Вся нерухомість > Новини > Туристичний штраф. Податкова візьметься за нелегальні готелі
↑ До списку новин

Туристичний штраф. Податкова візьметься за нелегальні готелі

3 серпня 2012

У розпал туристичного сезону влада вирішила взятися за нелегальні готелі. У Верховній Раді зареєстрований законопроект N11024, яким встановлюються штрафи за порушення порядку надання послуг з розміщення (проживання) та несплату туристичного збору. Основна мета - збільшити надходження до місцевих бюджетів.

За допомогою штрафів, розміри яких сягають 30 неоподатковуваних мінімумів (510 грн.), власників приватних готелів будуть переконувати легалізуватися і сплачувати податки до бюджету. Однак, враховуючи вартість проживання на ПБК в розпал сезону (в приватному секторі місце - 300 грн в день), стимулювати приватників буде досить важко, кажуть експерти. Крім того, нараховувати штрафи доручено податківцям, а значить у перевіряючих з'явиться новий привід для візиту.

Нові штрафи

Автор законопроекту N11024, народний депутат Віктор Шемчук пропонує доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення нормою про відповідальність за порушення порядку надання послуг та сплати туристичного збору власниками або орендарями засобів розміщення, а також за невідрахування туристичного збору.

Передбачається, що розглядати справи про такі порушення будуть органи Державної податкової служби, а також органи виконавчої влади в сфері туризму. Максимальний розмір штрафу за несплату збору становить від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-510 грн). Він стягується в разі повторного порушення протягом року. При першому порушенні можна відбутися попередженням або штрафом від 10 до 15 мінімумів (170-255 грн.).

Порушення порядку надання послуг з розміщення туристів, у тому числі розміщення без отримання паспорта індивідуального засобу розміщення обійдеться попередженням або штрафом від 5 до 15 мінімумів (85-255 грн), а якщо порушення зафіксовано повторно протягом року - від 10 до 30 мінімумів (170-510 грн.).

В цілому проект виглядає цілком послідовно і закономірно, говорить Дарина Удовенко, заступник глави дирекції Асоціації курортів Криму. Згідно ст. 268 Податкового кодексу України, ставка туристичного збору встановлюється в розмірі від 0,5% до 1% від доходу за весь період проживання. Це адекватний платіж, який має право отримувати місцевий бюджет, впевнена вона.

Тіньовий ринок

Сьогодні дві третини відпочиваючих зупиняються в приватному секторі Криму. Ціни тут нижчі, але збори від цих послуг в більшості своїй в бюджет не потрапляють. З одного боку, широкий вибір пропозицій - це велика перевага для Криму, адже відпочиваючі з різним достатком можуть знайти собі варіант по кишені, каже голова асоціації малих готелів Криму Валентина Марнопольська, яка брала участь у підготовці законопроекту. "Але з точки зору оподаткування - це велика проблема для держави, тому що підприємницька діяльність здійснюється, і доходи державі, звичайно, надходити повинні", - додає Марнопольська.

Левова частка приватних туристичних послуг залишається в тіні, хоча держава намагається спростити їх легалізацію. Так, були внесені зміни до постанови Кабінету міністрів N297, згідно з якими власник міні-готелю повинен реєструватися як підприємець тільки у випадку, якщо число койко-місць перевищує 30. Якщо ж місць менше, власник приватного готелю може не реєструватися як СПД і платити тільки податок на доходи фізосіб у розмірі 15% від доходу.

Але головною перешкодою для легалізації малих готелів залишається обов'язкова сертифікація послуг проживання. Сертифікація підтверджує якість і безпеку послуг готелю, але процедура її проходження сильно застаріла, каже Марнопольська. Крім того, по суті справи сертифікація - це просто додатковий дозвіл, в основі якого лежать дозвільні документи інших служб (пожежників, санепідемстанції). Процедура отримання дозволів - морочлива і дорога, приватники відмовляються від неї і бояться легалізуватися, розповідає голова об'єднання.

Центр законодавчих ініціатив Криму запропонував скасувати обов'язкову сертифікацію послуг проживання. Відповідний законопроект вже розміщений на сайті Міністерства регіонального розвитку, і є всі шанси, що документ буде прийнятий, додає Марнопольська.

Податок для податку

Серед приватників Криму є ті, хто здає житло туристам і платить податок і туристичний збір, і є ті, хто не платить зовсім, розповідає представник ринку. І законопроект N11024 спрямований на те, щоб стимулювати всіх учасників ринку до сплати податків. Санкції стосуються всіх, хто зараз працює в туризмі, в готельному господарстві: як індивідуальних (до 30 місць), так і колективних (від 30 місць) місць розміщення, говорить Марнопольська.

Штрафи потрібні для того, щоб переконати приватника працювати легально і платити податки. "А інакше не зрушити це з місця. У будь-якому європейському законодавстві закладені норми, які визначають для власника вибір: якщо ти не платиш податки, то покарання у вигляді штрафних санкцій майже рівносильно сумі податків, які ти повинен був заплатити", - пояснює вона.

Фахівці податкової служби мають досвід прорахунку умов ведення цієї діяльності, тому повноваження по нарахуванню штрафів були передані саме податківцям, додає голова асоціації. При цьому відповідальність власників готелів обмежується тільки штрафами. У разі повторного порушення сума штрафів подвоюється, але, приміром, закриття бізнесу як міра не передбачена.

Той факт, що податкова отримає повноваження розглядати справи про несплату туристичного збору, а також про порушення порядку надання послуг, швидше за все, призведе до того, що перевірки будуть проводитися частіше, впевнена Ольга Спектор, директор юридичної компанії Спектор. При цьому у податківців з'явиться зайвий привід перевірити звітність підприємства.

Крім того, викликає запитання необхідність додаткових санкцій до готелів, говорить Ольга Спектор. За її словами, сьогодні сплата збору цілком і повністю є обов'язком туриста. Готелі виступають лише посередниками між відпочиваючими і ДПС. Легальні готелі стягують і передають зазначену плату в цілому без будь-яких порушень, тому введення для них додаткових санкцій не є необхідним, зазначає юрист.

За її словами, розмір пропонованих штрафів (від 10 до 30 мінімумів) навряд чи буде стимулювати власників готельного бізнесу поліпшувати умови проживання постояльців. "Враховуючи, що вартість одного дня перебування в знімних квартирах або міні-готелях становить мінімум 150-200 грн на добу, а на ПБК - від 300 грн в день (не кажучи про великих готельних комплексах), оплата штрафу з лишком окупиться здачею в оренду незареєстрованого приміщення або приміщення, чиї умови не відповідають вимогам тимчасового проживання", - додає Ольга Спектор.

"Очевидно, що санкції за порушення порядку сплати туристичного збору не особливо чутливі для бізнесу, - погоджується Дарина Удовенко з Асоціації курортів Криму. - Вони скоріше покликані підвищити громадянську самосвідомість суб'єктів туристичної діяльності, до яких відносяться не тільки сертифіковані готелі, а й приватні пансіонати, міні-готелі, котеджі, гостьові будинки, домоволодіння, які стають все більш популярними серед туристів".

Власники готелів повинні платити податки, підкреслює Марнопольська, інакше якість відпочинку поліпшити не вдасться. "На що зараз скаржиться бізнес? На те, що вони у себе зробили все, щоб відпочиваючим було комфортно, а за воротами - невідремонтовані дороги, неприбране сміття, а в бюджеті немає на це коштів", - додає голова асоціації.

Світлана Чепуренко, ІА ЛIГАБiзнесIнформ


Топ-оголошення

Продам 3к кв.в ЖК Дом на Строителей/метро Дарница - 5 минут пешком/
Соцгород, Строителей ул., 30А, 3 комнаты, 110/57/15 кв.м, 4/13, 150 000$, ЖК Дом на Строителей, жилье ...

Квартири > Продам > Київ > Дніпровський р-н

526 кв.м в БЦ под магазин, фитнес, производство, учебный центр, офис. Без комиссионных!
Куренівка, Кирилівська (Фрунзе) вул., 160, 526 кв.м, 150грн/кв.м/місяць, Сдам 526 кв.м, Оболонский ...

Торговельні приміщення > Здам > Київ > Оболонський р-н

Топ-оголошення

Дом Велика Димерка
5 і більше кімнат, 100 кв.м, 8 соток, 42 000$, Продам дом в Киевской обл. Браворской район, смт ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Велика Димерка

Продам 2 ділянки по 50 соток на фасаді Житомирської траси (М-60) в с. Бузова
1 га, 2 000$/сотка, Продам 2 ділянки по 50 соток на фасаді Житомирської траси в с. Бузова, ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Бузова

Продам 1- комн. 1/2, Княжеская. 29/14/16. Высокий бель. Крепкий дом. Высота - 4 м.Туалет и ванна раздельные облицованы.
Центр, 1 комната, 29/14/16 кв.м, 1/2, 33 000$, Продам 1- комн. 1/2, Княжеская. 29/14/16. Высокий ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н