Вся нерухомість > Новини > Значна частина київських квартир, що здаються, продовжує пустувати
↑ До списку новин

Значна частина київських квартир, що здаються, продовжує пустувати

30 березня 2010

На столичному ринку оренди квартир більше не зустрінеш пропозицію по 1,5 тис. грн на місяць, яка перманентно проскакує в базах даних міських агентств рік тому: мінімальна вартість наймання «одинички» зараз стартує з 2-2,3 тис. грн на місяць. Однак зростання вартості не пов'язане з підвищенням активності орендодавців. Пропозиція перевищує попит у сім-десять разів. Правда, із закінченням президентських виборів господарі нерухомості сподіваються, що їхні справи поправить новий приплив переселенців зі східних регіонів.

Перезимували 

Як повідомив генеральний директор АН «Альянс-Брок» Андрій Сокур, в перші три тижні березня кількість угод з оренди квартир у Києві зросла в порівнянні з показниками листопада-січня на 40-50%. Цю тенденцію підтверджує і начальник відділу маркетингу компанії SV Development Володимир Степенко. За його інформацією, якщо в листопаді-січні усіма агенціями нерухомості столиці реєструвалося близько 500-600 орендних угод на місяць, то тільки за перші три тижні березня їх число піднялося до 800. «У порівнянні з докризовим часом, коли київські квартири в оренду розбирали як гарячі пиріжки і шикувалися черги на перегляди, це вкрай мало. Але набагато більше, ніж протягом усього минулого року, коли навіть звичайно урожайний на студентів серпень продемонстрував затишшя на ринку», - констатує він.

Певну роль у зростанні кількості угод з оренди житла в столиці зіграла намітилася стабілізація економіки, настання тепла і закінчення президентських перегонів. За словами генерального директора АН «Київтрансферт» Ігоря Бабця, в березні ріелтори відзначили значне збільшення заявок на оренду від людей, які бажають поміняти орендовані квартири на інші, які знаходяться в тому ж ціновому діапазоні. «Дуже часто клієнтів у квартирі, що знімається, не влаштовують сусіди, труби, які протікають і які господарі не поспішають замінити, перманентні спроби власників підвищити вартість оренди і багато інших чинників. Однак з'їжджати з насидженого місця взимку вирішуються тільки в разі гострої необхідності. А ось з настанням весни багатьом хочеться поміняти умови проживання. Якщо раніше орендарі, як правило, змінювали квартири на більш дешеві або більш дорогі, то зараз шукають житло в тій же ціновій категорії, але краще», - говорить пан Бабець.

На зростання числа операцій вплинув і приплив приїжджих з регіонів, потягнуло до столиці в пошуках заробітку. Хоча залізничний вокзал і автовокзал, які були до кризи стихійними біржами праці, вранці практично пустують, але в порівнянні з 2009 р. кількість мігрантів збільшилася вагомо. Ріелтори стверджують, що до Києва почали повертатися частина офісних працівників, які рік-півтора тому були змушені його залишити. З першим теплом активізувалися будівельники та різнороби з регіонів, які їдуть «по дзвінку» від потенційних замовників. «Багато надій господарі квартир покладають на прихід до влади нової команди. Проте масового приїзду зі східних регіонів не спостерігається. Але одиничні замовлення від столичних компаній на оренду десятків квартир для співробітників зі сходу наше АН вже фіксувало», - повідомив пан Степенко.

Попит на дешеве 

За інформацією провідного спеціаліста Печерської філії АН «Благовіст» Олени Доцис, найбільш затребуваним житлом на сьогоднішній день є одно-двокімнатні квартири економ-класу в спальних районах, на які доводиться близько 60% загального числа угод з оренди. Середньою ціною для «одиничок» вважається 2,4-3 тис. грн, для 2-кімнатних - 3-3,5 тис. грн на місяць. Однак, на думку Ігоря Бабця, більшість потенційних орендарів хочуть зняти її не за середніми для сегмента цінами, а за самим низьким. До такої пропозиції маклери зараз відносять однокімнатні квартири по 2-2,3 тис. грн і двокімнатні квартири за 2,5-2,9 тис. грн на місяць. «Житло за 1,2-1,5 тис. грн, яке проскакувало в базах даних у минулому році, пішло у небуття. Пік кризи минув, власники нерухомості звикли, що клієнти більше не вишиковуються в чергу на перегляди і знайти їх не завжди просто. Однак, з огляду на інфляцію, зростання комунальних тарифів і дорожчає вартість життя, вони стали більш адекватно оцінювати свою навіть найбільш непрезентабельну нерухомість. Найдешевшим окремим житлом на знімання, яке було в базах даних нашого агентства за останні тижні, виявилася гостинка в Новій Дарниці - з кухнею в 4,5 кв. м і сидячою ванною - за 1,8 тис. грн на місяць. Зняли її за один день», - розповідає пан Бабець.

Ці відомості підтверджує і Олена Доцис, яка відзначила, що основні орендарі такого житла - студенти і сім'ї з невисоким рівнем достатку. За її словами, у даної категорії клієнтів, а також у сезонних робітників і приїжджих працівників столичної сфери обслуговування і супермаркетів залишаються сьогодні популярними і «полуапартаменти» - житло та кімнати у квартирах. Згідно з інформацією АН «Київтрансферт» підселитися в кімнату, де вже є мешканець, а інші займають господарі, коштує близько 400-500 грн на місяць, а зняти окрему кімнату в квартирі з власниками - від 800 грн на місяць. «Правда, на такі притулки зараз вже не вишиковуються черги. Приїжджа молодь вважає за краще знімати двох-трикімнатні апартаменти групами (3-4 чол.), завдяки чому вартість оренди на одну людину виходить не дорожче 1 тис. грн на місяць, а якість життя значно вище - навколо знайомі і не присутні вибагливі господарі», - констатує пані Доцис.

Також маклери додали, що в найдешевших сегментах столичного ринку оренди житла сьогодні превалюють розрахунки в гривнях, власники сплачують квартплату, а мешканці розраховуються за воду, газ (за наявності лічильників) і електроенергію.

Масове простоювання

У сегментах економ-плюс і бізнес- ріелтори фіксують мінімальний попит при максимальній пропозиції. За словами Андрія Сокура, у цьому сегменті вартість однокімнатних квартир стартує від 3,5 тис. грн, а двокімнатних - від 4-4,5 тис. на місяць. Але їхня пропозиція перевищує попит у десять разів. «З повним крахом продажів і обвалом цін на вторинному ринку купівлі-продажу багато господарів нерухомості переорієнтувалися на ринок оренди, що збільшило пропозицію за наймом у два-три рази. Тоді як частина потенційних квартиронаймачів залишили Київ, перебралися до родичів, а найголовніше - втратили можливість знімати не найдешевші квартири. Якщо в економ-сегменті пропозиція поступово скорочується, то в більш дорогих вона стоїть на місці. Тут можна перебирати і районом, і станом квартири, іншими чинниками. Крім того, більшість власників в процесі торгу погоджуються надати знижки», - підкреслює пан Сокур.

На думку Володимира Степенка, зростання пропозиції в середньому ціновому діапазоні викликане і надходженням на ринок довгострокової оренди апартаментів, які раніше здавалися тільки подобово. «Зі зменшенням попиту на добову оренду власники цієї нерухомості практично поголовно стали її здавати на тривалий час, причому за відносно невисоким для якісного житла цінами», - говорить він.

Більшість орендарів квартир середніх цінових діапазонів мають конкретні вимоги до місця розташування апартаментів в певному районі міста, до їх стану, наявності всієї техніки і меблів, а у випадку з бізнес-апартаментами - до стану самого будинку, прибудинкової території та наявності паркінгу. «У сегменті економ-плюс нечисленний попит зосереджений сьогодні на правобережних районах. А от у бізнес-сегменті в основу дуже часто ставиться вік будинку. Багато клієнтів цього сегмента цікавляться 3-, 4-кімнатними квартирами у нових будинках у всіх районах міста, і двокімнатними - в історичному центрі Києва», - розповідає Олена Доцис.

Чимале різноманіття пропонує і сегмент елітних квартир (вартість від $1,2 тис. на міс.). Більшість опитаних агентств нерухомості заявили, що вже більше півроку не фіксували жодної операції в цьому сегменті і забули, як виглядають іноземці, які традиційно орендують таке житло. Тим не менше, у великих АН стверджують, що в даному сегменті щомісячно здається 7-15 квартир, причому не поодинокі й випадки оренди апартаментів вартістю понад $5 тис. / міс. Основна ж кількість угод, за їх словами, доводиться на ціновий діапазон від $1,2 до $2 тис. на місяць. Такої суми цілком вистачить на оренду 4-, 5-кімнатної квартири з декількома санвузлами, євроремонтом та високоякісними меблями на Подолі (де вибір особливо великий), а також в самому центрі столиці (наприклад, на вул. Пирогова).

Що ж стосується найближчого майбутнього ринку оренди квартир у Києві, то експерти єдині в думці, що до серпня ні зростання, ні зниження цін тут не передбачається. «Господарі квартир сподіваються, що з теплом у столицю знову масово потягнуться заробітчани, більш активно поїдуть мігранти зі сходу. Проте сьогоднішня кількість пропозицій настільки велика, що навіть деяке збільшення активності орендарів до підвищення цін не призведе», - вважає пан Степенко.

Любов ОсиповаДеловая столица


Топ-оголошення

Сдам отдельную комнату, пр.Леся Курбаса 15, м. Житомирская, БЕЗ к.у.
Микільська Борщагівка, Зодчих вул., 15 кв.м, 5/9, 3 500грн/місяць, Сдам отдельную комнату под ключ, ...

Кімнати > Здам > Київ > Святошинський р-н

Продам дом, 1 га земли, Черниговская обл, Нежинский р-н
Юрковщина, 2 кімнати, 70 кв.м, 100 соток, 8 500$, Продам капітальний будинок в Чернігівській області, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Чернігівська обл. > Борзнянський р-н > Борзна

Топ-оголошення

Дом в Киеве Соломенский район.Батыева гора.
Батыева Гора, 5 и более комнат, 1100 кв.м, 10 соток, 1 600 000$, Дом в ЦЕНТРЕ КИЕВА . Соломенский ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київ > Солом'янський р-н

Продам 1-ком.кв Французский бульвар/ ЖК "Green Wооd".
Аркадія, 1 кімната, 51/17/27 кв.м, 9/17, 153 000$, Продам 1-ком.кв Французский бульвар/ ЖК "Green ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Ангар на Левому березі
Берегова вул., 450 кв.м, 130 000$, Продаю ангар, розташований на території колишнього АТП на ...

Складські приміщення > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н