Вся нерухомість > Новини > Мрія дяді Федора
↑ До списку новин

Мрія дяді Федора

30 березня 2010

Щоб провалятися все літо на зеленій травичці біля річки або озера, доглядати заміський будиночок потрібно вже зараз.

Якщо ви хочете провести літо за містом, перш за все слід визначитися, що шукати: будиночок на базі відпочинку, будинок у селі, дачу в садовому кооперативі, приватний будинок у місті-супутнику або в котеджному містечку, або віллу з басейном і джакузі. Радимо не затягувати з рішенням і негайно приступати до пошуку підходящої нерухомості, тому що через пару тижнів ціни виростуть мінімум на 5-7%.

Будиночок на базі відпочинку

Найекономічніший варіант - фінські будиночки за $ 300-350 на місяць на територіях баз відпочинку. Більшість таких хатинок побудовані ще в радянські часи, зручностей тут мінімум, а туалет може бути загальним для всієї бази. Як правило, такі бази розташовуються в мальовничих місцях - у лісі і на берегах водойм. Вартість оренди будиночка дуже залежить від відстані від Києва. Адже городяни, які знімають таке житло, часто не мають машин і змушені добиратися на роботу на електричках і приміських маршрутках.

Плюси: Розташування в мальовничих місцях.

Мінуси: Вигоди на вулиці, відсутність розвиненої інфраструктури, безліч сусідів.

Будинок у селі 

Порівняно недорогим варіантом є мрія мультяшного дяді Федора - «будиночок у селі». На вартість оренди такої нерухомості крім основних параметрів (місце розташування та віддаленість від столиці) впливає інфраструктура населеного пункту, наявність поблизу лісу та водойми, плодоносних дерев на присадибній ділянці.

Сьогодні у селах під Києвом можна знайти будинок за $400 в місяць, більше дешеві варіанти передбачають зручності у дворі.

Плюси: Дешевизна, великий вибір.

Мінуси: Відсутність звичної для городян інфраструктури.

Дача в місті-супутнику 

Міста-супутники (Вишгород, Ірпінь, Бориспіль і т.д.) - оптимальний варіант по співвідношенню ціна / якість для людей середнього достатку, охочих зняти дачу на літо. Так, якщо для сільського будинку наявність опалення та інженерних комунікацій схвалюється, то тут це обов'язкова умова. Оренда приватного будинку у Вишгороді або на Бориспільському напрямку коштує від $800 в місяць. Більш демократичні ціни на невеликі дачі в напрямку Броварів - $400-500. Популярні дачі та на узбережжі Київського моря. Однак цей район відбудувалося недавно, тому в цьому році «за новизну» попросять $600 і більше.

Плюси: Великий вибір і розвинена інфраструктура.

Мінуси: Життя не за містом, а у хай невеликому, але все-таки місті. Невиправдано завищені ціни.

Котедж в містечку 

До котеджних містечок рівень вимог якісно інший. Тут важливо, щоб у домі був гарний ремонт, а у дворі бажано наявність ландшафтного дизайну, місця для барбекю, наявність інфраструктури на території селища (спортклуби, розважальні центри, ресторани, і т.д.). При цьому ціна оренди на сьогодні тут така ж, як і в приватних будинках міст-супутників - від $800 в місяць. Такі полегшені ціни обумовлені тим, що господарі котеджів часто здають їх, щоб погасити кредити.

Плюси: Розвинена інфраструктура, вдале співвідношення ціна / якість, безпека.

Мінуси: Невеликий вибір.

Вілла 

У верхньому сегменті найширший вибір в Ірпені, Ворзелі та Бучі. Площа будинків і ділянок тут більше, ніж у котеджних містечках, - 400-600 м2 і 20-40 соток. Як правило, на території є сауни, басейни, будиночки для гостей, тенісні корти і т.д. Оренда коштує $5-10 тис. на місяць.

Найдорожчі вілли в Конча-Заспі, Пущі Водиці, Козині і на острові Водників. Тут здаються в оренду будинки площею понад 600 м2, розташовані на ділянках до половини гектара, а часом і більше. Є власні пляжі, причали, іноді навіть з моторними та вітрильними яхтами. Повне меблювання, сауна з басейном, більярдна та інші обов'язкові для житла такого класу атрибути маються на увазі апріорі. Вартість оренди - від $10 тис. на місяць.

Плюси: Повний комфорт і всі умови для dolce vita.

Мінуси: Ціна.

Національні особливості літнього житла 

Зниження орендної плати за міські квартири не поширилося на літнє заміське житло. Цю дивовижну обставину ріелтори відзначили для себе ще минулого літа, а в цьому році вони фіксують зростання цін. Так, за словами директора групи компаній «Траєкторія» Ірини Головньової, якщо в минулому році середня орендна ставка в радіусі 30 км від Києва становила $400 в місяць, то в цьому - вже $500.

Ще один парадокс - найвищим попитом користується літнє житло не в економ-класі ($400-700 на місяць), а в більш дорогому бізнес-сегменті ($1000-3000), хоча передбачалося, що основний контингент дачників складуть люди, які через кризу відмовляться від двотижневої поїздки за кордон і на зекономлені $2-3 тис. вирішать вивезти родину на природу на все літо. Однак більш активно знімаються будинки площею 200-300 м2 і вартістю $1,5-3 тис. на місяць.

Ріелтори пояснюють це тим, що саме в цьому ціновому діапазоні ідеальне співвідношення ціни і якості: просторі ділянку і будинок, якісне облаштування, наявність побутової техніки, зручний під'їзд до будинку. Але одними зручностями літнього будинку це не пояснити. Схоже, у представників середнього класу стало модно виїжджати на літо за місто.

Як і в минулому році, найбільш затребуваними на сьогодні є житомирський, обухівський, бориспільський напрямки і Варшавська траса. А, наприклад, у Вишгородському районі в 32 км від Києва за $800 в місяць можна орендувати мебльовані будинки і дачі площею 80-120 м2 з чотирма-шістьма житловими кімнатами, кухнею, верандою, ділянкою площею 6-12 соток, лісом і озером поруч. За таку ж суму можна зняти поруч з річкою та лісом 4-5-кімнатний будинок площею 80-120 м2 з ділянкою площею 6-12 соток в одеському напрямку в 30 км від Києва.

Загальна кількість пропозицій у цьому році в порівнянні з минулим літом збільшилася на 30%. Залишається лише підшукати собі «будиночок у селі" за смаком і гаманцем.

КОМЕНТАР 

Галина Мельникова, генеральний директор АН Park Lane:

Як правило, протягом сезону (з квітня по жовтень) вартість оренди істотно не змінюється, оскільки основна частина договорів підписується в квітні. Але в кінці березня і самому початку квітня ще можна знайти пропозиції на 5-7% дешевше. Крім того, в залежності від терміну оренди і розміру передоплати власники заміської нерухомості можуть піти на поступки в розмірі 10-15% від місячної вартості. Простіше кажучи, ціна заміського житла, що орендується на три місяці, буде вище, ніж того ж житла, що знімається на п'ять місяців.

Корисно 

Щоб уникнути непорозумінь при оренді житла на літо, необхідно скласти договір оренди. Заставна сума і розмір передоплати обговорюються заздалегідь, але, як правило, передоплата дорівнює сумі оренди за два місяці - першого і останнього (точно так само, як при оренді міських квартир). Якщо ви віддаєте заставу заздалегідь, ще до укладення орендного договору, не соромтеся попросити розписку.

Дар'я Кутецька, Weekly.ua


Топ-оголошення

Новий дім. Ремонт.
Новая Дарница, Бориспольская ул., 6, 3 комнаты, 103/56/13 кв.м, 11/17, 120 000$, Бориспільська 6. ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Будинок в дачному кооперативі
2 кімнати, 38 кв.м, 12 соток, 14 500$, Продається будиночок переведений в статус житлового, в дачному ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Фастівський р-н > Кощіївка

Топ-оголошення

Сдам. 2-к.кв. 5/10, ж/м Солнечный. ул.Малиновского
Малиновського вул., 2 кімнати, 60/-/- кв.м, 5/10, 15 000грн/місяць, Сдам. 2-к.кв. 5/10, ж/м ...

Квартири > Здам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-- Варианты аренды жилья
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) -Варианты аренды жилья по срокам от недели ...

Кімнати > Здам > Миколаївська обл. > Братський р-н > Братське

Унікальна цінова пропозиція! Новострой! Центр!
"нагорный", 3 кімнати 125/-/20 кв.м 3/10, 190 000$, Пропоную квартиру 125 кв.м в новострое в центрі ...

Квартири > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н