Вся нерухомість > Новини > Житло в Криму цього літа подорожчає
↑ До списку новин

Житло в Криму цього літа подорожчає

7 квітня 2010

Власники житла на півострові не натішаться підвищеному інтересу з боку потенційних постояльців: цього року бронювання квартир і номерів у готелях на період травневих свят почалося навіть раніше, ніж звичайно. Передчуваючи вдалий сезон, кримчани підняли ціни на оренду на 10-20%. Причому дорожчає не тільки нічліг, а й послуги для туристів. Експерти кажуть, що місцеві жителі традиційно навесні перевіряють платоспроможність приїжджих. Якщо ті проковтнуть виставлені прайси, то вони залишаться базовими і для літніх місяців.

В очікуванні приливу 

У травні нинішнього року, за прогнозами засновника агентства нерухомості «Планета Крим» Ігоря Захарченка, на півострів приїдуть приблизно на 10% відпочивальників більше, ніж у той же період минулого року. З колегою згодна і директор агентства «Південна перлина» Наталія Розинська, за словами якої робити такі оптимістичні висновки дозволяє ранній початок бронювання житла, яке стартувало вже в березні. Експертів надихнули і підсумки свят, що передують маївці, - на 8 Березня і Великдень орендоване житло в Криму було зайнято приїжджими на 60-70%, що для міжсезоння вважається непоганим показником.

Знову звернути увагу на вітчизняні здравниці українців змушують, крім усього іншого, і природні катаклізми на багатьох світових курортах. Додатковим фактором залучення відпочиваючих у травні повинна стати і погода. Вже зараз повітря на півострові прогрілося до 20 градусів. Втім, за дивним збігом обставин, найсприятливіші погодні прогнози, які в останні роки давали кримські метеорологи, як правило, не виправдовувалися: замість того щоб грітися на весняному сонці, відпочиваючі мокли під дощем.

Експерт з нерухомості ПБК Вікторія Свєткова вважає, що кількість туристів у Великій Ялті зросте, оскільки з 7 по 9 травня там пройде чемпіонат світу Powerboat P1 (Формула-1 на воді). «Тільки іноземців на цю подію приїде більше 50 тис.», - пояснює вона, додаючи, що номерний фонд пансіонатів, що стоять на першій лінії біля міської набережної та в центрі Ялти, вже практично викупили. На додатковий потік клієнтів розраховують і власники житла, розташованого вздовж нижньої ялтинської траси (Нижня Ореанда, Курпати), звідки також можна буде спостерігати за морським шоу. Ігор Захарченко каже, що клієнти активно цікавляться також можливістю оселитися в Місхорі, Коктебелі, Алушті, Новому Світі. Представник агентства «Берега Криму» Євген Лукін додає, що зростає попит і на відпочинок в горах (Бахчисарайський р-н, Межиріччя, Демерджі).

Однак навряд чи всі бажаючі зможуть потрапити на обрані курорти. Як повідомив перший заступник начальника пасажирської служби Південно-Західної залізниці Олександр Ясініцкій, 97% квитків на кінець квітня - початок травня у поїздах, що курсують у кримському напрямку (№ 12 і № 28 Київ-Сімферополь, № 40 Київ-Севастополь), вже продані. За його словами, щоб зняти дефіцит, Південно-Західна залізниця планує запустити кілька додаткових составів. 28-30 квітня на південь відправиться поїзд № 58 Київ-Сімферополь (18 вагонів), 30 квітня за тим же маршрутом - № 182 (15 вагонів) і № 282 (11 вагонів), 1 травня - № 231 (11 вагонів). Перераховані состави, за попередніми підрахунками, зможуть перевезти понад 4,6 тис. пасажирів. «У міру наближення травневих свят кількість додаткових поїздів буде зростати», - обіцяє пан Ясіницький. Щоправда, не виключено, що багатьом доведеться переплатити за квитки. Користуючись ажіотажем, зараз деякі агентства, що спеціалізуються на продажу залізничних квитків, пропонують їх в 1,5-2 рази дорожче реальної вартості. Приміром, за купейний квиток до Сімферополя, який у привокзальних касах можна придбати за 200 грн, посередники просять 300-350 грн.

Відпочиваючих лякають дефіцитом

Власники кримського житла вже готуються до гарячого сезону. Травневі ціни, заявлені господарями квартир, на 10-15% вище, ніж у минулому році, і в 1,5-2 рази перевищують розцінки міжсезоння. Приміром, «вбита» однокімнатна хрущовка в Ялті, яка протягом останнього року здавали по 100 грн, з 30 квітня дорожчає до 200 грн на добу. "Квартира середнього класу з непоганим ремонтом, новими меблями та побутовою технікою на майовку буде коштувати від 350-400 грн на добу, ціни на елітні апартаменти стартують з 800 грн», - розповідає Ігор Захарченко. Житло на інших курортах ПБК (Алушта, Коктебель, Партеніт та ін.) виставляються на 10-12% дешевше ялтинського. Але, як зазначає пан Захарченко, це далеко не остаточні цифри. Багато власників, боячись продешевити, поки не визначилися з вартістю ночівлі, пообіцявши повідомити її лише в другій половині квітня. Вікторія Свєткова не виключає, що в міру збільшення попиту апетити господарів будуть рости, а підсумкові тарифи можуть перевищити нинішні ще на 10-30%. «Все залежатиме від того, наскільки заповненим виявиться номерний фонд пансіонатів і міні-готелів. Якщо конкуренції з їхнього боку не буде, власники квартир зможуть малювати будь-які ціни», - вважає вона.

Господарі котеджів вже зараз не соромляться просити за будинок площею близько 200 кв.м на березі моря в Ялті або Алушті $500 на добу. А більш комфортні особняки з басейном, більярдною і садом можуть коштувати до $5 тис. на добу. Але попит на них є. Більш економічні пропозиції є в околицях Севастополя (в Козачій бухті і на мисі Фіолент), де дерев'яні котеджі на чотирьох-шістьох чоловік пропонуються по $400 на добу.

Втім, розповіді про дефіцит житла частіше за все - не більш ніж міф для відпочиваючих. Адже за останній рік пропозиція квартир, за найскромнішими підрахунками, збільшилася на 15%. Базу кримських ріелторів активно поповнюють ті, хто планував, але так і не зміг продати свої квартири. Крім того, багато власників приватних будинків помітно розширили свою житлоплощу і готові приймати більше постояльців. Практично всі нові пропозиції позиціонуються в середньому і вище середнього цінових сегментах, тоді як дешевого житла, навпаки, стає все менше. Багато ж відпочивальники шукають нічліг вартістю до 300 грн з людини на добу. Так що не виключено, що до початку травня здаються за високими розцінками квартири так і залишаться незаповненими.

Травень продадуть пакетом 

Менеджер з туризму агентства «Сонячний Крим» Юлія Фурс відзначає, що про підвищення цін на 10-15% вже заявили більшість кримських пансіонатів і міні-готелів, пояснюючи подорожчання інфляцією. Стартова вартість розміщення на травневі свята складе близько 300 грн з людини на добу. За такі гроші відпочиваючим запропонують номер радянського типу на ПБК з мінімальними зручностями (наприклад, санаторій «Ай-Петрі» в Місхорі - 260 грн, Ялтинський санаторій ім. Кірова - 325 грн, лівадійський «Чорномор'я» - 315 грн).

Більш сучасні апартаменти в тризіркових готелях Ялти, Алушти, Партеніту, Місхора обійдуться від 400-500 грн з людини на добу (ялтинський «Пори року» - від 420 грн, «Маджестік» (Партеніт) - від 395 грн), «Сосновий гай» (Місхор) - від 620 грн). У висококласних готелях ціни стартують з 1 тис. грн. Але, за словами директора з маркетингу Palmira Palace Олега Фесенка, в цьому році вони змінили сам принцип формування ціни, пропонуючи відпочиваючим не просто проживання, а повноцінний тур. Комплексні програми на травень, як правило, включають розважальну частину, різні SPA-процедури, лікування та ін. Приміром, у вищезгаданому готелі вартість двомісного номера з додатковими послугами стартує з 2 тис. грн на добу. Як повідомили в готелі «Кримська Рів'єра» (Алушта), у них передбачено пакетну пропозицію з 30 квітня по 3 травня або з 1 по 4 травня. Стандартний номер на три ночі зі сніданками, фуршетом, розважальною програмою і «подарунком у номер» обійдеться в 180 євро на добу. Такий самий номер, але з додатковими SPA-процедурами буде коштувати 205 євро на добу. Причому, як каже пан Фесенко, недоліку в клієнтах вони не відчувають, номери почали бронювати ще з лютого.

Ціни на розміщення в міні-готелях будуть стартувати зі 150 - 200 грн з людини на добу. За словами Вікторії Свєткової, за минулий кризовий рік в Криму з'явилися всього два десятки нових приватних готелів, та й ті не дуже високої якості, з маленькими номерами і скромним ремонтом. Якщо туристів приїде дійсно так багато, як очікується, в кінці квітня вони зможуть збільшити розцінки.

Доведеться заплатити дорожче й за послуги місцевої туристичної інфраструктури. У цьому році на 15-20% підвищилися ціни на екскурсійне обслуговування. Екскурсій дешевше 100 грн з людини вже не знайти, хоча ні їх якість, ні асортимент практично не змінилися. Відпочиваючим варто готуватися й до дорожнечі в закладах громадського харчування: посилаючись на подорожчання продуктів, ресторатори збільшили свої прайси на 20%.

Експерти сходяться на думці, що кримські підприємці традиційно встановили на травень максимальні розцінки практично на всі послуги, перевіряючи таким чином потенційну товщину гаманців відпочивальників. Якщо туристи проковтнуть запропоновані тарифи, вони не знизяться і влітку. Так що, швидше за все, літній сезон у Криму цього року також подорожчає, хоча пляжна інфраструктура на півострові тільки погіршується. Осінніми та зимовими штормами розмило пляжі в Південно-східному Криму.

Людмила Ксенз, Деловая столица


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Кіровоградська обл. > Олександрівський р-н > Олександрівка

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-- Варианты аренды жилья
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Миколаївська обл. > Вознесенський р-н > Вознесенськ

Топ-оголошення

Квартира 100 кв.м.в таунхаусе
Вітчизняна вул., 4 кімнати, 105/-/- кв.м, 1/2, 480$/кв.м, У продажу доступні квартири: 104, 4м.кв., ...

Квартири > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Продам 2-х эт. дом ул.Тимирязева/ул.Шишкина.
Таирова, 3 комнаты, 189 кв.м, 5,5 соток, 370 000$, Продам 2-х эт. дом ул.Тимирязева/ул.Шишкина. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

Пропоную зняти виробничо-складські приміщення район Клінчик.
Фрунзенский-2, 1200 кв.м, 75грн/кв.м/месяц, Пропоную зняти виробничо-складські приміщення район ...

Виробничі приміщення > Здам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н