Вся нерухомість > Новини > Навіщо потрібен "розумний будинок"
↑ До списку новин

Навіщо потрібен "розумний будинок"

6 вересня 2013

Стають реальністю будинки, які виконують всі побажання господарів і здавалися раніше фантастичними. В цей же час багато звичайних людей набувають лише окремі технологічні новинки, які дозволяють поліпшити якість життя, пише Domik.net.

Одна з британських компаній цього літа представила на суд громадськості свій варіант" розумного будинку". Житло забезпечено сучасними технологіями на суму 750 тисяч фунтів стерлінгів, і ці технології готові виконувати всі забаганки своїх господарів навіть без натискання на кнопку, просто за заздалегідь встановленими програмами. Будинок, де фантастичним чином в бар відправляється сигнал про те, що напої в келихах закінчилися, кухонна плита сама регулює процес приготування, жалюзі закриваються при яскравому сонці та інші чудеса.

"Розумний будинок" - це сучасне житло, забезпечене технологіями, які забезпечують ресурсозбереження і комфорт мешканців. Іншими словами, система з єдиним центром управління контролює різні технічні механізми, кожен з яких відповідає за свою роботу - опалення, вентилювання, освітлення, охорону, відеоспостереження тощо.

Цікаво, що європейське і вітчизняне поняття "розумних" технологій дещо різняться. Якщо в Європі перш за все думають про ресурсозбереженні, то в країнах СНД - про комфорт і престижність володіння надсучасними технологіями.

IT- фахівець Олексій Тимофєєв говорить про те, що окремі елементи "розумного будинку" можуть використовувати і, більше того, вже використовують, у своєму побуті ті люди, які не можуть собі дозволити створити власний надсучасний будинок. Наприклад, охоронні системи. Ми використовуємо системи стеження за своєю територією на відстані за допомогою відеокамер або, їдучи, залишаємо "сторожем" електронну собаку - пристрій, який включає собачий гавкіт в записі.

"Окремі технології "розумного будинку"можуть дозволити собі багато українців. Інша справа - підключення безлічі різних систем в одному житлі, тобто створення власного

"розумного будинку". Компанії, що спеціалізуються на установці "розумних" девайсів по всьому будинку, беруть за роботу солідні суми", - пояснює Тимофєєв.

Для тих, хто цікавиться сучасними технологіями і розбирається в електроніці, в інтернеті вже є інструкції з вказівками, як обладнати "розумний будинок" самостійно. При замовленні системи у спеціальних фірм доведеться викласти кругленьку суму. Так, дніпропетровська компанія "Арт-Електрик" виставила ціну за свій "розумний дім" у розмірі 70 000 гривень. Залежно від ваших побажань до функцій сучасного будинку будуть вибрані і встановлені механізми, прописані сценарії. Обладнання буде контролювати всі інженерні системи, систему безпеки, центр розваги - музичний центр і домашній кінотеатр, годування тварин тощо. Сценарії, які зацікавлять споживача, можуть бути різні. Наприклад, можна вибрати програму, коли нікого немає вдома - у цьому випадку у всьому будинку згасне світло, заблокується подача води і клімат-контроль виставить економний режим. Якщо прийде одна дитина, то система може заблокувати кухонну плиту та інші небезпечні прилади, а для батьків, що повернулися, кавоварка почне варити каву, а музичний центр програвати улюблені мелодії. Подібні сценарії можна передбачити для різних ситуацій: перебування господарів у відпустці тривалий час, святкові заходи в будинку, присутності гостей. Будь-який каприз за ваші гроші.

Якщо ж говорити про бюджетні варіанти підключення найнеобхідніших систем, які є складовими елементами "розумного будинку", то, наприклад, електронна собака, яка відлякує гавкотом сторонніх, обійдеться всього в 500-600 гривень. Діапазон цін на системи відеоспостереження великий, починаючи від 150 гривень за дешеві відеокамери і 100 гривень за звичайний монтаж. Дорожчі моделі, як і складність установки, може обійтися вже й у кілька тисяч гривень.

Звичайно, окремі девайси щодо забезпечення життєдіяльності будинку назвати "розумним будинком" не можна. Проте все більше поширення зручних технологій в сучасному житті кожної людини говорить про те, що популярність "розумних будинків" з кожним роком буде зростати. Ті ж системи економії ресурсів повинні зацікавити багатьох у зв'язку з вартістю енергоносіїв та їх постійним подорожчанням. Звичайно, комфорт використання такого житла змушує багатьох мріяти стати власником "розумного" житла.

Катерина Колонович, Domik.net


Топ-оголошення

1 комн. квартира в жк Чудо Город, 21/24, общая площадь 50, 6 кв. м.
Среднефонтанская ул., 1 комната, 51/-/- кв.м, 21/24, 65 000$, Продам квартиру-студию с современным ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Чудова 1к кв-ра з терасою в клубному будинку біля лісу та озера.
Фіалковського, 1 кімната, 63,3/27,7/30,9 кв.м, 1/3, 45 000$, Продам чудову 1к кв-ру 63, 3/27, 7/30.9 ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Бровари

Топ-оголошення

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)- Варіанти оренди житла
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Волинська обл. > Рожищенський р-н > Рожище

Срочный выкуп офисов
Помощь при продаже, покупке, аренде земельных участков коммерческого и жилого назначения, в т.ч. ...

Офісні приміщення > Куплю > Дніпро

Дворянская / Пастера: сдам капитальный каменный гараж в центре города!
Центр, Дворянская ул., 16 кв.м, 1 800грн/месяц, Дворянская / Пастера, сдам капитальный каменный гараж ...

Гаражі. Парковки > Здам > Одеса > Приморський р-н