Вся нерухомість > Новини > Як знизити комунальні витрати на квартиру
↑ До списку новин

Як знизити комунальні витрати на квартиру

20 листопада 2013

При цьому уряд і експерти постійно говорять про необхідність підвищити комунальні тарифи до ринково обґрунтованих. Тим не менш, навіть на нинішніх витратах на комунальні послуги можна заощадити, пише Domik.net.

Існує кілька видів нарахування розмірів комунальних платежів. Наприклад, оплата послуг ЖЕКу здійснюється відповідно до кількості квадратних метри в квартирі. Газ, вода та опалення оплачуються по кількості проживаючих (частіше - зареєстрованих) у квартирі. Ну, а телебачення та інтернет - згідно обраного тарифного плану. Скоротити витрати можна практично по кожному з цих пунктів.

Застаріла лампочка Ілліча

Якщо ви вирішили почати економити на електриці, в першу чергу, замініть в будинку всі лампи розжарювання на сучасні енергозберігаючі. Економлять вони від 50 до 80 % електроенергії, та й служать набагато довше - тільки гарантійний термін складає 12 місяців. Правда, вартість енергозберігаючих ламп теж вище, але, тим не менш, окупаються вони за 3-6 місяців.

Допоможе заощадити на електриці і заміна стаціонарних комп'ютерів на ноутбуки - вони поглинають в 10 разів менше електроенергії. Менш значна, але все ж економія, буде, якщо не залишати на ніч включеними зарядні пристрої до мобільних телефонів: навіть коли телефон вже заряджений, він продовжує поглинати енергію.

Крім того, фахівці радять використовувати в домашньому господарстві тільки побутову техніку класів А і А + - така техніка коштує дорожче, але, по-перше, якісніша і прослужить довше, а по-друге, вона найбільш ощадливо витрачає електрику. Особливо це стосується техніки, що працює цілодобово - в першу чергу, холодильника.

Є чимало приладів, які ви використовуєте максимум кілька годин на добу, а решту часу вони перебувають у режимі очікування, що дозволяє не тільки швидко привести пристрій у робочий стан, а й зберегти налаштування. Це телевізор, відео- та аудіоапаратура, блоки живлення, електричні водонагрівачі, мікрохвильові печі та ін. У такому режимі енергії вони споживають набагато менше, ніж при роботі, але і її можна заощадити. Правда, доведеться пожертвувати зручністю.

Скільки там накапало?

Заощадити на водопостачанні допоможе встановлення лічильників. По-перше, норми водопостачання, зумовлені «за замовчуванням» на кожного мешканця в квартирі, набагато вищі, ніж середньостатистичний українець здатен використовувати. Друге, встановивши лічильники води, ви не будете платити за сусідів, які використовують більше, або, наприклад, за полив клумб біля будинку. Окупаються лічильники води приблизно за півроку.

Правда, є невеликий нюанс. Лічильники води доцільно встановлювати в квартирах, де є як холодне, так і гаряче водопостачання. Якщо у вашій квартирі встановлена газова колонка або електричний бойлер, лічильник, встановлений тільки на холодну воду, буде окупатися набагато довше.

Зі встановленням лічильників, варто, звичайно, й усунути протікання кранів, якщо таке є. Хоча, кажуть, якраз таке прокапування лічильники не фіксують, але це факт не доведений.

Економити воду, а заодно і електрику, допоможе ефективне використання пральної машини. Машина використовує приблизно однакову кількість води і електрики як при повному, так і при мінімальному завантаженні, тому якщо хочете заощадити - періть рідше, але завантажуйте машину повністю.

Як не дивно, економити воду допоможе і посудомийна машина - води в ній витрачається куди менше, ніж при ручному митті. Щоправда, доцільна така економія тільки якщо у вас велика сім'я і ви щодня миєте велику кількість посуду.

Нарешті, не зайвим буде вимикати воду під час чищення зубів. Якщо врахувати, що процедура ця виконується щоранку і щовечора протягом приблизно трьох хвилин, та ще й усіма членами сім'ї, витрата на місяць виходить значною - мінімум 4 літри за процедуру, а значить, 240 літрів на людину в місяць.

Для особливо ощадливих підійде і європейська практика споживання води: вмиватися і мити посуд, набравши воду в раковину - так її витрачається в рази менше. Щоб вмитися вистачить 1,5 літра, помити посуд - близько трьох. Крім того, знадобляться й економічні лійки, змішувачі з обмежувачами натиску і термостатами, що дозволяють відразу встановити комфортну температуру.

Дешево і тепло

Ну, і нарешті, про найдорожчу комунальну послугу - теплопостачання. На щастя, платимо ми за нього тільки півроку, щоправда, окремим користувачам нараховують плату, нехай і в меншому розмірі, і в літній період. Щоб цього уникнути, має сенс встановити в будинку лічильник тепла - це дозволить платити за фактично використане. Однак мова в даному випадку йде про лічильник, встановлений централізовано на багатоквартирний будинок.

З метою економії варто і максимально утеплити житло. Встановити енергозберігаючі трикамерні склопакети, утеплити стіни.

Сьогодні популярне встановлення пристроїв, що регулюють рівень тепла в квартирі. Особливо це актуально восени або навесні, коли опалення вже включили або ще не відключили, а на вулиці тепло. Однак через вертикальне розведення, вироблене в будинках радянської будівлі, задоволення це не з дешевих - регулятори доведеться встановлювати в кожному приміщенні квартири. До того ж, встановлення регулятора тепла допоможе менше платити за опалення, тільки якщо у вас встановлений лічильник тепла в квартирі. Жителям нових будинків пощастило більше - в сучасних новобудовах виробляється горизонтальне розведення і часто встановлюється автономне теплопостачання.

Можна заощадити на теплі і відмовившись від централізованого теплопостачання і встановивши, наприклад, електричний конвектор або систему «тепла підлога».

Однак, незважаючи на прописане в законі право відмовитися від послуг ТЕЦ, зробити це не завжди є технічна можливість, та й відповідні органи дозволяють не завжди.

Крім того, заощадити на комунальних послугах можна, виписавши з квартири всіх, хто там фактично не проживає. Наприклад, якщо ваша дитина навчається в іншому місті і тимчасово там прописана, за нею залишається право на відновлення реєстрації, але комунальні послуги в цей період не нараховуються.

Можна не оплачувати комунальні послуги і під час відпустки, проведеної поза домом. Правда, для цього знадобиться попередньо подати заяву про тимчасове припинення послуг не тільки в ЖЕК, а й в усі організації, що їх постачають.

На перший погляд, економія за рахунок всіх цих хитрувань щомісяця виходить не така вже й велика, особливо з огляду початкові витрати. Однак за рік може «набігти» і кілька тисяч гривень, а тому навіть мінімальний «економний режим» цілком виправданий.

Наталія Рева, Domik.net-нерухомість


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)-Украина
1грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от недели - ...

Кімнати > Здам > Хмельницька обл. > Чемеровецький р-н > Чемерівці

Сдам жилье в Днепропетровске, (г, Днепр) -Днепропетровская область --
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Одеська обл. > Котовський р-н > Котовськ

Топ-оголошення

Здам. 1-к.кв. 6/9, 12-й квартал
Гладкова вул., 1 кімната 40/-/- кв.м 6/9, 8 000грн./місяць, Здам. 1-к.кв. 6/9, 12-й квартал. чешка, ...

Квартири > Здам > Дніпро > Шевченківський р-н

Пропоную купити ділянку в Підгородньому, вул.Весіння.
нова, 10 соток, 5 500$, Пропоную купити ділянку в Підгородньому, вул.Весіння. Загальна площа 10 ...

Земельні ділянки > Продам > Дніпропетровська обл. > Дніпропетровський р-н > подгородне

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды жилья
1 500грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Маріуполь