Вся нерухомість > Новини > Продається квартира. З пенсіонером на додачу
↑ До списку новин

Продається квартира. З пенсіонером на додачу

3 грудня 2010

Бажаючих підтримати самотніх людей похилого віку, щоб після їх смерті успадкувати квадратні метри, вистачає в будь-якому місті. Але деякі нюанси цієї справи лякають як потенційних підопічних, так і потенційних опікунів. Хто гарантує, що піклувальник дійсно буде піклуватися про немічних пенсіонерів? Або навпаки, що у літньої людини через кілька років не виникнуть капризи такого порядку, що і квартири ніякої не захочеться? А що говорити про раптово виниклих родичів, які готові заперечувати договір у суді?

З квартирою робити нічого не можна - тільки платити компослуги...

Ситуація настільки делікатна, що в газетах навіть подібних оголошень не дають. Самотній бездітний пенсіонер може пристрасно бажати підстраховки на чорний день, але при цьому боїться стати жертвою шахраїв. Точно така ж ситуація, тільки з іншого боку, у потенційних опікунів. Тому існують посередницькі структури, які зводять між собою пенсіонерів та опікунів. Юристи допоможуть оформити документи так, щоб ніхто не залишився в програші.

Отже, в чому ж полягає суть договору довічного утримання?

Згідно з документом, опікун виплачує пенсіонеру одноразово велику суму, а потім - довічне щомісячне утримання (як правило, не менше прожиткового мінімуму плюс комунальні послуги - близько 1500 гривень). За це він отримує право власності на квартиру і зможе вільно нею користуватися після смерті пенсіонера. Квартира переходить до попечителя у власність відразу після підписання договору, але поки літня людина жива, з квартирою фактично нічого зробити не можна - ні продати, ні подарувати, ні взяти під заставу цієї нерухомості кредит. І вже тим більше - виселити колишнього власника житла з його рідних стін. Причому комунальні послуги зобов'язаний оплачувати новий власник. Варто врахувати, що навіть якщо пенсіонер користувався пільгами по оплаті комуналки, то з підписанням договору вони перестають діяти.

І грошей ніхто не поверне

Варіантів укладання договору багато. Якщо підписаний звичайний договір довічного утримання, то пенсіонер сам у разі потреби оплачує доглядальниць, купує потрібні ліки, опікун не зобов'язаний надавати йому «кур'єрські» послуги.

Є й інший варіант. У документі можуть бути обумовлені надання матеріальної допомоги на придбання медикаментів, продуктів або послуги з догляду (купити ліки, допомогти прийняти ванну, почитати газету). Ось тут і криються потенційні підводні камені. Теоретично, якщо умови договору не виконуються, підопічний може звернутися до суду, щоб розірвати договір. Аналогічне право має і піклувальник. Якщо Феміда йде назустріч подавця заяви, то житло повертається пенсіонеру. Компенсація витрат опікуна залежить від ситуації. Якщо підопічний висував все нові й нові вимоги і договір з-за цього довелося розірвати, то набувач має право вимагати компенсацію. З іншого боку - що візьмеш з бідного пенсіонера? Якщо ж документ розірваний з вини опікуна, то виплата йому компенсації законом не передбачена.

Елітний будинок системи «сарай»

Трапляється, що деякі нюанси спливають через деякий час після укладення договору. Так було з пенсіонером з Києва Василем Андрійовичем. 70-річному власникові квартири в старій Дарниці було важко спускатися і підніматися по сходах з четвертого поверху в будинку без ліфта. Тому доброзичливу молоду жінку, що запропонувала укласти договір про успадкуванні квартири, він сприйняв як подарунок долі. Чарівна Наташа виглядала такої душевною, так зворушливо пригощала старого домашньою випічкою, а її маленький син навіть називав Василя Андрійовича дідусем. Та й варіант виглядав так оптимістично: Наталя запропонувала пенсіонеру переїхати в гарне село кілометрів за 50 від Києва, на її власну дачу. Свіже повітря, магазин під боком, та й ціни зовсім не столичні ... Влітку Василь Андрійович просто насолоджувався життям. А восени виявилося, що стіни в будинку швидко відсирівають, з щілин під стелею дме. Та й така проста для будь-якого селянина річ, як розпалювання печі, для старого виявилася непосильною. Але коли він набрав номер Наташі, щоб домовитися про переїзд назад, спливли несподівані подробиці. Виявляється, квартира Василя Андрійовича вже була здана на довгий термін і вигнати квартирантів не було можливості. Пенсіонера просили... потерпіти і «як-небудь перебитися». Зрозуміло, здача квартири була незаконною, але судовий розгляд зайняло б стільки часу і сил... У підсумку Василю Андрійовичу довелося звикати до сільських реалій. І на здоров'я його це позначилося явно не кращим чином.

Чому бабусю не розчесали?

Прямо протилежна ситуація склалася у сім'ї Кононенко. Коли сусідка підкинула думку «облагодіяти» свою літню знайому, за ідею вхопилися обома руками. Все-таки з двома дітьми в однокімнатній квартирі важко, а в бабусі Антоніни, яка потребує допомоги - «двійка», хай і маленька. Договір уклали на умовах, що молода пара буде не лише оплачувати старенькій комуналку, але ще й стане опікувати: возити в поліклініку, допомагати в приготуванні їжі, прибирати в квартирі. Поки Аня Кононенко сиділа в декреті, проблем не виникало: у неї знаходився час з ранку заскочити до бабусі. Та й ремонт який-ніякий в квартирі бабусі зробили. Коли ж Аня вийшла на роботу, в Антоніни Анатоліївни відразу з'явилися претензії. Її не влаштовувало, що борщ вариться на три дні, а на полицях починає осідати пил. Ніякі пояснення, що молоді люди фізично не встигають зробити все, не допомагали. Каменем спотикання стала... зачіска. Антоніна Анатоліївна пишалася своїми довгим густим волоссям. Але без сторонньої допомоги обережно вкласти їх вона не могла - не дозволяв артрит. Молода опікунка більше не встигала причісувати бабусю зранку. І треба ж було жінці заїкнутися про те, щоб бабуся зробила стрижку! Почалися скандали, Антоніна Анатоліївна розповідала сусідам, що піклувальники тільки про те й мріють, щоб швидше загнати її в труну, не пропускала нагоди з'явитися у дворі з колтуном на голові і в невипраному одязі - «щоб усі бачили!» У пенсіонерки з'явилися «захисники», які раді були старатися то дорікнути недбайливим опікунам, то пообіцяти виступити в суді зі свідченням, що над старенькою знущаються. Епопея тяглася два роки, подружжя Кононенко то мирилися зі склочною бабкою, то знову сварилися. У кінцевому підсумку сім'я вирішила, що ніяка квартира не коштує таких нервів. На компенсацію подавати не стали - що візьмеш з 80-річної жінки? ..

Як би там не було, прикро, коли від надій залишаються одні клапті. Тому щоб не зіткнутися з такою ситуацією, варто триста разів подумати - і потенційному опікуну, і потенційному опікуваному.

Якщо ви потенційний опікун, не полінуйтеся спочатку поговорити з лікуючим лікарем пенсіонера, представниками вуличного комітету чи ЖЕКу, його сусідами. А ще поспілкуйтеся з майбутнім підопічним, складіть уявлення про його характер. З'ясуйте, чи не схильний він «по конвеєру» укладати і розривати договори. У документі чітко обумовлюйте все, що тільки можна. Наприклад, скільки разів на тиждень ходити в магазин за покупками, обговоріть конкретний розмір наданої матеріальної допомоги.

А людям похилого віку, які хочуть укласти договір довічного утримання, варто для початку... звернутися до дільничного. Це дозволить з’ясувати, чи не перебував потенційний опікун на обліку в міліції і чи не водиться за ним сумнівних афер. Постарайтеся з'ясувати, чи працює ця людина. Якщо вона безробітна або зарплата у неї низька, а в документі обумовлена матеріальна допомога, то як вона буде її виплачувати? Пенсіонерці краще укладати договір з жінкою, бо чоловік не зможе допомогти їй митися, одягатися і так далі. В іншому випадку слід обумовити, хто саме буде це робити: близька родичка опікуна або наймана працівниця.

Газета «Вечерние Вести»


Топ-оголошення

Сдается комната для 1-ой девочки без хазяйки Святошинский р-н Академгородок
Академгородок, 19 кв.м, 5/16, 3 500$/месяц, Академгородок ул Стуса сдается комната для 1-ой девочки ...

Кімнати > Здам > Київ > Святошинський р-н

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
2 000грн/місяць, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) -Варианты аренды жилья по срокам от недели ...

Кімнати > Здам > Львівська обл. > Радехівський р-н > Радехів

Топ-оголошення

Ірпінь; 12 соток; вул. Академіка Ромоданова, 125000 $
Академіка Ромоданова, 12 соток, 125 000$, Ірпінь; 12 соток; вул. Академіка Ромоданова( раніше ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Ірпінь

м. Лівобережна або Почайна 10 мин.езды ул.РАДУЖНАЯ кімната в 2-хкому.
Веселковий масив, 2 500 грн./місяць, ФОТО СЬОГОДЕННЯ м. Почайна або Левобережна 10 мин.езды ...

Кімнати > Здам > Київ > Дніпровський р-н

Дворянская / Пастера: сдам капитальный каменный гараж в центре города!
Центр, Дворянская ул., 16 кв.м, 1 800грн/месяц, Дворянская / Пастера, сдам капитальный каменный гараж ...

Гаражі. Парковки > Здам > Одеса > Приморський р-н