Вся нерухомість > Новини > Будівельні ліцензії стануть безстроковими
↑ До списку новин

Будівельні ліцензії стануть безстроковими

26 серпня 2010

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва (Держкомпідприємництва) ініціює спрощення процедури отримання ліцензій на будівництво. Відповідні норми прописані в проекті урядової постанови, яке розробили фахівці комітету спільно з Міністерством регіонального розвитку та будівництва.

Як повідомили ЛІГАБізнесІнформ в Держкомпідприємництва, термін дії ліцензії планується зробити необмеженим. Виняток становитимуть суб'єкти господарювання, які отримують її вперше. Їм ліцензії пропонується видавати на 5 років. Також з 27 до максимум 10 днів зменшиться термін розгляду органом ліцензування поданих заявником документів для прийняття рішення про видачу або відмову у видачі будівельної ліцензії.

Нинішня процедура отримання будівельної ліцензії нечітка і непрозора, підкреслюють у Держкомпідприємництва. Рішення про видачу ліцензії виносить Державна архітектурно-будівельна інспекція, але на підставі висновку ліцензійної комісії як консультативно-дорадчого органу. Ці дві структури по черзі розглядають документи підприємців і виносять рішення, видавати їм ліцензії чи ні. Спочатку інспекція розглядає заяву від суб'єкта, потім консультативно-дорадчий орган розглядає відповідні документи і тільки після цього інспекція приймає рішення - видавати ліцензію чи ні.

"Це значно затягує процедуру, вона в загальному може тривати до 27 днів. Крім того, передача функцій органу ліцензування (у даному випадку Державній архітектурно-будівельній інспекції) колегіальному органу (ліцензійній комісії) суперечить ст. 16612 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає персональну адміністративну відповідальність чиновників за дотримання вимог законодавства про ліцензування", - говориться в повідомленні Держкомпідприємництва.

Тому проектом постанови пропонується усунути від участі у процедурі прийняття рішення про видачу ліцензії консультативно-дорадчий орган при Державній архітектурно-будівельній інспекції. У той же час постанова дає можливість підприємцю оскаржити відмову у видачі ліцензії до експертно-апеляційної ради при Держкомпідприємництва та в судовому порядку.

Крім того, у постанові зазначено, що ліцензіат або його представник обов'язково повинні бути запрошені на розгляд питань щодо анулювання ліцензії, зупинки її дії або винесення рішення про усунення порушень, пов'язаних з дотриманням ліцензійних умов.

Проект постанови Кабміну "Про затвердження Порядку ліцензування господарської діяльності у будівництві" оприлюднено на сайті Держкомпідприємництва і поданий на узгодження в зацікавлені міністерства і відомства, а також громадські об'єднання.

ІА ЛIГАБiзнесIнформ


Топ-оголошення

Продаж 1-кімнатних же/би 3, ул.Коноплянская 22 ЖК Навігатор 2 Без %
Мінський масив, Коноплянская вул. 22, 1 кімната 45/19/12 кв.м 8/25, 41 017$, м. Мінська ЖК Навігатор ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н

Продам земельну ділянку Ванний провулок / 10-я ст. Великого Фонтану.
Аркадия, 6,7 соток 380 000$, Продам земельну ділянку Ванний провулок / 10-я ст. Великого Фонтану. ...

Земельні ділянки > Продам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

Райдужна. Продам чудову двокімнатну квартиру з ремонтом.
Райдужний масив, Райдужна вул., 3а, 2 кімнати, 60/34/7 кв.м, 5/9, 65 000$, Продам чудову двокімнатну ...

Квартири > Продам > Київ > Дніпровський р-н

Продам. 3-к.кв. 4/4, верх ул.Рабочая
Робітнича вул., 3 кімнати, 85/-/- кв.м, 4/4, 64 000$, Продам. 3-к.кв. 4/4, верх ул.Рабочая. Сталинка, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Чечелівський р-н

Продам 2-х ком.кв. ул.Леонтовича/ЖК "Бельэтаж".
Центр, 2 комнаты, 80/40/17 кв.м, 8/17, 210 000$, Продам 2-х ком.кв. ул.Леонтовича/ЖК "Бельэтаж". 8/17 ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н