економічної та політичної ситуації. Кількість банків, що фінансують покупку житла на первинному ринку, зараз не так велика, щоб говорити про суттєвий вплив на ринок нерухомості, але список таких банків постійно зростає.

Що стосується об'єктів кредитування, то в першу чергу банки розглядають участь у тих проектах, з якими так чи інакше були пов'язані в "докризовий" період - будь це корпоративне кредитування, роздрібне кредитування, управління фондом фінансування будівництва або інша зв'язок. Причина такої поведінки проста - банки намагаються зменшити потенційні ризики і вибирають тільки ті проекти, стосовно яких у них є впевненість у завершенні будівництва та введення об'єкта в експлуатацію.

Простобанк Консалтинг


Топ-оголошення

Квартира с ремонтом и своим выходом во двор
Пересыпь, 2 комнаты, 40/23/17 кв.м, 1/2, 24 500$, Код 39762 Предлагается к продаже самостоятельная ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Продам. 3-к.кв. 2/2, центр, спуск Крутогорный (Рогалева).
Рогальова вул., 3 кімнати, 65/-/- кв.м, 2/2, 88 000$, Продам. 3-к.кв. 2/2, центр, спуск Крутогорный ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Топ-оголошення

Без% продам гараж вул. Новомостицька 25, ГК "Барвінок", Замковище, Київ
Мостицький масив, Новомостицька вул., 76 кв.м, 16 500€, Без% продам гараж вул. Новомостицька 25, ГК ...

Гаражі. Парковки > Продам > Київ > Подільський р-н

Продам 3 комнатную квартиру, Шевченко пр./Довженко, 8/10, спецпроект, 115 кв.м.
Шевченко пр., 3 комнаты, 115/-/17,2 кв.м, 8/10, 105 000$, Продам 3 комнатную квартиру, Шевченко ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Земельна ділянка під забудову 15 сот
15 соток, 11 000$, Продам земельну ділянку 15 соток під забудову. На ділянці знаходиться сарай, ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Велика Димерка