Вся нерухомість > Новини > Обирай: котеджне містечко чи село
↑ До списку новин

Обирай: котеджне містечко чи село

27 квітня 2010

Заміське житло можна придбати або побудувати не тільки в рамках окремого котеджного містечка, але і в звичайному селі та селищі. Плюси і мінуси є в обох варіантах.

Так, котеджне містечко - це, по суті, звичний населений пункт, але спланований в мальовничому місці з підведенням сучасної інженерної інфраструктури та доріг до кожного будинку. Також у кожному такому містечку є керуюча компанія, яка допомагає вирішувати технічні питання змісту будинку і ділянки.

У давно існуючому селі чи селищі з цим можуть бути проблеми - і дім обслуговувати доведеться самому, дороги і комунікації не завжди знаходяться поблизу. Переваги обжитого населеного пункту в тому, що мінімальна соціальна т інженерна інфраструктура в ньому вже є, а більшість населення живе тут постійно. Тому нерідкі випадки виділення ділянок під індивідуальну забудову, які лежать в населених пунктах поблизу від великих міст, з утворенням майбутніми мешканцями об'єднань або кооперативів.

І все ж таки якісно сплановане, реалізоване і кероване девелопером котеджне містечко зручніше для проживання.

Минулого тижня директор компанії «РеалЕкспо» Віктор Коваленко взяв участь у телепередачі «Ранок на 5 каналі», темою якого було бюджетне котеджне будівництво.

Ось що розповів пан Коваленко глядачам:

- У даний час за нашими даними в Київській області 269 містечок, в тому числі 85 споруджуваних, 92 побудованих і 92 проектованих. З 177 проектованих та споруджуваних містечок в 50% будівництво призупинено.  За кількістю містечок перше місце у Києво-Святошинського району (60 містечок), друге місце у Обухівського району (57 містечок), і на третьому місці Макарівський район (33 містечка). Середня вартість 1 кв.м в котеджних містечках Київської області станом на 1 квітня становила 1324 долара.

У поточному році в Київській області можна чекати введення в експлуатацію 10-12 котеджних містечок.

Ті, хто придбав котеджі в селищах економ- і бізнес-класу, виявилися в програші, оскільки вартість домоволодінь за минулий рік впала на 40% -50%.

Ціна на нерухомість в елітних селищах виявилася більш стійка до кризи - приміські квадрати знизилися на 10-20%.

В даний час ціна заміського житла більш адекватна, ніж до кризи, коли ринок був перегрітий, тому купувати зараз житло вигідно. Особливо в котеджних селищах, які знаходяться на стадії завершення. Покупець уникне зайвих ризиків, пов'язаних з відсутністю інфраструктури.

Заяви девелоперів не завжди виконуються - на сьогоднішній день практично немає реалізованих заміських селищ, де інфраструктура була б на 100% готова. Особливістю українського ринку є її будівництво в останню чергу.

Тенденції: 

Багато девелоперських компаній будуть розвивати на ринку заміського житла котеджні містечка економ-класу. Вимоги до таких об'єктів не такі високі, як до елітного житла. Інфраструктура там потрібна мінімальна, - будувати їх простіше, швидше і дешевше. Тим більше, що останнім часом активно застосовуються нові технології (каркасне будівництво), що дозволяють здешевити реалізацію проекту на 30-40%. Будівництво будинку від 100 кв.м обходиться в 30-50 тис.у.о.

Новою тенденцією є інтерес приватного інвестора до покупки ділянки в селищах. Попит продиктований суттєвою різницею між вартістю готового котеджу і побудованого самостійно. Приватний забудовник може використовувати більш дешеві матеріали, технології, зменшити площу об'єкта і т.д. Тим більше що комунікації вже прокладені, а робоча сила, земля і будматеріали за минулий рік помітно подешевшали. Я думаю, що попит фізичних осіб на землю в котеджних селищах буде рости.

Багато компаній, у яких немає коштів для реалізації задуманих проектів, охоче продають ділянки, іноді висуваючи вимогу - окремий будинок не повинен випадати з концепції проекту.

На ринку в 2010 році з'явилися нові проекти котеджних селищ у Київському регіоні. В основному, це невеликі селища економ-класу площею 2-3 га на 20-30 домоволодінь. Швидше за все, землю вони встигли придбати до кризи і тепер, щоб повернути кошти, будуть реалізувати проекти. Для них доцільніше побудувати таунхауси, ніж продавати ділянки під забудову. Це їм не вигідно.

Віктор Коваленкоwww.business-realty.com.ua


Топ-оголошення

Продаж заміського будинку
5 і більше кімнат, 294 кв.м, 33 соток, 40 000$, Продається 3-х поверховий цегляний будинок в селі ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Бородянський р-н > Вабля

Троицкая/Екатерининская: продам уютную квартиру в самом центре города!
Центр, Троицкая ул., 44, 2 комнаты, 55/37/13 кв.м, 1/3, 37 000$, Троицкая / Екатерининская, 1/3 эт., ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

Сдам 2 ком.квартиру на Даче Ковалевского
Дача Ковалевского ул., 2 комнаты, 60/24/30 кв.м, 4/4, 8 000грн/месяц, 4/4.Дача Ковалевского ...

Квартири > Здам > Одеса > Київський р-н

Оренда 2 кімнатних апартаментів в Мост-Сити
Коцюбинского вул., 2 кімнати, 15 000 грн./місяць, Оренда 2 кімнатних апартаментів в Мост-Сити, 15 ...

Квартири > Здам > Дніпро > Шевченківський р-н

Продам 1 комнату в коммуне на пос. Котовского
Котовського, 18 кв.м, 10 000$, Предлагается к продаже 1 комната в коммуне, ул. Махачкалинская, 3 этаж ...

Кімнати > Продам > Одеса > Суворівський р-н