Вся нерухомість > Новини > Здавайся, дача, велика і маленька
↑ До списку новин

Здавайся, дача, велика і маленька

18 квітня 2010

Схоже, для власників будиночків криза закінчилася - фанерний будиночок без зручностей на Осокорках вже коштує від 1700 грн на місяць, хоча минулого літа можна було зняти і за 1000 грн.

Дачний сезон ще не почався, а кращі пропозиції, за словами ріелторів, вже розійшлися. Виявляється, досвідчені дачезнімальники ще в січні піклуються про те, де влітку смажити шашлик і дихати свіжим повітрям. Вони по заметах доглядають дачку і бронюють її на новий сезон. Але пік інтересу і попиту припадає саме на середину квітня. Вже зараз попит перевищує пропозиції. Якщо палаців з басейнами, саунами та іншими благами по півтори-три тисячі доларів хоч відбавляй і вони місяцями шукають своїх господарів, то скромні будиночки з кілька умовами відлітають миттю.

Попит є, пропозицій немає

Дерев'яний сарайчик на Осокорках без зручностей, з саморобними ліжками і водою з колодязя господар готовий віддати, як він сам каже, задешево - за дві тисячі гривень. До цього житло орендували будівельники. За найдешевший будинок зі зручностями (туалет в будинку, бойлер з гарячою водою), який вдалося відшукати в межах міста на тих же Осокорках, просять п'ять тисяч гривень.

- Найцікавіші і недорогі пропозиції пішли ще в лютому, - говорить директор агентства «Роман і Людмила» Людмила Бондаренко. - Тоді шикарний будинок в 20 км від Києва в розкішному місці - просто серед лісу - господар здавав всього за тисячу доларів на місяць. У нього є ще одна дача в Криму, і літо він проведе там. Нині ж за тисячу такий будинок не знайти, як мінімум $1500 коштував би. А чим ближче до літа, тим вище будуть злітати ціни.

Директор агентства говорить, що найбільшим попитом користуються саме недорогі будинки - по три-п'ять тисяч гривень, але їх катастрофічно не вистачає.

- Дачі, які у нас є, або старої радянської споруди, а вони в основному без зручностей, або це розкішні сучасні особняки, які спочатку будували для здачі в оренду, - пояснює Людмила Іванівна. - Радянські дачі здають мало. В основному по знайомству і не від хорошого життя, адже самі-то господарі таких будиночків коротають літо в київських квартирах. Тому в цій категорії вибір невеликий. Сучасних особняків багато, але навіть тисяча доларів (а саме з цієї суми починаються пристойні будинку зі зручностями) для середнього киянина - дорого.

Кияни з'їжджають у Вишгородський район 

Ліс, чисте повітря і вода - головні критерії, за якими визначається вартість оренди дачі. Чим ближче тимчасове житло до водойми, тим дорожче. У наймальовничіших місцях, як, скажімо, Козин, дача без зручностей коштуватиме приблизно стільки ж, скільки в межах міста зі зручностями.

- Місце розташування для клієнтів зараз на першому місці, - говорить фахівець агентства Estatebroker Олександр Лосєв. - Якщо це за місто, то не далі 30 км від Києва, щоб обов'язково поруч були водойма і ліс, чисте повітря і тиша, гарна транспортна розв'язка і під'їзні шляхи. У цьому відношенні ідеально підходить Пуща-Водиця, там старий ліс, озеро чисте і дачу економкласу (без зручностей або з частковими зручностями) можна знайти за $300. Більшість закривають очі на відсутність в будинку туалету та гарячої води, бачачи цю красу.

За словами Олександра, найпопулярніше в цьому році - Вишгородський напрямок (Осещина, Пирново, Хотянівка).

- Там не так дорого, як, скажімо, в Козині або Василькові, а за мальовничості місця мало чим поступаються, - пояснює фахівець. - Плюс відмінна транспортна розв'язка і відсутність пробок. Саме через них багато хто відмовляється від Осокорків і Русанівських садів.

Найдорожчими залишаються будинки по Обухівській трасі. Там ціна дачі з зручностями починається від півтори тисячі доларів. А ось найдешевше літній відпочинок на природі обійдеться в Броварському районі (Погреби, Пухівка, Зазим'я). Там дачу з зручностями можна знайти і за дві-три тисячі гривень. А за півтори тисячі доларів, за словами Олександра, здаються будинки більше ніж 200 кв.м, з басейном, сауною відмінним ремонтом і сучасною побутовою технікою.

- Такі дачі можуть взяти в оренду і люди з середнім доходом, - каже Олександр. - Вони йдуть на маленьку хитрість - знімають один будинок на дві сім'ї. Виходить по $ 750 на сім'ю. Живуть або разом, або по черзі, це вже як кому зручно.

У 200 км від Києва - майже задарма 

Якщо оренда дачі в пригороді столиці непосильна сімейному бюджету, фахівці радять шукати притулок для літнього відпочинку за 30-кілометровою зоною від Києва.

- Якщо від'їхати 150-200 км від Києва - 3 години їзди на машині, - можна знайти шикарні місця, - розповідає Олександр. - Сам бував в таких. У Полтавській області є Кременчуцьке водосховище. Будинок на його березі, з власним пляжем і кількома гектарами землі, на місяць обійдеться в 2 тисячі грн. Зараз там активно розкуповують землі кияни, москвичі, коли вони побудують свої котеджі, думаю, так дешево вже не буде.

До речі, до минулого року жителі Білокам'яної їздили на літо до нас під Київ. Тато з мамою вивозили дітей з нянею на свіже повітря, а самі приїжджали на вихідні. Навіть з урахуванням поїздок виходило дешевше, ніж оренда дачі в Підмосков'ї. Там-то навіть скромна дача стоїть, як вілла в Туреччині.

До речі

10% всіх клієнтів, які цікавляться орендою дач, знаходять підходящі варіанти за кордоном. Найпопулярніші країни - Туреччина, Хорватія і Кіпр. Шикарна вілла в Туреччині (230 кв.м, 150 м від моря) в добу обійдеться в 150 євро. У Хорватії - 300 євро на добу, а на Кіпрі - 400 євро.

Особистий досвід 

Сараю ціни не змогли скласти 

Не знайшовши нічого підходящого в базі даних агентств нерухомості, ми вирушили на пошуки літнього житла в дачний кооператив верстатобудівного заводу. Знаходиться він недалеко від Виноградаря, тут вам і ліс, і озеро, та й місце не таке розкручене, як Осокорки та Русанівські сади, а значить, тут має бути дешево. Правда, потенційним орендарям тут не особливо раді. Дачники раз у раз показували на купи сміття, які, як паркан, огороджують підхід до лісу. Кажуть, що це справа рук тимчасових постояльців.

- Я не чула, щоб зараз тут щось здавалося, - говорить дачниця-пенсіонерка. - Багато хто ось такі пенсіонери, як я, живуть тут цілий рік, а свої квартири в Києві здають - це гарна підмога до пенсії, - відверто жінка.

Її сусід (теж пенсіонер) начебто і не проти пустити квартирантів. Тільки умови, які дідусь пропонує, несумісні з нормальним життям, а вже тим більше - з відпочинком. Сарай, зручності в лісі, кухня на веранді хазяйського будинку. Ціну таких апартаментів господар не зважився назвати, сказав, що треба з дітьми порадитися, мабуть, боявся продешевити.

- Ви тут навряд чи щось знайдете, тут вже багато хто цікавився, оголошення на стовпах розвішували, - обезнадіяла власниця будинку в кооперативі Наталя. - Тут ось тільки один будинок здається, вже другий рік - господар хоче за нього $5000 на місяць. Якщо щось дешевше, то не інакше, як по знайомству. Ми, поки будували своє житло, теж у знайомих півбудинку для будівельників орендували. Без зручностей, без кухні, платили 200$. А за сараї в той час брали $120.

Марина ОсійчукГазета по-киевски


Топ-оголошення

Оренда 2к. квартири на Оболоні біля набережної, пр-т Володимира Івасюка 30
Оболонь, Героїв Сталинграда просп., 30, 2 кімнати, 45/30/8 кв.м, 6/9, 20 000грн/місяць, Чудова ...

Квартири > Здам > Київ > Оболонський р-н

Аренда офиса 100 м2 в Центре, ул. Михайловская 21, Майдан Незалежности
Майдан Незалежности, Михайловская ул., 21, 100 кв.м, 25 000грн/месяц, - г. Киев, Шевченковский район, ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Сумська обл. > Путивльський р-н > Путивль

Р-н Вишгороду. Ровжи. Продам дачу в садовому товаристві Слава. Будинок 6Х8, два поверхи, п'ять кімнат від 11 до 14 кв.м.
Слава, 5 і більш за кімнати, 69 кв.м, 5 соток 24 000$, Р-н Вишгороду. Ровжи. Продам дачу в садовому ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Ровжі

Сдам 53 кв.м ул.М.ДОНЦА -2-А Отрадный, Длительно!
Отрадный, Донца ул., 2-А, 2 комнаты, 53/30/12 кв.м, 22/24, 17 900грн/месяц, Предлагаю в аренду ...

Квартири > Здам > Київ > Солом'янський р-н