Вся нерухомість > Новини > Як використовувати сонячне світло в інтер'єрі
↑ До списку новин

Як використовувати сонячне світло в інтер'єрі

18 травня 2011

Сьогодні, коли штучне освітлення стало буденною частиною нашого життя, в моду все більше входять різні варіанти використання натурального сонячного світла.

Причому енергія головного світила використовується як для дизайну, так і в якості альтернативного джерела енергії.

Історія людства - це історія боротьби за світло, що ми в підсумку все-таки навчилися «приручати» і використовувати. Боротися за світло доводилося з того моменту, як виникло перше житло: з одного боку, людині потрібно укриття від холоду і негоди, а з іншого - вона, як тварина «денна», хотіла, щоб у будинок потрапляло якомога більше сонячного світла. Спочатку єдиним джерелом світла (крім вогню) в первісному житло був отвір димоходу. У російських «курних» хатах подібний пристрій називався димником. А от у давньогрецьких будовах круглий отвір у даху (опейон) хоч і походив історично від димового отвору, але використовувався вже як джерело світла. Таким є, наприклад, потужний опейон римського Пантеону, який пропускав стовп світла через отвір у даху площею більше 60 кв.м. Особливе поширення «верхнє світло» отримав в епоху Ренесансу - можливо, тоді ж його вперше назвали світловим ліхтарем.

Вікна в стелі: світлові ліхтарі

Сьогодні у світлового ліхтаря декілька призначень: з одного боку, він виконує свою безпосередню функцію - освітлює будинок, з іншого - прикрашає і міняє декоративне вирішення простору. А останнім часом у стельове вікно навчилися вбудовувати і системи вентиляції (наприклад, керовані люки димовидалення). Світлові ліхтарі (їх ще називають зенітними ліхтарями або світлопрозорими конструкціями) вмонтовують як в плоску, так і в слабонаклонну покрівлю. Головна їхня перевага в порівнянні зі звичайними вертикальними вікнами полягає в тому, що завдяки розташуванню світла в них проходить чи не в 2 рази більше.

При цьому здійснюється бездоганна гидро- і теплоізоляція, при необхідності можна зробити так, щоб верхні вікна можна було відкривати. Що стосується форм таких вікон, то вони досить різноманітні, а головне, як правило, об'ємні: це круглі або пірамідальні куполи, своди і еркери, які роблять простір відкритішим і мальовничим. Якщо ж така кількість світла вам у цей момент не потрібна, ви можете з легкістю відрегулювати цей момент: для вікон-ліхтарів випускаються спеціальні жалюзі і шторки, якими можна управляти дистанційно. Крім того, надзвичайних світлових ефектів можна досягти, використовуючи в світлових ліхтарях кольорові вітражі: завдяки більш потужному висвітлення вони виглядають набагато яскравіше, ніж у вертикальних вікнах. Іноді ж світлові ліхтарі займають весь верх приміщення, утворюючи цілий світлопрозорий дах. Такі рішення досить гарні для якого-небудь кабінету-обсерваторії в мансарді, для домашнього закритого басейну, для зимового саду (де прозорими можуть бути також і стіни) і для багатьох інших приміщень вашого будинку.

Як примножити сонячне світло

Якщо ви є шанувальником залитих світлом просторів, ви можете продумати проект вашого майбутнього будинку з точки зору максимального використання в ньому природного, проникаючого з вулиці світла. У наш час скляний зовсім не означає тонкий і той, що пропускає холод. Сучасне багатошарове скло дозволяє хоч весь будинок зробити скляним. Сьогодні вже багато людей оформляють таким чином вітальню - отаким суцільним еркером площею метрів сорок (а іноді і з прозорим дахом). Досить популярне так зване «друге світло», тобто вітальня без стелі (єдиний засклений простір між 1-м і 2-м поверхом).

Домогтися достатку світла в приміщеннях квартири можна і за допомогою використання різних прозорих елементів: скляних дверей і перегородок, внутрішніх вікон у стінах. Особливо це актуально для територій, що традиційно не мають вікон: холу, передпокою, ванної, вбиральні, а також для кімнат з дефіцитом природного освітлення (які виходять вікнами на північ, розташованих на першому поверсі і т. д.). До речі, фактори поверховості, а також спрямованості приміщення в яку-небудь сторону світла повинні обов'язково враховуватися при плануванні природної інсоляції. Наприклад, відомо, що в північних кімнатах освітлення найслабше, але зате найбільш рівномірне й спокійне. Проте в кімнатах, що виходять вікнами на південний-захід, в жарку пору року може бути нестерпно задушливо - і це не враховуючи того, що в очі постійно б'є сліпуче сонце. При цьому чим вищий поверх, тим ступінь освітленості сильніша.

В ідеалі ваше скління повинне враховувати ще й клімат, в якому стоїть будинок: приміром, у південних країнах слід піклуватися скоріше про захист від полуденного сонця, ніж про освітленість. Непогано б ще взяти до уваги і пори року: адже взимку потрібно набагато більше світла, ніж влітку. Таким чином, ідеальним видом скління буде максимально широке і високе вікно, що забезпечує ідеальну теплоізоляцію (у тому числі і в мороз), а крім того, бажано ще й з можливістю «затемнення» - свого роду, вікно-хамелеон, що реагує на занадто сильну атаку сонця.

Сонячне світло: і краса, і енергія

Можна використовувати природне світло як елемент дизайну, як це робилося ще в середні століття у вітражах готичних соборів або в дивному творінні Ле Корбюзье - капелі Нотр-Дам-дю-От у Роншане, де вдень за допомогою хаотично розкиданих вікон незвичайної форми досягається казковий ефект безлічі маленьких «прожекторів». Можна максимально «відкривати» приміщення світла за допомогою тотального використання скла (стрічкова система вікон - винахід того ж Ле Корбюзье). Але сьогодні архітектори використовують світло не тільки власне для освітлення: вони навчилися добувати із сонячного світла енергію й акумулювати її «про запас».

Приміром, у наш час цілком реальна практика, коли біосолярний будинок в денний час запасає енергію, а потім «віддає» її у вигляді електричного струму. Згадаймо дивовижний скляний будинок «R 128» німецького архітектора В. Собека, який за допомогою сонячної енергії сам забезпечує себе теплом і електроенергією... Таких будинків з сонячними батареями вже зараз досить багато. Останні ж відкриття нанотехнологій вже в недалекому майбутньому дозволять перетворити в подобу сонячних батарей (тобто в системи перетворення сонячного світла в електрику) не що інше, як самі вікна! Поки в це важко повірити, але вчені вже знають, що якщо найтонші плівки особливих кремнієвих наночасток нанести на кремнієву основу, то ультрафіолетове випромінювання (тобто сонячне світло) поглинається й перетвориться в електричний струм.

Vira.ru


Топ-оголошення

Аренда офисного здания 2422 кв.м., на Подоле, улица Хорива. Контрактовая площадь.
Поділ, 2422 кв.м, 14$/кв.м/рік, Без комиссии от собственника. Аренда офисного помещения (фасадного ...

Окремі будівлі > Здам > Київ > Подільський р-н

Пропонується до продажу цегляний будинок з просторою ділянкою село Воропаїв Вишгородського району
4 кімнати, 125 кв.м, 54,2 соток, 35 000$, Пропонується до продажу цегляний будинок з просторою ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Воропаїв

Топ-оголошення

Продажа помещения 112м2 по ул. Бальзака 11, ЖК Q-Smart
Троещина, 112 кв.м, 156 000$, Продажа торгового фасадного помещения. Деснянский район ул. Оноре де ...

Торговельні приміщення > Продам > Київ > Деснянський р-н

Продам підвал ул.Артема 12, 147 кв.м
Львівська пл., Січових стрільців (Артема) вул. 12, 147 кв.м 60 000$, Продам підвал ул.Артема 12, 147 ...

Офісні приміщення > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Земельна ділянка 1, 55га під ОСГ в с.Зазим'я
1,55 га, 150$/сотка, Земельна ділянка рівна, поруч ЛЕП, до існуючої забудови 200 метрів. Генеральним ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Зазим'я