Вся нерухомість > Новини > Скільки коштує " розумний будинок " і що він вміє
↑ До списку новин

Скільки коштує " розумний будинок " і що він вміє

19 листопада 2013

Ще кілька років тому при згадці слів «розумний будинок» (позначають вони облаштування житла з використанням високих, можна навіть сказати, інтелектуальних технологій) у більшості українців виникала асоціація з якоюсь цікавою, але майже марною в звичайному житті іграшкою для дуже багатих, пише газета "Сегодня". Зараз ставлення до «розумних будинків» поступово змінюється - технології стають все більш доступними. Чому і як все це відбувається, нам допомагали розібратися директор компанії «Хай-Тек Хаус» Володимир Федощук та комерційний директор фірми MiMi Smart Станіслав Ткач.

ДОСТУПНІСТЬ. В останні роки спостерігаються дві тенденції. По-перше, інтелектуальні рішення для дому стають все більш гнучкими і багатофункціональними. По-друге, вони дешевшають. Наприклад, кілька років тому ціна системи повного управління двокімнатною квартирою площею приблизно 70 кв. м стартувала від 9 тис. євро. Сьогодні таку систему можна замовити вже за 4-5 тис. євро. А якщо використовувати безпровідну технологію, не вимагають прокладки комунікацій, то, за словами Федощука, можна вкластися і в 2 тис. євро. Звичайно ж, і ці гроші для гаманця цілком відчутні. Але на тлі витрат людини, яка купує двокімнатну квартиру або робить в ній ґрунтовний ремонт, ціна за «розумний будинок» вже не здається такою високою.

ВИГОДИ. «Розумний будинок » дійсно допомагає економити і електроенергію, і воду, і газ. До того ж ці технології підвищують рівень комфорту та безпеки. На цих та інших плюсах зупинимося докладніше.

Розумна економія

Звичайно ж, швидше за все оцінити економічну вигоду від впровадження інтелектуальних технологій можна в приватних будинках, за опалення яких господарям доводиться платити за лічильниками. За словами Станіслава Ткача, система «розумний будинок» дозволяє економити на опаленні до 30%. Досягається це простим шляхом - опалюються тільки потрібні місця і у потрібний час. Причому без шкоди для комфорту людей. Часто що приводиться приклад - родина роз'їжджається по місцях роботи та навчання, а «розумний дім» автоматично переводить житло в режим мінімального опалення. Навіщо гріти кімнати, в яких нікого немає? Температура в приміщеннях починає підніматися якраз до повернення господарів. Це може бути зазначено в сценарії «Нікого немає вдома»: по понеділках, середах і п'ятницях підігрівати будинок до 19:00, а по вівторках і четвергах, коли господарі затримуються у фітнес-центрі, на дев'яту годину вечора. Або ж таку команду можна віддати прямо з офісу зі свого мобільника або планшета.

Влітку схожим чином можна заощадити на роботі кондиціонерів, а в усі пори року - на освітленні та споживанні електрики побутових електроприладів.

Технології безпеки

У « розумного будинку» є серйозні переваги перед традиційними, «неінтелектуальними» технічними системами безпеки. По-перше, тут можливе використання досить складних сценаріїв обробки тих або інших загрозливих ситуацій. По-друге, передбачений не тільки дистанційний контроль за подіями в будинку, але і дистанційне ж управління відповіддю будинку на вторгнення непрошених гостей або інші неприємні події.

Наприклад, спрацював датчик, який інформує, що хтось переліз через паркан. Система відразу повідомляє вам про це, і ви можете переглянути на екрані комп'ютера або мобільника, що саме відбувається в тривожній зоні. І вибрати реакцію, відповідну обстановці. Наприклад, цікавого п'яничку з сусідньої вулиці, що шукає, за рахунок чого б похмелитися, можна замість дзвінка до міліції просто відлякування сиреною, злобним «комп'ютерним» гавкотом собаки або лагідним голосом з динаміка: «Ну що ж ви, Семен Семенович!». Те ж відноситься і до протипожежної сигналізації: перш ніж закликати бравих пожежників, які в бойовому запалі знесуть паркан і винесуть двері, є сенс глянути самому, що ж там дійсно відбувається.

Корисні й системи попередження затоплення. Як тільки датчики відзначають вологу в недозволених для того місцях, автоматично перекривається доступ води в будинок. Одна ця функція може окупити всю систему, якщо запобіжить затоплення сусідів знизу. Те ж стосується і контролю за витоком газу.

До речі, типова ситуація, коли в будинку доводиться залишати сторонніх людей - наприклад, няню або робітників. Ви попереджуєте їх, що в певні кімнати заходити не можна. І ось ви отримуєте сигнал про відкриття «забороненої » двері. Дивіться, що там показує камера, і ніжно скажіть: «Глафіра Филимонівна, ви заблукали, туалет не тут!».

Часом дуже корисно, до речі, подивитися, яких друзів приводять в будинок діти, поки вас немає.

Управління освітленням та штори проти злодіїв

Про економію за рахунок «розумного» освітлення ми вже згадували - електроенергії буде витрачатися рівно стільки, щоб забезпечити необхідний рівень освітленості. Всі невживані освітлювальні прилади вимикаються автоматично. Але не будемо забувати, що «розумний будинок» робить і саме спілкування з освітлювальними приладами зручнішим, а їх використання - комфортнішим. У традиційному будинку великому числу освітлювальних приладів відповідає не менша кількість вимикачів, розкиданих по стінах і в різних куточках. Розумний же будинок дає вам у руки один прилад для управління всім цим господарством. Крім того, ви можете задавати якісь стандартні сценарії управління світлом. Наприклад, через хмари вийшло яскраве сонце - і на вікнах приспустили жалюзі. Стало темніше - штори відчинилися ширше. Прийшли вечірні сутінки - вікна прикрилися зовсім, ввімкнувши світло там, де ви сидите. І так далі.

Крім того, виїхавши на відпочинок, ви можете запрограмувати «розумний дім» імітувати присутність людей у ​​квартирі, щоб ввести в оману можливих зловмисників, - в потрібний час будуть відкриватися або закриватися штори, а світло - включатися або вимикатися.

Multi-Room

Це одне з досягнень «розумного будинку», що дозволяє значно підвищити рівень комфорту. Особливо якщо ви - завзятий меломан. Уявіть, що у вашому будинку декілька приміщень та в кожному з цих місць - спальні, кабінеті, вітальні, кухні - вам хотілося б слухати улюблену музику. При традиційному підході ви для кожного з приміщень купуєте агрегат-програвач і носите з собою туди-сюди диск або флешку. Не зовсім зручно, правда?

Multi -Room - це один комплект відтворюючої апаратури, до якого підключені динаміки в різних кімнатах. Ви ставите улюблений диск або знаходите радіохвилю і потім просто займаєтеся своїми справами, а музика «ходить» за вами по квартирі. Система «Мультирум» дозволить вам слухати музику у будь-якій кімнаті без установки аудіосистеми в кожній з них. При цьому в кожній кімнаті може звучати своя музика. Управління всією системою «Мультирум» відбувається за допомогою планшета або телефону. При необхідності система може прочитувати вам пошту або пов'язувати вас з домофоном. Якщо ви в різних кімнатах поставите монітори, то Multi-Room дозволить вам дивитися фільм, не будучи прив'язаним до одного місця.

Клімат і екологія

Одна з найбільш корисних функцій «розумного будинку» - підтримка в кожному приміщенні індивідуального мікроклімату. Або навіть більше того - клімату, що змінюється згідно з обраними сценаріями. Причому сценарії ці можуть бути самими різними. Наприклад, перед сном ви можете запрограмувати зниження температури до комфортного рівня на ніч з підвищенням її перед пробудженням, щоб приємніше було вставати. Можна використовувати режим «тренування» або режим кабінетної роботи і так далі.

Цінність «розумного будинку» в тому, що він об'єднує і використовує можливості будь-якого наявного у вас кліматичного обладнання. При цьому, природно, виключаються неузгоджені режими роботи, які так часто зустрічаються у звичайній практиці. Наприклад, коли працюючі на охолодження кондиціонери та включені опалювальні прилади змагаються, хто кого пересилить. Або кондиціонер охолоджує повітря при відкритих вікнах. Більше того, «розумний будинок» знаходить оптимальні шляхи взаємодії приладів, щоб отримати потрібний результат при мінімумі витрат. Вручну ж людина просто полінується постійно регулювати режими роботи радіаторів, котлів, теплих підлог та іншого обладнання.

Крім того, підтримка мікроклімату аж ніяк не обмежується контролем температури. За наявності відповідних датчиків система може стежити і за вологістю повітря. І навіть за його свіжістю, забезпечуючи своєчасне і достатнє провітрювання приміщень. Якщо у якихось випадках ви хочете відчувати себе на морському березі або в казковому саду, запрограмуйте в сценарії відповідні аромати. А приємний шум набігаючої хвилі або спів райських птахів вам забезпечить вже згаданий Multi-Room.

До речі, «розумний будинок» може підтримувати комфортні умови існування не тільки для людей, що є що у ньому, але і для їхніх улюбленців - квітів або домашніх тварин: технології включають в себе функції по догляду за ними, наприклад, автополиву або годування.

Про будильники та виховання дітей

«Розумний будинок " надає нам і безліч інших цікавих можливостей. Назвемо тільки деякі з них.

РОМАНТИЧНЕ ПОБАЧЕННЯ. Уявіть себе молодою і технічно просунутою неодруженою людиною, що знаходиться в пошуку свого особистого щастя. Ви запрошуєте до себе прекрасну дівчину під зовсім правдоподібним і слушним приводом - наприклад, вирішити десяток-другий диференціальних рівнянь. У ході цього захоплюючого заняття ви непомітно натискаєте іконку на своєму смартфоні, і ваш «розумний будинок» запускає підступний сценарій улесливого спокушання. Плавно міняється освітлення, з нізвідки упливає приємна музика, в повітрі з'являються хвилюючі аромати... І думки юної діви з холодних низин вищої математики спрямовуються до сонячних романтичних вершин.

Жарти жартами, але створення сценаріїв романтичного побачення - досить типове використання можливостей «розумного будинку». Так само створюються сценарії для дружніх вечірок, домашнього кінозалу (затемнення кімнати, включення телевізора) та інших типових ситуацій вашого проживання в будинку.

ПРОБУДЖЕННЯ. Як кажуть, хочеш гарантовано розлюбити дівчину - постав її голос на свій будильник. На щастя, «розумний будинок» дозволяє зробити процес пробудження легким і приємним. Головне - скласти максимально відповідний вашим смакам сценарій. Наприклад, у вказаний час трохи розсуваються жалюзі (або відкриваються штори) і кімнату починає заповнювати сонячне світло. З'являється спокійна музика, яка поступово стає все більш динамічною, поки просто не почне вас звати схопитися і рухатися. З кухні доноситься аромат, що бадьорить щойно приготованою кавою. Все - ви вже на ногах.

ПЕДАГОГІКА. Для тих, хто вже давно вирішив свої особисті проблеми і тепер виховує плоди цього рішення, «розумний дім» пропонує корисні педагогічні можливості. Наприклад, бич сучасних батьків - діти, які назавжди пішли в Інтернет. З «розумним будинком» ви можете не тільки контролювати, але й обмежувати час, проведений вашим чадом в Мережі. Наприклад, за допомогою відповідних сценаріїв просто фізично по якомусь графіку вимикаючи комп'ютер, телевізор та інші шкідливі предмети. Або включаючи їх при виконанні деяких умов. Наприклад, двадцять хвилин покрутив педалі на велотренажері - все, на кілька годин отримай доступ в Інтернет. І взагалі «розумний будинок» в змозі допомогти з толком структурувати життя вашої дитини, підпорядкувати її до деякого графіку.

Ряполов Костянтин, СЕГОДНЯ.ua


Топ-оголошення

ТРОЄЩИНА класнейшая кімната БЕЗ ГОСПОДАРІВ ул.Закревского Новий будинок
Троєщина, 3 000 грн./місяць, Задається ШИКАРНА кімната БЕЗ ГОСПОДАРІВ для 1-чіл ФОТО РІДНІ ул ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

Днепр (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья (комнат, кварСдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды жилья
15 кв.м, 2/9, 1 600грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по ...

Кімнати > Здам > Чернівецька обл. > Сторожинецький р-н > Сторожинець

Топ-оголошення

Продам. Часть дома. 35 м.кв. 4 сотки. Кайдаки, пер.Белозерский
Нові Кайдаки, 2 кімнати, 35 кв.м, 4 соток, 15 000$, Продам. Часть дома. 35 м.кв. 4 сотки. Кайдаки, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Новокодацький р-н

Продам одноэтажный дом ул.Кострова/ул.Маршала Малиновского.
Черемушки, 4 комнаты, 130 кв.м, 5,6 соток, 120 000$, Продам одноэтажный дом ул.Кострова/ул.Маршала ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Малинівський р-н

Ділянка в місті, 10 соток, без комісії
Багринова Гора, Лысогорская вул., 10 соток 60 000$, Ділянка в місті на кордоні з парком. Продаж. ...

Земельні ділянки > Продам > Київ > Голосіївський р-н