Вся нерухомість > Новини > Що зміниться на ринку нерухомості з 1 вересня?
↑ До списку новин

Що зміниться на ринку нерухомості з 1 вересня?

4 вересня 2013

Прийдешнє обмеження на здійснення готівкових розрахунків безпосередньо торкнеться ринку нерухомості. Дізнаємося, що думають про це фахівці галузі.

З 1 вересня в Україні набуває чинності припис про обмеження готівкових розрахунків сумою 150 тисяч гривень. Зрозуміло, що нові правила торкнуться ринку нерухомості. Тепер купити квартиру в Києві та інших великих містах без відкриття рахунку в банку буде неможливо.

Портал нерухомості Domik.net вирішив дізнатися, як зміниться процес укладання угоди купівлі-продажу нерухомості на різних його етапах.

Золтан Русанюк, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу називає плюси і мінуси цих нововведень.

"Обмеження готівкових розрахунків сумою 150 тисяч гривень призведе до того, що збільшиться тривалість оформлення угоди купівлі-продажу через час, який доведеться витратити на відкриття рахунків і переказ грошей. По-друге, через проведення всіх операцій через банк, заплатити банківську комісію, яка складає 1-3%, доведеться і продавцю, і покупцю. Плюс до розтрат - комісія за конвертацію грошей з іноземної валюти в гривню, за умови, що заощадження зберігаються в іноземній валюті. По-третє, доведеться враховувати, що перевести гроші день у день не вийде, що може викликати конфліктну ситуацію і навіть зірвати угоду. Щоб такого не сталося, сторонам потрібно передбачити цей момент. Ще один можливий мінус - це істотне зростання чорного ринку валюти, який активізується у зв'язку з необхідністю купувати тільки за гривні", - перераховує очікувані недоліки нововведень Русанюк.

"До плюсів, по-перше, відноситься зменшення кількості фіктивних угод, коли, наприклад, замість договору дарування, щоб уникнути податків, укладали угоду купівлі -продажу. По-друге, розрахунки між продавцем і покупцем будуть підтверджені документально. По-третє, це шлях до цивілізованих договорів. Надалі держава прийде до того, що гроші спочатку будуть переводити нотаріусу, а потім вже продавцеві, як роблять у європейських країнах. Таким чином в угодах збільшиться роль нотаріуса, який виступатиме гарантом чесності проведення угоди", - говорить нотаріус.

Побоювання щодо збільшення банківських ставок за послуги, через що НБУ звернувся до банків з проханням не збільшувати фінансове навантаження на клієнтів, нотаріус вважає невиправданими. Золтан Русанюк припускає протилежну ситуацію, коли банки спеціально знизять відсоток для того, щоб залучити більшу кількість клієнтів.

У роботі нотаріусів, на думку Русанюка, істотних змін не передбачається: "Нічого не зміниться, хіба тільки більше часу буде йти на проведення сум через рахунки. Плюс більше часу йти на консультації клієнтів, щоб пояснити суть нового формату угод". Збільшення витрат на послуги нотаріуса також не передбачається.

Дізнатися у банкірів, які умови переказу коштів вони пропонують у випадках, які нас цікавлять, нам, при всьому бажанні, не вдалося. Співробітники банків поки що не коментують, чи зміняться якось умови надання їх послуг з обмеженням готівкових розрахунків. І чесно зізнаються, що поки не знають. Тобто, швидше за все, в перший час такі послуги будуть надаватися на загальних, які нині діють, умовах.

Найбільш демократичні умови поки пропонує "ПриватБанк". Фахівці банку говорять, що за наявності в банку відкритих рахунків у продавця і покупця, плата за перерахування грошей стягуватися не буде, і зарахування коштів відбувається відразу ж після здійснення переказу. Інша справа, що заплатити за переведення в готівку грошей 1 % припаде, якщо продавець побажає зняти свої гроші.

У "Райффайзен Банк Аваль" повідомляють, що на відкриття рахунку в їхньому банку потрібно витратити 1 день. Переказ грошей між рахунками в банку займає від 2 годин до 2 днів, якщо гроші потрібно перевести на рахунок в іншому банку, то ця процедура може зайняти до 3 робочих днів. Виходить, що мінімальний строк здійснення угоди в цьому банку буде дорівнювати 2 робочих дня - один на відкриття рахунку, другий - на переказ суми, за умови, що покупець і продавець удвох відкриють тут рахунки. Максимум - 4 робочих дні, з яких 1 день піде на відкриття рахунку, та максимальні 3 дні для переказу на рахунок в іншому банку. Відсоток від суми в банку становить 0,75%.

Мінімальна комісія, що стягується банками, - 0,5 % від суми. Але з кожною зі сторін. Тобто, при перекладі 100 000 доларів або приблизно 800 000 гривень, кожному з учасників угоди заплатити доведеться мінімум 4000 гривень - більше, ніж середня зарплата по країні.

Що примітно, найшвидшим і найдешевшим інтернет-банкінгом скористатися не вийде - більшість банків обмежують переклад сумою в 150 000 - 200 000 гривень, та й далеко не в у всіх банків цей сервіс налагоджений.

Про те, чого очікують ріелтори від нововведень 1 вересня, розповідає директор Подільського відділення АН "Планета Оболонь" Ігор Комар. "На мою думку, діючий порядок оформлення угод особливо не зміниться. Ми поки не знаємо, яким чином проходитиме підтвердження нотаріусу про переведення грошей між покупцем і продавцем. Крім того, учасникам угоди доведеться враховувати нові витрати. Так, обидві сторони можуть втрачати гроші на конвертації валют і банківських комісіях. На ринку нерухомості нововведення не сильно відіб'ються. Потенційно ціна квартири може збільшитися на суму витрат з конвертації", - підкреслив Комар.

Як бачимо, напередодні вступу в дію вже якого за рахунком в цьому році нововведення на ринку нерухомості, ділянки угод купівлі-продажу ще до кінця не уявляють собі багатьох нюансів їх здійснення. Зокрема, скільки часу займе угода, і яким чином нотаріуси отримають підтвердження про переказ грошей. Другий момент, який зачіпає інтереси продавців і покупців, це додаткове фінансове навантаження.

P. S. Коли стаття вже була опублікована, ми отримали роз'яснення від профільного спеціаліста одного з діючих в Україні банків. Коментар з питання надала директор з пасивним і комісійних продуктів ВТБ Банку Марина Кшініна: "Для того, щоб здійснити переказ коштів, необхідно відкрити поточний рахунок. Вартість відкриття рахунку в гривнях у ВТБ Банку складає 40 гривень, мультивалютного рахунку (гривні + валюта) - 60 гривень. Комісія за переказ між двома рахунками в межах ВТБ Банку складає 0,5% від суми переказу, але не менше 5 гривень і не більше 500 гривень. Якщо ж кошти переводяться між рахунками, відкритими в різних банках, вартість перекладу складає 0,8 % від суми (але не менше 5 гривень і не більше 500 гривень). Перекази між двома поточними рахунками здійснюються швидко - необхідно від 5 хвилин до 1 години для здійснення операції. Але якщо переказ у гривнях відправляється в інший банк - це може зайняти 2-3 години. Клієнт, який хоче здійснити переказ, повинен пред'явити паспорт і платіжне доручення. Таким чином, умови по переказах коштів на суму понад 150 тисяч гривень аналогічні тим, що застосовуються до менших сумах".

Катерина Колонович, Domik.net


Топ-оголошення

ТРОЕЩИНА отличная комната ул.БАЛЬЗАКА
Троещина, 2 800грн/месяц, Сдам комнату для 1 чел (парня/девушки). .ул. БАЛЬЗАКА 89 троещина Комната ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

1-ком., ул. Кловский спуск, дом 12, без комиссии
Печерск, Кловский спуск, 12, 1 комната, 30/-/- кв.м, 3, 79 000$, Продам 1-ком., ул. Кловский спуск, ...

Квартири > Продам > Київ > Печерський р-н

Топ-оголошення

Продам 3 кімнатну квартиру, Соломянський р-н
Солом'янка, Преображенська (Клименка) вул., 40, 3 кімнати, 58/40/7 кв.м, 4/9, 83 000$, Продам три ...

Квартири > Продам > Київ > Солом'янський р-н

Продам 1 комнатную квартиру в новом доме в жк 61-я Жемчужина, ул. Краснова, 6/24, 42.5 кв.м.
Краснова ул., 1 комната, 42,5/-/15,81 кв.м, 6/24, 37 500$, Продам 1 комнатную квартиру в новом доме в ...

Квартири > Продам > Одеса > Малинівський р-н

ЖК "Файна Таун" комерційні фасадні приміщення 18-76 кв.м.
Нивки, Салютная ул., 7, 29 кв.м, 120 000$, ЖК Файна Таун, вул. Салютна 2, Фасадні приміщення 1/9 пов. ...

Торговельні приміщення > Продам > Київ > Шевченківський р-н