Вся нерухомість > Новини > Нові правила оцінки в Україні призупинять продаж нерухомості
↑ До списку новин

Нові правила оцінки в Україні призупинять продаж нерухомості

27 серпня 2014

Влада повністю не відмовилася від незалежної оцінки продаваної українцями нерухомості, тільки відкоригувала процедуру, замінила податкову оцінку звичайної, говориться в постанові Кабміну №358, пишуть «Вести».

По суті, ми повернулися до правил, що діяли до 1 лютого 2013 року, коли змінилися правила купівлі-продажу квартир, будинків та земельних ділянок. Нотаріусам тоді дозволили оформляти операції тільки, якщо вони знайдуть в реєстрі Фонду держмайна звіти про оцінку, зроблену фахівцем, який пройшов навчання і отримав сертифікат ФДМ. Все це робилося для збільшення податкових відрахувань до держбюджету: з продажів нерухомості був введений податок в розмірі 5% від її оціночної вартості, а також 1% — до  Пенсійного фонду і 1% держмита. Люди усіма правдами і неправдами занижували вартість свого житла.

Однак досить скоро нововведення переросли у зловживання: уповноважені оцінювачі спочатку вижили конкурентів, а потім і накрутили розцінки. Згідно з підрахунками Мінюсту, через монополізацію цього виду діяльності термін оцінки квартир збільшився з 2 до 14 днів, а її вартість — з 500 грн до 2,5 тис. грн. Оцінка земельної ділянки подорожчала з 1,5 тис. грн до 14,5 тис. грн.

Технічна заминка

Втім, де-юре для реєстрації продажів нерухомості можна користуватися висновками неліцензованих в Фонді держмайна оцінювачами з 25 серпня. Однак де-факто реєстр ФДМ все ще не приймає оцінки фахівців без їх сертифікатів. Експерти запевняють, що це технічна заминка: адже на виконання постанови уряду потрібні відповідні розпорядження ФДМ.

«З понеділка і до того часу, коли ФДМ забезпечить нам доступ до реєстру, буде невелика технічна заминка», — підтвердив «Вістям» віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельніков.

Як бути нотаріусам у сформованій ситуації – поки що неясно. На час перехідного періоду керівництво до дії повинен затвердити Мін'юст. «Від швидкості реакції міністерства залежить, на скільки «зависне» ринок і зупиняться угоди», — зазначають фахівці. Хоча оцінювачі можуть легально працювати: робити оцінки майна, тільки от без внесення до реєстру в ФДМ. Туди інформацію обіцяють внести відразу після отримання доступу.

Стане дешевше і швидше

Глобально ж повернення колишніх правил гри істотно підвищить конкуренцію серед оцінювачів і поверне в професію тих фахівців, які змушені були піти з неї після введення обов'язкової сертифікації. «До всіх змін в країні працювало близько 10 тисяч фахівців з оцінки, але після всіх новацій їх число скоротилося до 2 тисяч. Назад, гадаю, повернуться не всі, багато людей зайнялися іншою діяльністью. Думаю, на ринку буде порядку 6000 оцінювачів», — спрогнозував «Вестям» член правління Спілки консультантів з нерухомості України Іван Кудояр.

Чим активніше буде збільшувати кількість оцінювачів, тим швидше стануть знижувати розцінки на їхні послуги. «До торішніх 200-300 грн вони не просядуть, але до 1300-1500 грн цілком можуть опуститися», — вважає Кудояр. Ще оптимістичніші прогнози Андрія Гусельнікова: «Вартість оцінки може опуститися і до 400-500 грн».

Зменшиться, за прогнозами експертів, термін проведення оцінки: з двох-трьох тижнів до 2-4 днів.

Новий шанс для маніпуляторів

У той же час фахівці визнають, що лібералізація оцінки може вилитися в нову хвилю махінацій. Люди можуть знову почати занижувати реальну вартість своєї нерухомості і менше перераховувати до держбюджету.

«Хоча скасовувана система оцінки була своєрідною і не завжди показувала реальну вартість нерухомості (будинок вартістю 1 млн. грн могли оцінити, як в 1,1 млн., так і в 0,8 млн., як пощастить), проте вона не дозволяла зацікавленій стороні вплинути на оціночний процес. Тепер же у продавців нерухомості може з'явитися спокуса знайти згідливих оцінювачів та оцінити мільйонний будинок в 500 тис. грн», — визнав Іван Кудояр.

Хоча експерти допускають, що з часом ФДМ зможе впровадити технологію, яка дозволить відстежувати недобросовісних оцінювачів та усувати їх з ринку.

Світлана Стрельцова, «Вести»


Топ-оголошення

Без %. Метро пешком.Продам хорошую 3х ком. квартиру.Торг.
Вітряні Гори, 3 кімнати, 55/48/7 кв.м, 1/5, 50 000$, г.Киев. Метро 15 мин. пешком. Прекрасная покупка ...

Квартири > Продам > Київ > Подільський р-н

ЖК Ворошиловский! Новий будинок 2009 років! 100 кВ м!
Ворошилова вул., 3 кімнати 100/-/- кв.м 14/15, 125 000$, Продам в новому будинку на ул Ворошилова 100 ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Топ-оголошення

Продаж 2-хкімнатних, ул.Полесская же/би 1 ЖК ВУДСТОРИЯ Без %
Нова Дарниця, Поліська вул. 6, 2 кімнати 78/36/12 кв.м 9/25, 61 000$, Продаж квартир 72.85 /29.72/ ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Продам 2-хком.кв. пр.Гагарина/ЖК "Чотири сезони".
Центр, 2 кімнати 72/34/20 кв.м 24/25, 120 000$, Продам 2-хком.кв. пр.Гагарина/ЖК "Чотири сезони". ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Трикімнатна квартира в дорогим ремонтом
Пушкінська, 3 кімнати, 172/-/- кв.м, 7/8, 220 000$, ЦІНА 250 000 тис.уо Продам 3 кімнатну квартиру в ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Буча