Вся нерухомість > Новини > Сотки та гектари подорожчають у 20 разів
↑ До списку новин

Сотки та гектари подорожчають у 20 разів

21 квітня 2010

Влада Київської області заявила про намір збільшити нормативну вартість землі та істотно підвищити орендні ставки, що призведе до багаторазового зростання розміру плати за оренду ділянок. За прогнозами обласних чиновників, це дозволить збільшити надходження до районних бюджетів приблизно у 20 разів. Представники районних адміністрацій області побоюються, що такі радикальні нововведення стануть причиною різкого зниження інтересу бізнесменів до оренди столичної землі і призведуть до скорочення надходжень до бюджетів.

Навести порядок на земельному ринку області вирішив новопризначений губернатор Київщини Анатолій Присяжнюк. За його словами, ОДА спільно з райдержадміністраціями незабаром проведе нову нормативну оцінку вартості землі, в результаті чого вона значно зросте. «Останній раз оцінка проводилася в 90-х роках. За цей час ситуація на земельному ринку змінилася, у зв'язку з чим і виникла необхідність в коректуванні цін», - підкреслив він.

Директор ДП «Київський науково-дослідний і проектний інститут землеустрою» Йосип Дорош стверджує, що, відповідно до Закону «Про оцінку землі», даний вид робіт місцеві адміністрації повинні виконувати кожні п'ять-сім років. За його словами, підприємство вже почало переоцінку земель області, в результаті чого нормативна вартість ділянок зросла в три-десять разів. За підрахунками пана Присяжнюка, на завершення робіт необхідно 35 млн. грн. «Думаю, ми ці гроші знайдемо і зробимо переоцінку до кінця поточного року», - зазначив він.

Як пояснюють чиновники, вартість землі залежить від місця розташування ділянки, наявності комунікацій (доріг, інженерних мереж, об'єктів торгівлі та побуту і т.п.) і цільового призначення. Виходячи з цього, найбільше подорожчання торкнеться наділів, що примикають до Києва, з цільовим призначенням «під комерційне і промислове будівництво», а найменше подорожчають ділянки на кордоні області, призначені для ведення сільськогосподарської діяльності. «Але навіть у межах одного населеного пункту вартість землі може відрізнятися на 40-50%. Наприклад, в центральній частині села Хотів Києво-Святошинського району наділи коштують 150 грн/ кв.м, тоді як на його околиці - 80 грн», - зазначає пан Дорош.

Крім збільшення вартості землі, від якої залежить розмір орендної плати, обласна влада має намір підвищити і орендні ставки. За інформацією губернатора, на сьогоднішній день в регіоні здано в оренду понад 700 тис. га (середня плата становить 273 грн/га в міс.). З них за 44 тис. га орендарі платять 1,5% на рік від нормативної вартості землі, за 135 тис. - 1,5-3%, а за більшу частину залишків наділів від 3 до 7%. «Після призначення нових голів райдержадміністрацій ми плануємо довести розмір ставок як мінімум до 10%», - заявив Анатолій Присяжнюк.

Опитані керівники декількох райдержадміністрацій області неохоче коментують новації пана Присяжнюка, підтверджуючи лише, що у них вже почався процес переоцінки землі. У неофіційній розмові вони висловили своє невдоволення ідеями губернатора, зазначивши, що різке підвищення орендної плати може призвести до скорочення числа нових орендарів і до судових позовів нинішніх, які орендували землі на тривалий термін. В обласному управлінні земельних ресурсів констатують, що, відповідно до Закону «Про оренду землі», максимальна орендна ставка може становити 12% від нормативної вартості на рік. За словами заступника голови цього управління Гумбата Бакірова, як правило, вона застосовується лише у великих містах регіону. Він підтвердив, що землі сільськогосподарського призначення здаються в оренду на строк до п'яти років, а ділянки під виробництво, склади або бази відпочинку - на 25 або 49 років. «Ми поки не знаємо, яким чином обґрунтувати таке різке підвищення ставок», - говорить пан Бакіров. Втім, губернатор вважає, що проведення переоцінки землі істотно збільшить надходження до районних бюджетів області. Як приклад він наводить Києво-Святошинський район, де після проведення переоцінки минулого року в скарбницю було перераховано за оренду близько 20 млн. грн, що в 20 разів більше, ніж у попередні роки. Не лякають обласних чиновників і можливі судові позови. Як стверджують в управлінні земельних ресурсів, в усіх договорах оренди з підприємцями є пункт, що дає право владі переглядати орендні ставки. Тому чиновникам необхідно лише донести нововведення до відома орендарів.

Ще однією новацією Анатолія Присяжнюка стало введення мораторію на виділення наділів до 1 липня нинішнього року. «Він необхідний, щоб розібратися з ситуацією, що склалася з землею в області. Перевірка Держкомзему виявила понад 2 тис. фактів порушень при виділенні ділянок. Після призначення заступників губернатора і нових керівників районів ми плануємо створити комісії, які займуться перевірками відповідних документів», - резюмував він.

Олександра НекращукДеловая столица


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
15 кв.м, 2/9, 1 500грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) -Варианты аренды жилья по ...

Кімнати > Здам > Івано-Франківська обл. > Снятинський р-н > Снятин

Земельна ділянка під забудову 25км.Київ
Воровського, 13 соток, 7 000$, Колонщина с., Макаровский р-н, участок под жилую застройку 13 соток, ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Макарівський р-н > Колонщина

Топ-оголошення

Дом капитального строения в Сухом лимане
Кооп. Лотос, 3 комнаты, 120 кв.м, 5 соток, 87 000$, Двухэтажный дом 120 кв.м. общей площадью, три ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеська обл. > Овідіопольський р-н > Сухой лиман

Продаж 2кім.(63.15 м2) вул.Б.Гмирі, ЖК Патріотика, Богуслав
Позняки, Гмирі вул., 20, 2 кімнати, 64/32/12 кв.м, 7/25, 52 500$, Без комісії! Продаю двокімнатну ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

1 комнатная квартира в новом кирпичном доме на Бреуса, район Малиновского рынка
Черемушки, 1 комната, 39/18/13 кв.м, 10/10, 43 000$, 1 комнатная квартира на Бабаджаняна (Бреуса) ...

Квартири > Продам > Одеса > Малинівський р-н