Вся нерухомість > Новини > Приватні будинки з літньої оренди пішли в довгострокову
↑ До списку новин

Приватні будинки з літньої оренди пішли в довгострокову

5 серпня 2010

У липні інтерес орендарів будинків змістився з сегменту сезонної оренди на довгострокову. У цілому кількість дзвінків з оренди будинків у липні залишилася на тому ж рівні. При цьому кількість запитів на оренду будинків у Києві збільшилася, а по Київській області - знизилася, в порівнянні з червнем. Такі дані аналітиків компанії "RealDruzi", які має в своєму розпорядженні ЛІГАБізнесІнформ.

"Клієнтів, які вже почали підшукувати будинок для довгострокової оренди, цікавлять будинки в межах міста, або за містом, віддалені від Києва не більше ніж на 20 км", - коментує Ольга Перковська, керівник підрозділу оренди компанії "Real Druzi". Разом з тим, на сьогоднішній день вибір будинків, які ідеально підходять під вимоги клієнтів, дуже обмежений, так як більше 70% таких будинків зайняті до вересня-жовтня.

Як і прогнозували фахівці компанії, кількість заявок на сезонну оренду знизилася більш ніж у два рази. Власники менш привабливих пропозицій, які виставили свої будинки на ринок для оренди на сезон і до цих пір їх не здали, були дуже лояльні до орендарів і йшли на поступки, що пов'язано із закінченням сезону і очікуваним «перемиканням» орендних ставок з сезонних на довгострокові (тобто на більш низькі). Що стосується власників затребуваних будинків, то вони переважно відмовлялися здавати свої будинки на один-два місяці, готуючи їх до довгострокової оренди.

Характеристика пропозиції 

Найбільша кількість пропозицій у червні була сконцентрована по Одеському (21%), Житомирському (17%) і Обухівському (17%) напрямках. Мінімальна частка пропозицій в цьому місяці характерна для Варшавського напрямку (10%) і п'ятий місяць підряд для Бориспільського напрямку (10%). У порівнянні з червнем скоротилася частка пропозицій по Варшавському напрямку (на 3%), і разом з тим виросла в Вишгородському напрямку (на 4%).

Залежно від напрямку найбільша кількість пропозицій будинків, представлених до оренди, пропонувалася в таких населених пунктах:

Бориспільський напрямок: Вишеньки, Гнідин, Гора, Щасливе.

Броварський напрямок: Петрівське, Пухівка, Погреби, Рожни.

Варшавський напрямок: Ірпінь, Буча, Гостомель, Горенка.

Вишгородський напрямок: Нові Петрівці, Хотянівка, Лютіж.

Житомирський напрямок: Білогородка, Петропавлівська та Софіївська Борщагівка, Стоянка, Гореничі.

Обухівський напрямок: Конча-Заспа, Підгірці, Ходосіївка, Романків, Нові та Старі Безрадичі.

Одеський напрямок: Гатне, Віта-Поштова, Глеваха, Іванковичі.

Слід також відзначити, що в липні збільшилася частка пропозиції будинків для оренди в Києві (трохи більш ніж на 2%). У липні почалася активізація в сегменті довгострокової оренди та власники київських будинків (які дуже затребувані для тривалої оренди, але практично не користуються попитом на сезонну оренду) почали виставляти на ринок свої будинки. У цілому, в липні пішов процес розширення пропозицій по всіх напрямках - у зв'язку із закінченням сезону і планованим звільненням сезонно орендованих будинків у вересні-жовтні.

Характеристика попиту на оренду приватних будинків у липні 

У липні понад 80% заявок припало на довгострокову оренду київських будинків. Особливою популярністю користувалися домоволодіння в Голосіївському, Облонському та Печерському районах.

По заміських напрямках найбільшим інтересом користувалися Варшавський, Житомирський і Обухівський.

У розрізі класів найбільш затребуваними в липні були будинки бізнес-класу за ціною до $2500 в місяць. Середня орендна ставка попиту на такі будинки в липні була рівна $1984 в місяць.

Друге місце за інтенсивністю інтересу зайняли будинки економ-класу, розташовані в Києві. Середня ставка попиту по таких будинках у липні була рівна $804 в місяць.

На будинки преміум-класу попит був помірним, інтерес, як і раніше, викликають будинки вартістю до $5000 на місяць. Серед основних вимог орендарів дорогих будинків - гарні під'їзні шляхи, наявність у безпосередній близькості водойм і паркових зон, розташування будинку в котеджному містечку закритого типу з загальними зонами відпочинку. При цьому будинок повинен бути повністю укомплектований, його наповнення - відповідати високим стандартам орендаря, а також бажана наявність басейну.

Середня вартість оренди приватних будинків у липні

У липні середня орендна ставка за пропозиціями будинків економ-класу склала $613. Для бізнес-класу цей показник дорівнює $2276, для преміум класу - $6087.

Розмір торгу склав в економ-класі 15-20%, у бізнес-класі - 20-25%, у преміум-класі - 25-30% залежно від терміну оренди.

Прогноз на серпень 

У серпні заявок на сезонну оренду практично не буде. Пік попиту на довгострокову оренду припаде на другу половину серпня-вересень.

На ринку з другої половини місяця почнеться розширення пропозиції, що пов'язано з вивільненням у вересні-жовтні будинків, які зараз зайняті під сезонну оренду.

Рівень орендних ставок в середньому знизиться у зв'язку зі збільшенням середнього орендного строку. Орендодавці розуміють, що потрібно знижувати ставки для клієнтів, які планують зняти будинок на тривалий термін.

ІА ЛIГАБiзнесIнформ


Топ-оголошення

Будиночок дачний на замовлення
польова 61, 3 кімнати, 42 кв.м, 1 соток, 75 600 грн., Будиночок дачний з дерева недорого і ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Васильківський р-н > Васильків

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
1грн/місяць, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Львівська обл. > Бродівський р-н > Броди

Топ-оголошення

Продам 1 квартиру г. Борисполь, ул.Киевский путь 1а.
київський шлях, 1 кімната, 44/-/- кв.м, 3/3, 36 500$, Продам 1 квартиру Борисполь, ул.Киевский путь ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Бориспільський р-н > Бориспіль

Пропонується до продажу цегляний будинок з просторою ділянкою село Воропаїв Вишгородського району
4 комнаты, 125 кв.м, 54,2 соток, 37 000$, Пропонується до продажу цегляний будинок з просторою ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Воропаїв

Оренда 2к. квартири на Оболоні біля набережної, пр-т Володимира Івасюка 30
Оболонь, Героїв Сталинграда просп., 30, 2 кімнати, 45/30/8 кв.м, 6/9, 20 000грн/місяць, Чудова ...

Квартири > Здам > Київ > Оболонський р-н