Вся нерухомість > Новини > Тонкощі зустрічної оренди квартир
↑ До списку новин

Тонкощі зустрічної оренди квартир

19 жовтня 2011

Здавалося б, що може бути краще життя у власному домі? І що може змусити власника квартири у такому дорогому місті, як Київ, здати своє житло і самому стати орендарем?

Як не дивно, на ринку практика зустрічної оренди - здати своє житло і зняти інше - є досить поширеною, пише УБР. Найчастіше мова йде про оренду більш дешевого житла з метою отримання прибутку від здачі в найм власного. Орендні платежі від своєї квартири покривають не тільки оренду іншої, але й дозволяють власнику класти різницю в кишеню. Іноді причиною для такого кроку стає відчайдушна потреба в грошах.

Перезняти з вигодою

Наталя: "Хвороба стала для мене повною несподіванкою, але ще більшою несподіванкою виявилося те, що лікування може тривати не місяць і не два, а цілий рік! Працювати я не могла, а гроші були потрібні постійно. Довелося здати свою "двійку "і зняти хрущовку на околиці міста. Звичайно, це було дуже незручно, проте грошей вистачало і на життя, і на ліки. Потім я поправилася, і змогла повернутися в свій будинок. Мені і в голову не прийшло б здавати квартиру в оренду, якщо б не нагальна необхідність".

Не всі власники київських квартир так категоричні в цьому питанні.

Ігор: "У мене шикарна квартира. Три кімнати, гарний вид з вікна, поруч магазини і навіть парк є. На ринку такі квартири з руками відривають. А мені стільки площі не потрібно. Коли одружуся, заведу дітей, звичайно, переїду до себе. А поки я знімаю "одиничку", яку простіше віддраїти, і кожний місяць отримую непогані гроші. Неодруженому чоловікові багато не треба, проте зайвий дохід завжди до речі".

Ріелтори розповідають про те, що такий тип зустрічної оренди вельми поширений. Найчастіше на зустрічну оренду вирішуються самотні молоді люди, не обтяжені родиною. Найрідше - сімейні пари з дітьми або без.

Іноді свої квартири здають літні люди - найчастіше на літо, переїжджаючи на орендовану дачу. Але це зустрічається порівняно рідко. Як вважають фахівці, орендовані дачі здаються літнім москвичам екзотикою, тому така зустрічна оренда не надто поширена. Найчастіше кияни здають квартиру на літо, переїжджаючи на власну, а не на орендовану дачу. Набагато рідше зустрічається зворотна ситуація: коли люди здають в оренду квартиру дешевше, а самі переїжджають в квартиру подорожче. І, як правило, більше.

Ірина: "Своя квартира - це прекрасно, але не тоді, коли у тебе чоловік і двоє дітей, і вам просто нікуди дітися. Ми не планували дітей, це вийшло само собою, і вже точно не очікували того, що у мене народяться близнята. Я вважаю, що все, що Бог не дає - на краще. У мене чудова сім'я. А ось можливості купити нам будинок побільше поки що немає, дітям стільки всього треба... А коли вони пішли в школу, стало зрозуміло, що ми в одній кімнаті не помістимося, ось і довелося поки зняти квартиру. Чекаємо, що чоловіка підвищать - тоді нашу квартиру ми продамо, і купимо собі житло побільше. А поки що доведеться залишити все як є".

Як здати, зняти і не прогадати

На що варто звернути увагу, вибираючи квартиру для оренди і здаючи в оренду власну? Ріелтори підказують: перш за все необхідно прорахувати не формальні, а справжні витрати на оренду нерухомості. Підрахувати все ретельно, включаючи комунальні платежі. Хто буде платити їх в обох квартирах?

Скільки грошей знадобиться витратити на переобладнання нової квартири під свої потреби, і скільки грошей буде потрібно на косметичний ремонт після здачі житла в оренду - перед тим, як знайти нових орендарів? Чи не вийде в підсумку, що від оренди, з урахуванням усіх витрат, прибутку вийде менше, ніж передбачалося, і чи окупить цей прибуток витрачені на подвійну оренду сили та час?

Ріелтори кажуть, що реальний прибуток можуть отримати тільки ті власники житла, чия нерухомість котирується на ринку. Якщо вам належить трикімнатна квартира, або якщо ваше житло знаходиться в престижному районі - ви можете розраховувати на отримання доходу. Якщо у вас у власності житло скромніше, доведеться, дотримуючись цієї ж формули, вибирати собі під оренду квартиру, яка не потребує значних витрат. Це може бути малогабаритна квартира на околиці Києва або в ближньому передмісті. Експерти радять утриматися від оренди нерухомості, яка здається недорого через погану якість; недоцільно робити ремонт у чужій квартирі, а реальні витрати можуть перевищити передбачувані.

Перед тим, як зважитися на схему зустрічної оренди, слід зайнятися підрахунками і визначити величину реального прибутку і планованих витрат. Переконайтеся в тому, що зустрічна оренда принесе вам більше прибутку, ніж витрат, і не дуже ускладнить ваше життя.

Український Бізнес Ресурс


Топ-оголошення

Шикарне приміщення в центрі Києва!
Шевченко бульв., 38, 100 кв.м 999€/місяць, Поруч розташовані кафе, бари ресторани, два великі готелі ...

Сфера обслуговування > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Продам комнату в коммуне в районе Нового рынка
Центр, 29 кв.м, 2/3, 16 000$, Продам комнату в коммуне Конная/Пастера 2/3, ком.= 29 кв. м. с окном и ...

Кімнати > Продам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

Продам будинок на Амурі
Фрунзе-1, 3 кімнати, 60 кв.м, 3 соток 17 000$, Продам будинок 60 м.кв. на два входи. У будинок ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

продам або здам в оренду 4 комн кварт на 18 поверсі 174 м2, Тургеневская 44, ремонт в Скандінавському стилі, центр, Київ
Львівська пл., Тургеневская вул. 44, 4 кімнати 174/98/17 кв.м 18/19, 550 000$, Київ Шевченківський ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Ексклюзивний пентхаус в новострое р-н парку Глобы!
"нагорный", 4 кімнати 220/-/- кв.м 390 000$, Продаю 4 х. комн. квартиру - пентхаус 221.8 м.кв. Три ...

Квартири > Продам > Дніпро > Центральний р-н