Вся нерухомість > Новини > Переписала хату на кота: Українцям готують "податок із сім'ї"
↑ До списку новин

Переписала хату на кота: Українцям готують "податок із сім'ї"

3 грудня 2012

Українці платитимуть "податок із сім'ї". Це передбачають зміни до Податкового кодексу. Поки що це лише проект. Такий збір може замінити податок з доходів фізосіб. Новизна полягає у тому, що розрахують його з домогосподарства.

Він ще тільки законопроект, а вже викликав тремтіння у багатіїв та депутатів, які намагаються приховати свої статки. Чи приживеться у нас податок із домогосподарства?! Якщо ця ініціатива приживеться, то бізнесмени тепер не зможуть сказати, що нічого не мають, переписавши усе на кота.

Володимир Котенко, експерт із податкового права: "Податок на доходи фізичних осіб стягується не просто з особи, яка безпосередньо є одержувачем доходу, а з групи осіб, які ведуть спільно з отримувачем доходу господарство і фактично годуються з цього доходу, тобто враховується кількість споживачів, які можуть не мати дохід, можуть мати дохід менше, а можуть мати, до речі, більше".

Гіпотетично, збір стягуватимуть із сукупного доходу всіх членів домогосподарства. Крім того, сам податок стане диференційованим: чим більше заробляє родина, тим вищий його рівень.

Подібні закони діють у розвинених європейських країнах. Там сімейний збір прогресивний і, в першу чергу, поліпшує життя малозабезпеченим сім'ям. Оскільки вони або платять мінімальні податки, або не платять їх узагалі. А ось багаті часом відраховують і 50 відсотків із доходів родини.

Про український варіант документа експерти кажуть - він занадто сирий.

Володимир Котенко, експерт із податкового права: "Цей законопроект, мо моїм відчуттям, не був розрахований на те, щоб дати всі відповіді на технічні питання, пов'язані з імплементацією цієї ідеї. Законопроект був розрахований, швидше за все, на те, щоб вкинути ідею для обговорення. І він був розрахований на те , що його дуже сильно перероблять до другого читання".

У податковій цього законопроекту не коментують, натомість розробляють власну реформу, яка в інший спосіб має змінити систему оподаткування доходів фізичних осіб.

Сергій Наумов, заступник директора департаменту ДПСУ: "Передбачається зменшення ставок окремих видів податків, ПДВ, податку на прибуток, відміну податкових пільг, покращення адміністрування податків платниками. Концепція направлена на покращення бізнесового клімату в країні, на спрощення сплати податків, на скорочення витрат, на сплату податків, як платниками податків, так і податковими органами".

Щодо податку фізичних осіб, то ставка, за задумом налоговиков, має змінитися. Тобто знов стати диференційованою, проте з невеликим розривом. Якщо зарплата маленька - з вас візьмуть 10 відсотків. Велика - 15 і навіть 20. У податковій сподіваються, що заробітки з тіні виведе зменшення тих нарахувань, що сплачує за працівника роботодавець.

Сергій Наумов, заступник директора департаменту ДПСУ: "Одночасно зменшується і єдиний соціальний внесок - нарахування на фонд оплати праці. Розмір ставки буде нижче, ніж податок на прибуток, то вигідніше суб'єкту господарювання виплачувати заробітну плату, ніж приховувати ЗП і сплачувати зі своїх доходів, як суб'єкт господарювання податок на прибуток".

Таку концепцію зараз лише розробляють, коли буде готова - невідомо. Це ж стосується і другого читання законопроекту про податок на домогосподарство.

Але не на камеру у податковій кажуть, що проект таки має позитивний момент. Хоча б у тому, що для самих податківців буде менше роботи, бо, замість кількох фізичних осіб з’явиться одне ціле. А ось експерти вважають, що цей закон може ще більше тінізувати ринок.

Євгеній Агарков, Сергій Колодій, "Особистий капітал", UBR


Топ-оголошення

Продаж 1-кімнатних ул.Магнитогорская 5 ЖКUrban Park Без %!
Соцгород, Магнітогорська вул. 5, 1 кімната 42/16/9 кв.м 13/25, 45 315$, Urban Park у Деснянському ...

Квартири > Продам > Київ > Дніпровський р-н

Продам 1 к. кв. на Залютино. Снижена цена!
Х.Гора, Баварія, Залютине, 1 кімната, 38/-/9 кв.м, 1/2, 17 000$, Продам чистую, светлую, тёплую, ...

Квартири > Продам > Харків > Ленінський р-н

Топ-оголошення

Оренда офісів 55-856 кв.м. Бізнес-центр Севастопольська площ.Без комісії.
Чоколовка, Ушинского вул., 55 кв.м, 200 грн./кв.м/місяць, Оренда офісів від 53-856 кв.м. в ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Солом'янський р-н

Здам 1 до квартиру на Перемозі
Перемога-1, 1 кімната 40/20/8 кв.м 2/9, 6 500грн./місяць 2/9-эт. удома, кондиціонер, меблі, пральні ...

Квартири > Здам > Дніпро > Соборний р-н

Продам 2х комнатную квартир ул.Строителей район ул.Титова.
Строителей ул., 2 комнаты, 50/31/7 кв.м, 7/9, 32 000$, Продам 2х комнатную квартиру ул.Стороителей ...

Квартири > Продам > Дніпро > Чечелівський р-н