Вся нерухомість > Новини > Як і за скільки українцям утеплити квартиру в багатоповерхівці
↑ До списку новин

Як і за скільки українцям утеплити квартиру в багатоповерхівці

22 серпня 2014

Замовлення послуги з утеплення для жителів багатьох багатоповерхівок (особливо торцевих квартир) є вимушеним заходом. Справа в тому, що на стиках між поверхами з часом утворюються щілини, через які вода потрапляє всередину стіни і насичує її. Взимку вода перетворюється на лід і руйнує стіну зсередини, ще сильніше посилюючи ситуацію. Квартира стає не тільки холодною, але й сирою - потіють вікна, промокають шпалери, а з часом на стінах і стелі розмножується грибок, пишуть «Вести».

Така проблема поширена не тільки в старих панельних будинках, але і в новобудовах, так як будівельники часто допускають брак навіть при зведенні цегляної будівлі (наприклад, з міркувань економії використовують биту цеглу або неякісний розчин). Якщо нинішньою зимою ще й виникнуть проблеми з опаленням (а у зв'язку з черговою газовою війною між Росією і Україною вірогідність цього висока) і будуть морози, то крім описаних вище проблем, в квартирі ще буде і холодно.

«Вести» за допомогою виконроба Антона Богдановича (займається утепленням квартир більше 15 років) дізналися, як правильно замовити послугу, ціни на неї і визначити компетенцію майстрів.

ПРАВИЛА ВИБОРУ МАЙСТРІВ

Послугу з утеплення фасаду надають будівельники-альпіністи. Оголошень майстрів досить багато, але завжди є ризик потрапити на поганих фахівців. Тому бажано на етапі переговорів попросити їх назвати адреси, де вони вже проводили такі види робіт (причому, не менше року тому), і сходити подивитись на якість і отримати відгуки (наприклад, подзвонити в домофон і запитати або поспілкуватися з сусідами). Ще краще, якщо ці альпіністи вже робили роботу в минулому році у когось з ваших знайомих чи сусідів. Їх попередні роботи - єдина гарантія якості. Ніяких договорів майстра по фасадах з вами не укладають, і якщо щось трапиться, нічого не доведете.

ЦІНИ, МЕТРИ І ЗНИЖКИ ЗА СКЛАДЧИНУ

Ціна залежить від того, на якому поверсі розташована квартира. Найдешевше ця послуга обійдеться жителям першого і другого поверхів: 200-220 грн / кв. м (йдеться про площу фасаду, а не квартири). Починаючи з третього поверху ціни на послугу складають 220-270 грн (включаючи матеріали). Для орієнтиру: утеплити двокімнатну квартиру площею 48 кв. м (площа фасаду - 28. кв м) коштуватиме 6,5-7,5 тис. грн, а трикімнатної в 56 кв. м (фасад - 37 квадратів) - 8,6-10 тис. грн (точна ціна залежить від висоти стелі). Якщо домовитися з сусідами знизу або зверху і замовити послугу разом, то за опт дають знижку в розмірі 10-15%. Крім того, можна утеплювати не весь фасад, а тільки одну кімнату (наприклад, спальню).

Технологія утеплення І ТЕРМІНИ РОБІТ

Дуже важливо, щоб технологія утеплення дотримувалася (потрібно хоча б приблизно стежити за послідовністю дій будівельників). Стіну спочатку готують для проведення робіт - очищають від бруду і відпадаючих предметів облицювання, зашпаровують видимі щілини. Після цього наносять шар клейової суміші, на який викладають листи пінопласту, а потім кріплять їх дюбелями до стіни. Після чого потрібно дати клею затвердіти. Наступний крок - установка захисних елементів і профілів (на пінопласті створюється захисний армований шар за допомогою сітки зі скловолокна). І тільки після цього формується зовнішній декоративний шар. Щоб утеплити стандартну 2-3-кімнатну квартиру потрібно не менше тижня.

ДЕ І ЯК ЗБЕРІГАТИ БУДМАТЕРІАЛИ

Якщо будинок не є пам'яткою архітектури (в спальних районах таких немає, але, наприклад, на Подолі або Печерську таке буває часто), то утеплення не вимагає узгоджень із владою. Проблемою може стати зберігання будматеріалів, поки йтимуть роботи. Як правило, майстри привозять все відразу і пропонують занести в квартиру. Але це незручно - вони займають багато місця і сміття потім прибирати треба. Варіант - попросити у ЖЕКу ключі від техповерху або даху. Дозвіл точно отримаєте, якщо пообіцяєте купити новий замок і принести ключі - часто двері замикають за допомогою дроту і комунальники будуть раді допомозі (один замок коштує 100 грн). Природно, що в разі зберігання на даху, будматеріали потрібно накрити целофаном.

ЯКІ МАТЕРІАЛИ КРАЩЕ ВИБРАТИ ДЛЯ утеплення фасадів БАГАТОПОВЕРХІВКИ

Майстри пропонують три варіанти, наполягаючи на найдорожчому. Але краще всього комбінувати їх один з одним.

Пінопласт. Утеплення з його допомогою обійдеться в 220-270 грн / кв. м (тут і далі в ціну включені і вартість матеріалу, і вартість роботи). Так як він представляє собою крупноклітинкову структуру, то пропускає повітря (стіни дихають), але створює бар'єр для вологи. Його і потрібно замовляти для покриття більшої частини фасаду.

Екструдований пінополістирол (наприклад, стиродур). Роботи з утеплення з його допомогою обійдуться в 310-320 грн / кв. м. Але замовляти його потрібно лише для тих фрагментів фасаду, де зазвичай проявляються щілини: на стиках між поверхами і близько вікон. Для покриття же всій поверхні використовувати його не варто (він не пропускає повітря, і в квартирі буде душно і волого).

Скловата. Для утеплення фасаду звичайної квартири не підходить (насичується водою і відвалюється). Її застосовують лише в будівлях з вентильованими фасадами (приватні будинки, бізнес-центри). Зате вона оптимальна для утеплення балкона - 600 грн за кв. м.

Утеплення стін

Зовнішні стіни утеплювати зсередини немає сенсу, так як вони будуть продовжувати просочуватися вологою і промерзати. Але можна утеплити стіни, сполучені зі сходовою кліткою або ліфтовою шахтою, обклеївши їх пінопластом (50 грн / кв. М). Але з естетичних міркувань його потрібно обштукатурити, а зверху наклеїти шпалери - це ще 200 грн / кв. м. Другий варіант - замовити оббивку вагонкою (або гіпсокартоном), проклавши всередині скловату (350 грн / кв м).

Заміна батарей

Зусилля з утеплення фасаду і стін не дадуть результату, якщо в квартирі стоять погані батареї (друга назва - радіатори). Наприклад, в багатьох будинках це просто металеві пластини, притиснуті до стіни. Встановлення нових, на жаль, влетить у копієчку. Тільки робота по заміні однієї батареї коштує 400 грн. Для вибору радіатора потрібно знати, що є два основні типи.

Перший - секційні. Сюди входять чавунні (150 грн / секція), алюмінієві (85-100 грн / секція) і біметалеві (100-110 грн / секція), які купуються з розрахунку одна секція на 1,5 кв. м (на кімнату, площею 15 кв. м, потрібно витратити 850-1500 грн). Другий тип - сталеві панельні. Панель для обігріву тієї ж кімнати коштує 1-1,5 тис. грн. За ефективністю обігріву вони приблизно схожі. При покупці зверніть увагу на те, де знаходиться труба - радіатори продаються і у варіанті з нижнім, і у варіанті з верхнім підключенням.

СТЕЛЮ потрібно утеплювати ЛИШЕ НА ВЕРХНІХ ПОВЕРХАХ

У додатковій теплоізоляції стелі для квартири немає сенсу. По-перше, складно і дорого (потрібно робити підвісні стелі і прокласти скловату -. 250 грн кв м), по-друге, висота квартири зменшиться на 8-10 см. Але якщо житло розташоване на верхньому поверсі і промерзає саме стеля, є сенс прокласти пінопласт на техповерх (100 грн кв. м) прямо над квартирою.

Якщо ж техповерху немає, то потрібно закласти вентканал даху (не плутати з вентканалом будинку) - така послуга обійдеться в 150 грн погонний метр.

Владислав Бовсуновський, «Вести»


Топ-оголошення

Будинок в закритій територіі
4 кімнати, 155 кв.м, 7 соток, 155 000$, Продам будинок 155 кв.м в закритій території в Ірпіні район ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Ірпінь

Продам 3 комнатную квартиру, ул. Канатная/Семинарская, 3/3, сталинка, общая площадь 71.1 кв.м.
Канатная ул., 3 комнаты, 71,1/-/- кв.м, 3/3, 75 000$, Продам 3 комнатную квартиру, ул. ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

Сдам 2-комн. 3/5, ул.Филатова
Черемушки, Филатова ул., 78, 2 комнаты, 44/27/6 кв.м, 3/5, 6 000грн/месяц, Сдам 2-комн. 3/5, ...

Квартири > Здам > Одеса > Малинівський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Київська обл. > Броварський р-н > Бровари

Уникальное предложение! ЦЕНА СНИЖЕНА НА 50%! 140 кв.м. на Пантелеймоновской
Центр, Пантелеймоновская ул., 88/2, 2/10, 800$/месяц, Пантелеймоновская, 88 (вход с Куйбышева). ...

Інше > Здам > Одеса > Приморський р-н