Вся нерухомість > Новини > Громадянин України має право на разову безкоштовну приватизацію держжитла
↑ До списку новин

Громадянин України має право на разову безкоштовну приватизацію держжитла

16 червня 2010

Громадянин України має право на разову безкоштовну приватизацію державного житла. Про це йдеться в рішенні Конституційного суду України (КСУ), оприлюдненому сьогодні головою КСУ Андрієм Стрижаком, - передає кореспондент РБК-Україна.

Так, в аспекті конституційного звернення положення п. 5 ст. 5 закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" від 19 червня 1992 р. № 2482-XII, згідно з яким кожен громадянин України має право приватизувати займане ним житло безоплатно в межах номінальної вартості житлового чеку або з частковою доплатою один раз, необхідно розуміти так, що право громадян України на безкоштовну приватизацію державного житлового фонду вважається реалізованим один раз, якщо:

- Громадянин України повністю використав житловий чек для приватизації житла у державному житловому фонді, і у його власність безоплатно передано в одній або декількох квартирах (будинках) загальну площу з розрахунку санітарної норми 21 кв.м загальної площі на наймача і кожного члена його сім'ї та додатково 10 кв.м на сім'ю;

- У власність наймача і кожного члена його сім'ї передано загальну площу однієї квартири (будинка), що перевищує встановлену санітарну норму, з оплатою вартості надлишкової загальної площі приватизованого житла;

- У власність наймача і кожного члена його сім'ї передано загальну площу житла, меншу, ніж встановлена санітарна норма, а залишок житлового чека використаний для приватизації частки майна державних підприємств, земельного фонду;

- Весь житловий чек використаний для приватизації частки майна державних підприємств, земельного фонду.

Приватизація загальної площі в декількох квартирах (будинках) державного житлового фонду в межах встановленої санітарної норми і номінальної вартості житлового чеку не є повторною.

Дане рішення було ухвалене за конституційним зверненням громадянки Ганни Власової щодо офіційного тлумачення положення п. 5 ст. 5 закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" від 19 червня 1992 2482-XII (Відомості Верховної Ради України, 1992, № 36, ст. 524).

Підставою для розгляду справи згідно зі ст. закону України "Про Конституційний суд України" є наявність неоднозначного застосування положення п. 5 ст. 5 закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" судами загальної юрисдикції.

РБК-Україна


Топ-оголошення

Продам ділянку біля лісу
Польова, 146 соток 120 000$, Блиставица 146 сотки приватизовані під будівництво, премыкает до лісу з ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Бородянський р-н > Блиставица

Продаж місця в підземному паркінгу Скай Сіті
Черемушки, Варненська вул., 14 кв.м, 22 500$, Продаж паркомісця в підземному паркінгу в ЖК Скай Сіті. ...

Гаражі. Парковки > Продам > Одеса > Київський р-н

Топ-оголошення

Офис в БЦ
Лук'янівка, Сім'ї Хохлових вул., 15, 50 кв.м, 300грн/кв.м/місяць, Оренда офісу (є варіанти - 1 ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Продажа 32.79кв.м ул.Ломоносова ж/б 17 ЖК Эврика Без %
Голосеево, Ломоносова ул., 6, 1 комната, 33/16/5 кв.м, 10/24, 22 000$, м.ВДНХ ЖК Эврика ж/б 17 ., ...

Квартири > Продам > Київ > Голосіївський р-н

Офис 45м евроремонт мебель м.Лукьяновская 5мин отхозяина
Лукьяновка, 45 кв.м, 11 900грн/месяц, лица Глебова .(5 минут пешком от ст.м.Лукьяновская).Офис ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н