Вся нерухомість > Новини > У що реально обходиться купівля земельної ділянки в місті
↑ До списку новин

У що реально обходиться купівля земельної ділянки в місті

26 жовтня 2010

Земельні ділянки в межах міста з початку 2010 року дорожчають. Проте набрані відсотки не можна порівняти з втраченими під час кризи.

Купити ділянку у великому місті непросто. По-перше, дефіцит вільної землі. По-друге, наявність обмежень у її використанні та юридичних проблем. Тому в межах Києва ділянка з цільовим призначенням "під будівництво" коштує від $8000 за сотку. А від'їхавши кілометрів на 30-50, можна знайти землю, яку продають по $1000-5000 за сотку.

Дорого коштує земля і в Одесі. Особливо високі ціни на наділи, розташовані поряд з морем або мають до нього вихід. Ціна пропозицій досягає $15 тис. за сотку. Звичайно, є пропозиції і дешевше - чим далі від моря, тим цифри, звичайно, скромніші. Різниця в ціні між прибережною ділянкою та розташованою "в полі" може досягати 50-60%.

Нітрохи не дешевше земля в іншому курортному регіоні - у Криму. Незважаючи на кризу, ділянки площею 3-5 соток пропонують на продаж за цілком київськими цінами.

У межах інших великих міст ділянки куди більш доступні. У Харкові можна зустріти пропозиції за $2000-5000/сотка, в межі Львова - від $2500 за сотку.

Не тільки земля

Дуже часто земельні ділянки в місті чи окрузі продаються з "навантаженням" у вигляді недобудованого будинку, фундаменту або старої будови. Ціни на таку землю, за спостереженнями "Денег", порівнянні з "чистими" ділянками. Зустрічаються, правда, і приємні винятки, коли земля з коробкою будинку, продається навіть на 10-15% дешевше, ніж наділ без будівель. Причому ділянка, на якій є "коробка" будинку, може бути навіть більшої площі, ніж без споруд. Наприклад, у межах Києва 20 соток з "недобудом" продаються по $9000 за сотку, тоді коли в тому ж районі 10 соток землі без будівель продають вже по $10-12 тис. за сотку.

Купуючи землю з "коробкою", варто розуміти, що купується не недобудований будинок, а ділянка та будівельні матеріали. Продавець повинен надати державний акт на право власності на землю, дозвіл на будівництво і проект будинку, якщо такий є.

Іноді у продавця може і не бути ніяких документів на сам недобудований будинок. Як розповіла партнер юридичної компанії "Ейдіком" Олена Воронцова, відповідно до ч. 3 ст. 331 Цивільного кодексу України, до закінчення будівництва господар ділянки, на якій ведуться роботи, вважається власником набору будматеріалів і устаткування. Але не об'єкта як такого. Виходить, що разом з ділянкою продається не недобудований будинок, а ... будматеріали?

Тим не менше, за словами пані Воронцової, можливе і укладання договору на купівлю-продаж "недобудови". "У цьому випадку право власності на" об'єкт незавершеного будівництва "реєструється в БТІ згідно з вимогами Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції від 07.02.2002 № 7/5", - пояснила юрист.

При цьому пані Воронцова особливо відзначила, що свідоцтво права власності на недобудований об'єкт не видається. А після проведення державної реєстрації прав власності на "об'єкт незавершеного будівництва" в БТІ власнику видається витяг про реєстрацію прав власності на нерухоме майно та витяг з Реєстру прав власності на нерухоме майно. Обміняти витримки на документ, що підтверджує право власності, можна після завершення будівельних робіт і приймання будинку БТІ.

Так що якщо будинок на ділянці офіційно не прийнятий БТІ, то це і не будинок зовсім, а так - привід витратити багато часу і немало грошей на його легалізацію. Особливо відзначимо - витрати на легалізацію такої нерухомості тим вище, чим більше безладу у проектній документації, невідповідностей об'єкта з затвердженим проектом та інших неузгодженостей. Втім, грамотний юрист здатний за немаленький гонорар узаконити через суд практично будь-яку будівлю.

Земля без права

"Продам старий будинок. Земля не приватизована", - періодично можна побачити такі оголошення у відкритих базах оголошень про продаж. Звичайно, продавати ділянку, що не належить продавцю - є справа незаконна. Але, як пояснив партнер юридичної компанії "Старчук, Плачинда і партнери" Євген Старчук, в таких випадках продається тільки будинок, а земля переходить новому власнику в користування. І надалі, за бажанням, він може її приватизувати. Юрист зазначив, що, згідно із Земельним кодексом, право користування земельною ділянкою, на якій розташований будинок, переходить людині, яка придбала будову. Новому власникові будинку в користування переходить ділянка того ж цільового призначення, такої ж площі і на тих же умовах, що були встановлені попередньому власнику-землекористувачеві. "Таким чином, при переході права власності на будинок право користування закріпленою за ним землею переходить автоматично. Після покупки будинку ділянку можна приватизувати", - стверджує Євген Старчук.

Щоб приватизувати ділянку, яка перебуває в користуванні, потрібно подати заяву до місцевої адміністрації. Рішення про приватизацію приймається у місячний строк на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверджують розмір і місце розташування ділянки. "Приватизація землі, на якій вже є будівлі, здійснюється без розробки проекту землевідведення. У цьому випадку розробляється технічна документація на земельну ділянку і узгоджується у відповідних інстанціях", - розповів Євген Старчук.

Приватизація такої ділянки в Києві обійдеться в суму від $500 і до декількох тисяч, а на саму процедуру піде щонайменше півроку. Може процес затягнутися і довше. Відомі випадки, коли акт на землю доводилося чекати близько двох років. З "прискорювачем" все можна вирішити за пару місяців, але на це буде потрібно як мінімум $1500-2500. У великих містах, відповідно, суми можуть бути трохи менше - від $1000.

Землеочищення

Купити і приватизувати земельну ділянку з недобудом або розвалюхи - це ще тільки половина шляху для подальшого комфортного проживання в приватному будинку. Адже недобуд потрібно або добудувати, або розвалити і звести будинок заново.

Будівництво житла "з нуля" обійдеться приблизно від $400 за 1 м ² без витрат на підготовку і комунікації. Скільки коштує добудувати і відремонтувати будинок - залежить від ступеня готовності та якості виконаних будівельних робіт. Можливо, достатньо буде тільки добудувати дах, поставити вікна-двері і виконати оздоблювальні роботи. Це ще мінімум $200 за квадратний метр загальної площі.

Втім, часто продають такі недобудови, які дешевше розвалити і почати будівництво наново. Ось тут і виникають деякі складнощі. Справа в тому, що для того, щоб перебудувати будинок, потрібно отримати низку дозволів. За словами Євгена Старчука, потрібно буде змінити проект будівництва на новий і погодити його в декількох інстанціях. Зокрема: в архітектурно-будівельній інспекції, в санепідемстанції і пожежній службі. За часом це може розтягнутися на кілька місяців, але якщо постаратися, можна встигнути за декілька тижнів.

Якщо ж потрібно знести будинок, то, за словами Олени Воронцової, для цього доведеться отримати дозвіл на знесення та будівництво нового об'єкту. "Дозвіл на будівництво об'єкта видає міськвиконком на підставі комплексного висновку органу з питань містобудування та архітектури. Такий дозвіл дає замовнику право на одержання вихідних даних на проектування, здійснення проектно-вишукувальних робіт та отримання дозволу на виконання робіт", - пояснила партнер ЮК "Ейдіком" . У той же час, щоб уникнути тривалої паперової тяганини, як розповів пан Старчук, краще отримати дозвіл не на будівництво, а на реконструкцію, яка теж буде здійснюватися згідно з розробленим проектом. Але потребує куди менше клопоту.

Маю право. Що отримує покупець землі

 

Купівля недобудованого об'єкту на приватизованій ділянці

Купівля будинку на приватизованій ділянці

Купівля будинку на неприватизованій ділянці

Купівля недобудованого об'єкту на неприватизованій ділянці*

Проект будинку, дозвіл на будівництво

Право власності на будинок

Право власності на будинок

Проект будинку, дозвіл на будівництво

Державний акт на землю, що підтверджує право власності

Державний акт на землю, що підтверджує право власності

Право користування землею, на якій розташований будинок з можливою приватизації ділянки

Землевідведення, право користування землею, на якій розташований об'єкт

* - Дуже ризикований спосіб. Варто максимально ретельно перевіряти законність документів на землю і будову, що зводиться. Є ризик нарватися на самозахоплення.

 

Як приватизувати ділянку

1) Подати заяву до місцевої адміністрації / сільрада (в заяві вказати цільове призначення землі).

2) Надати документацію, що підтверджує розмір ділянки.

3) Чекати рішення місцевої влади (приблизно місяць).

4) Оформити держакт на землю, звернувшись в землевпорядну організацію, контакти якої дадуть у місцевій адміністрації. (Вартість послуг $500-5000, в залежності від «складності» і «терміновості»).

5) Отримати акт на руки (приблизно через півроку-рік).

Резюме: Купити земельну ділянку в межах міста - півсправи. Отримувати всі необхідні дозволи для будівництва будинку - справжня мука.

Тетяна Сидоренко, Деньги.ua


Топ-оголошення

Продається ділянка 25 сот. у с. Нижча Дубечня, Вишгородського району
25 соток, 16 000$, Одна з найкращих пропозицій щодо даної локації! Ділянка знаходиться на житловій ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Нижча Дубечня

Здам. 1-к.кв. 3/9, же/м Західний, ул.Данилы Галицького.
Будьонного вул., 1 кімната 32/-/- кв.м 3/9, 7 000грн./місяць, Здам. 1-к.кв. 3/9, же/м Західний, ...

Квартири > Здам > Дніпро > Новокодацький р-н

Топ-оголошення

Бочарова: сдам перспективное помещение 102 кв.м возле ТРЦ "Атриум"!
Котовского, Бочарова ул., 44А, 102 кв.м, 10 000грн/месяц, Генерала Бочарова / Семена Палия, сдам ...

Офісні приміщення > Здам > Одеса > Суворівський р-н

Розкішна квартира 117 кв.м в новострое з автономним опалюванням
"нагорный", 130 000$, Пропонується до продажу розкішна квартира 117 кв.м в новострое з дорогим ...

Квартири > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

Вторинний новострой! 97 кв м! 2 спальні! Центр Набережна Ливарня парк Шевченко
"нагорный", 3 кімнати 97/80/17 кв.м 12/15, 175 000$, Продам елітну 3 х комн квартиру 97 кВ м з ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н