Вся нерухомість > Новини > Знижки на житло: можливість заощадити або розпродаж «неліквіду»?
↑ До списку новин

Знижки на житло: можливість заощадити або розпродаж «неліквіду»?

21 січня 2014

Зі знижками часто пропонують тільки обмежену кількість квартир не дуже популярних планувань. Іноді про знижки відкрито не говорять, але їх все ж можна отримати.

Напередодні новорічних свят, забудовники пропонували своїм покупцям можливість придбати житло за спеціальною ціною. ІАП «Столична нерухомість» вирішив розібратися, яку знижку пропонують цього року забудовники і чи дійсно вигідно купувати житло в сезон знижок.

Які існують обмеження і умови покупки квартири з дисконтом? Які квартири продають з дисконтом? Не дивлячись на те, що забудовники готові зробити покупцеві знижку, експерти ринку говорять про те, що все одно ця знижка вже закладена у вартість квартири. При цьому знижки поширюються не на все житло.

«Потрібно розуміти, що будь-який закладений відсоток знижки, найчастіше, вже враховується забудовником на етапі продажу квартир. Остаточна ціна залежить від метражу квартири, що купується, термінів взаєморозрахунків і наявності схожих квартир в інших забудовників», — говорить Олексій Говорун, заступник генерального директора з розвитку і маркетингу компанії «ТММ».

З його думкою згодна і Інна Бречко, фінансовий директор девелоперської компанії BGM. «Привабливі» пропозиції, як правило, стосуються квартир площею понад 100 кв. м або квартир з невдалим плануванням. З архітектурної точки зору важко розрахувати ідеальне планування всіх квартир багатоповерхового будинку. Тому навіть у найбільш вдалих житлових комплексах є кілька квартир, в яких, наприклад, кілька квадратних метрів — нефункціональної житлової площі. Такі квартири забудовники готові «віддавати» за меншу вартість — роблячи на них знижки», — говорить експерт.

На думку експертів ринку, знижки на житло, в першу чергу, є маркетинговим ходом компаній, основною метою якої є привернути увагу до житлового комплексу. Також за допомогою спеціальних цін забудовники продають квартири, які не користуються високим попитом серед покупців.

Розраховувати на знижку можна в тому випадку, якщо ви готові «викласти» відразу всю суму за житло або придбати його в розстрочку з великим початковим внеском. За словами Інни Бречко, напередодні 2014 -го року кількість акційних та знижкових пропозицій від забудовників істотно нижче, ніж напередодні 2013-го.

«Це пов'язано з хорошими обсягами продажів більшості великих і середніх будівельних компаній в осінній сезон. По суті, реалізація квадратних метрів пішла на спад лише в грудні — у зв'язку з політичною ситуацією», — говорить фахівець.

Що стосується розміру знижки, то він залежить від різних факторів.

«Розмір знижки в 2013 році залежав від суми початкового внеску, який готові внести інвестори. Більшість девелоперів сконцентрувалися на залученні клієнтів, готових внести від 50-60% вартості квартири. Саме таким клієнтам будівельники готові трохи збільшити розстрочку на свої об'єкти — в середньому на півроку. Або поступитися на кожному квадратному метрі до 400 гривень. На найбільші знижки — близько 10% — можуть розраховувати ті, хто вносить 100% оплати за квартиру відразу. І таких клієнтів сьогодні близько 20%», — стверджує Бречко.

За даними ІАП «Столична нерухомість», на сьогоднішній день на первинному ринку нерухомості Києва в сегменті економ-класу зі знижкою можна купити житло в 7-ми об'єктах. У будинках бізнес-класу знижку пропонують 3 забудовника і лише в 1-му об'єкті еліт-класу. Розмір знижки коливається від 2% до 10%, який залежить від кожної конкретної акційної квартири і умов, на яких придбавається житло.

Також деякі компанії замість фінансової переваги пропонують у подарунок оздоблення квартири або меблі. Тут мова йде тільки про об'єкти, забудовники яких відкрито декларують і всіляко рекламують знижки.

Але існує практика, коли потенційний покупець може «виторгувати» знижку безпосередньо у відділі продажів, навіть коли спочатку забудовник не заявляє про таку можливість. Тут все залежить від серйозності намірів клієнта відносно купівлі квартири, того ж початкового внеску (практично гарантована знижка в будь-якому з будинків на стадії будівництва при 100% оплаті) і вміння торгуватися.

Юлія Василенко, ІАП «Столична нерухомість»


Топ-оголошення

Продам 1 комнатную квартиру, Добровольского пр./Махачкалинская, 1/5, 37.7 кв.м.
Котовского, Добровольского пр., 1 комната, 37,7/17,2/6,1 кв.м, 1/5, 23 000$, Продам 1 комнатную ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Продажа офисного здания
Соцмістечко, 2203 кв.м, 3 600 000$, м Дарница (900 м), бул. Верх.Совета, 7 Офисное здание S=2203 ...

Окремі будівлі > Продам > Київ > Дніпровський р-н

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды
Малеванка, Петлюры (Пионерский 3-й) пер., 1 500грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - ...

Кімнати > Здам > Житомир

ЖК Теремки, Заболотного вул.15Г, Видова трикімнатна-87кв.м. ст.м.Іподром, Теремки
Теремки-1, Заболотного вул., 15Г, 3 кімнати, 87/47/13 кв.м, 8/25, 110 000$, АКТУАЛЬНО! ЖК Теремки, ...

Квартири > Продам > Київ > Голосіївський р-н

Дача, Осокорки, ул. Садовая 75
Осокорки, 3 кімнати, 100 кв.м, 6 соток, 61 000$, Дача, Осокорки, ул. Садовая 75, Дом 100 кв.м. в 2-а ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київ > Дарницький р-н