Вся нерухомість > Новини > Судитися за квартиру або розлучатися стане значно дорожче
↑ До списку новин

Судитися за квартиру або розлучатися стане значно дорожче

26 жовтня 2011

Тепер за розлучення заплатимо в рази дорожче, та й тяганина за квартиру може стати катастрофою для гаманця.

З 1 листопада плата державі за пошук справедливості, простіше кажучи, за подачу держмита при зверненні до суду, суттєво зросте - вступає в силу Закон «Про судовий збір». Як роз'яснив нам один з авторів закону, нардеп Валерій Писаренко, основне його нововведення - держмито, яке треба внести до держбюджету за подачу позовної заяви, скарги та іншого, стало не фіксованим, як зараз (в неоподатковуваних податком мінімумах це 17 гривень), а прив'язане до мінімальної зарплати і стало набагато більше. Наприклад, якщо нині розлучитися коштує 8,5 гривень, то через тиждень - вже 94,1 або в 11 разів більше. Значно дорожче став «повний цикл» - позов, апеляція, касація - при серйозних справах. Припустимо, людина судиться за хрущовку ціною 500 тисяч гривень. Сьогодні вона сплатить на всіх етапах 3400 гривні, а з 1 листопада - аж 6211 гривень.

«Мито не змінювалося 18 років, за цей час зросли як ціни, так і зарплати, тому буде правильно його збільшити і прив'язати до мінімальної зарплати, щоб мито автоматично індексувалося, адже мінзарплата у нас щороку зростає, - каже Писаренко. - Гроші, зібрані з тих, хто звертається до суду, підуть на зміцнення матеріально-технічної бази судів: на комп'ютери, ксерокси, закупівлю систем фіксування судового процесу. У регіонах чимало судів, де взимку так холодно, що судді сидять не в мантіях, а в куртках. Тепер з'являться гроші на опалення». Писаренко вважає збільшення мита невеликим, мовляв, заплатити навіть 2800 гривень за розділ через суд майна цілком реально. Крім того, багато позовів можна подати безмитно - про стягнення зарплати, аліментів, збитку в результаті злочину, відшкодування шкоди при каліцтві або втраті здоров'я (виробнича травма), порушенні прав споживача. Не треба платити при зверненні до суду інвалідам ВВВ та 1 і 2 груп, чорнобильцям 1 та 2 категорії, організаціям інвалідів, ветеранів, деяким держструктурам (наприклад, Антимонопольний комітет, Пенсфонд, соцстрах). «А бізнес-структури, які судяться за мільйони, тепер заплатять більше, у них гроші є», - вважає Писаренко.

Юрист Василь Мірошниченко говорить, що підвищена плата вдарить по кишені численних сутяг, які люблять подавати позов з будь-якого приводу. А адвокат Тетяна Монтян вважає: «Важливо, щоб контроль за тим, як ці кошти будуть витрачатися, велика ймовірність, що гроші, виділені на ремонт конкретного райсуду, просто «розпилять», як зазвичай буває». Звичайні громадяни від підвищених мит не в захваті. «Я, наприклад, суджуся з родичами за квартиру, і якщо не подам позов до 1 листопада, доведеться десь шукати 900 гривень на мито, можливо, доведеться оплачувати апеляцію, а це вже катастрофа для гаманця», - скаржиться киянин Олександр Іванов.

ЗМІ МОЖУТЬ ЗАТЯГАЛИ ПО СУДАХ. У Законі «Про судовий збір» істотно знижене мито при подачі позову за моральну шкоду - тепер максимум, який треба внести в казну, дорівнює трьом мінзарплатам (на сьогодні 2823 гривні), тоді як раніше доходив до 10% від суми, яку позивач збирався стягнути з відповідача. Наприклад, за подачу позову на мільйон гривень треба було сплатити 100 тисяч. Наші експерти-юристи вважають нову норму «палицею на два кінці». Так, на думку Василя Мірошниченка, це усуває подвійний підхід при стягненні мита, адже справа про матеріальну шкоду і про моральний мають однакову природу, а платити позивачу у другому випадку доводиться набагато більше. З іншого боку, може збільшитися кількість позовів до ЗМІ за моральну шкоду на великі суми, адже мито впала на порядок: якщо зараз за вимогу «мільйона з журналіста» треба платити 100 тисяч, то з 1 листопада - в 35 разів менше. Відповідно, це може бути використано як спосіб тиску на ЗМІ, щоб ті не писали гострі матеріали.

Олександр Панченко, газета "СЕГОДНЯ"


Топ-оголошення

Продам 2-хком.кв. Обсерваторный провулок/ЖК "Синя Птиця".
Центр, 2 кімнати 102/22/64 кв.м 16/17, 159 000$, Продам 2-хком.кв. Обсерваторный провулок/ЖК "Синя ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Продам земельну ділянку ул.Новобереговая/ул.Литературная.
Аркадия, 4,25 соток 175 000$, Продам земельну ділянку ул.Новобереговая/ул.Литературная. 4, 25 сотки. ...

Земельні ділянки > Продам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

Здам офіс, що окремо стоїть, 800 кв.м. на ін. Гагаріна.
Гагаріна просп., 800 кв.м 10$/кв.м/місяць, Здам офіс, що окремо стоїть, 800 кв.м. на ін. Гагаріна. ...

Офісні приміщення > Здам > Дніпро > Шевченківський р-н

Приміщення 60 кв.м з ПРИБУТКОВИМ БІЗНЕСОМ! Діюча кав'ярня! Вишгород
60 кв.м, 54 900$, Пропонуємо на продаж два комерційних приміщення по 30 кв.м Одне приміщення 30 кв.м ...

Торговельні приміщення > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Вишгород

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-- Варианты аренды жилья
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от недели ...

Кімнати > Здам > Миколаївська обл. > Березанський р-н > Березанка