Вся нерухомість > Новини > Податок на оренду житла: або плати, або «сиди»
↑ До списку новин

Податок на оренду житла: або плати, або «сиди»

4 жовтня 2010

З 1 жовтня всі угоди по оренді житла доведеться реєструвати в БТІ. Це - пряма передумова для подорожчання оренди мінімум на 15%. Однак власники орендованих квартир напевно без зусиль знайдуть спосіб мінімізувати оподаткування або зовсім будуть ухилятися від нього, навіть незважаючи на ризик сісти у в'язницю на 5 років.

З 1 жовтня набули чинності зміни в законі «Про державну реєстрацію майнових прав на нерухоме майно та їх обмежень», які зобов'язують реєструвати договори з оренди житла в БТІ. Про це ж йдеться у наказі Мін'юсту № 1692/5 від 29.07.2010, яким було внесено зміни до наказу від 7.03.2002 № 7/5 і змінена редакція Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно.

За словами експертів, цей захід викликаний бажанням держави збільшити надходження від податкових доходів. «У разі реєстрації договору оренди у БТІ ухилитися від 15% податку (він підлягає сплаті за місцем реєстрації орендодавця протягом 40 днів після закінчення кожного кварталу. - Ред.), який має платити орендодавець - не вийде», - упевнений директор АН «Каштан 2000» Сергій Позняк. Він зазначив, що до цього моменту податкові інспектори могли контролювати лише ті угоди, які засвідчувалися нотаріально в обов'язковому порядку - коли термін оренди перевищував більше трьох років.

За словами ріелторів, у 85% випадків середній термін договору сьогодні становить півроку-рік, і реєструється ріелтором. До послуг нотаріусів вдавалися в основному юрособи, які найчастіше орендують житло під офіс, та іноземці.

Ніяких нових покарань для ухильників документ не передбачає. Як і раніше, тим, хто не платить податки, пропонується вибір: штраф від 300 до 2000 неоподатковуваних мінімумів (тобто від 5100 грн до 34 000 грн) плюс вся сума прихованих від держави податків, або позбавлення волі на п'ять років.

Якщо столичні рантьє підуть назустріч новим вимогам чиновників, то додаткові платежі вони будуть здобувати в кишенях орендарів, що збільшить вартість оренди щонайменше на 15%. Варто відзначити, що, за даними ріелторів, у вересні вже було зафіксоване зростання цін на оренду житла на 10-15%. Причому основна частина угод, за словами аналітика АН «Нова адреса» Михайла Полинцева, як і раніше, доводиться на економ-сегмент, оскільки збільшення попиту відбулося в основному за рахунок студентів, що приїхали.

Додаткове подорожчання напевно призведе до того, що одну квартиру будуть орендувати кілька людей, а орендарі обов'язковою умовою будуть ставити наявність в квартирі свіжого ремонту і нової побутової техніки. Такі результати невигідні орендодавцям, і тому далеко не всі підуть реєструватися в БТІ. «Рантьє можна умовно розділити на дві групи. Одна має багато квартир, друга здає в оренду лише одну, максимум, дві квартири. Для перших, щоб не привертати до себе зайвої уваги, краще працювати максимально в законодавчому полі, тому вони, можливо, будуть самі платити податок, а можливо, запропонують розділити з орендарями його 50/50. Другі ж націлені на отримання найбільшої фінансової віддачі, тому будуть намагатися піти від податків усіма способами», - говорить директор АН «Столиця» Ганна Шпільман.

В якості зразкової схеми відходу від податків ріелтори згадують класику: у договорі писати цифру нижче реальної оренди. Наприклад, замість 5000 грн на місяць, написати 700-800 грн, і з цієї суми платити 15% податок (тобто платити до бюджету доведеться 105-140 грн замість 750 грн в місяць). А ще можна орендарів назвати своїми далекими родичами, яких пустили виключно по доброті душевній і лише за сплату комунальних послуг. Податковим інспекторам доведеться чимало попотіти, щоб довести зворотне.

Звичайно, подібні кроки дають підставу для зловживання з боку орендарів, але столичні рантьє давно звикли вирішувати всі виникаючі проблеми своїми силами. «У крайньому разі, завжди можна залучити за додаткову плату місцевого дільничного. Він допомогти не відмовиться», - ділиться своїми міркуваннями один із власників столичної двокімнатної квартири.

Ріелтори не виключають, що багато законослухняних українців просто злякаються величезних черг у БТІ. Нагадаємо, що зміна процедури права власності та видача документів БТІ викликали хаос на ринку нерухомості. За словами президента Союзу фахівців з нерухомості України Олександра Рубанова, для отримання довідки з реєстру прав власності (видається замість колишньої довідки-характеристики), яка необхідна для укладення договору купівлі-продажу, необхідно чекати близько місяця. Додаткове навантаження на БТІ лише ускладнить ситуацію.

Крім того, залишається неясним, як повинні вчиняти ті громадяни, які здають житло в оренду подобово або погодинно. Адже в такому випадку термін оренди буде коротшим, ніж час, необхідний для реєстрації угоди в БТІ. Природно, питання можна буде «вирішити» і за більш короткий час, але за додаткові фінансові вливання. Ставаати ж законослухняними за свій рахунок українці навряд чи побажають. Тому державі доведеться ще чимало попрацювати, щоб просто змусити столичних рантьє прийти в БТІ. Або чиновникам залишиться дивитися на невиконання нових правил крізь пальці. Що, втім, їм не вперше.

Дар’я Кутецька, UGMK.INFO


Топ-оголошення

Продам 2х комнатную квартиру Нагорный р-н, пл.Соборная, парк Шевченко.
"нагорный", 2 комнаты, 66/41/8 кв.м, 3/5, 68 500$, Продам 2х комнатную квартиру в Нагорном районе ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Продам. Дом 200 м.кв. 10 соток. Подгородное. Ул.Тюменская.
Тюменська, 3 кімнати, 200 кв.м, 10 соток, 165 000$, Продам. Дом 200 м.кв. 10 соток. Подгородное. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпропетровська обл. > Дніпропетровський р-н > Підгородне

Топ-оголошення

БЕЗ%, здам офіс 40м2, вул.Галего 5 (Лєбєдєва-Кумача), Караваєві Дачі, Київ
Караваєві Дачі, Голего (Лебедєва-Кумача) вул., 5, 40 кв.м, 15 000грн/місяць, БЕЗ%, здам офіс 40м2, ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Солом'янський р-н

здвються комнати вул.Бальзака троещина.рядом пр.Маяковского
Троєщина, 2 500грн/місяць, =фото настоящ= здам 2 комнати-одна 2500гр друга 3000гр.третя ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

Продажа 3к кв смт. Чабани
Машинобудівників, 2а, 3 комнаты, 64/36/7 кв.м, 5/5, 51 000$, Продажа 3к. кв. смт. Чабани, 2км від ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Чабани