Вся нерухомість > Новини > "Вторинку" в Україні скоро перестануть купувати – експерт
↑ До списку новин

"Вторинку" в Україні скоро перестануть купувати – експерт

14 серпня 2012

За останній рік "первинка" стала популярнішою "вторинки", пише «Дело». Експерти пояснюють це гнучкою системою покупки нерухомості від забудовника і більш високим рівнем комфортності проживання в новобудовах.

За останній рік кількість покупців житла на первинному ринку нерухомості зросла на 20%. Про це повідомили аналітики проектної групи "Архіматика".

Основною причиною зростання попиту на квартири в новобудовах аналітики називають можливість отримати розстрочку від забудовника або кредит від банку-партнера компанії, а також більш високу якість житла.

"Відсутність активного кредитування покупки квартир на вторинному ринку, високі ставки і жорсткі вимоги банків до позичальників стали причиною збільшення продажу квартир в нових будинках. Забудовники пропонують різні варіанти покупки квартир в розстрочку, а процентна ставка по кредиту від банків-партнерів компанії прийнятніша, ніж у інших фінансових організацій. При цьому вимоги до позичальника більш лояльні", - говорить директор проектної групи "Архіматика" Олександр Попов.

У новому будинку жити комфортно

Також важливим фактором, який позитивно впливає на показники продажів "первинки" є більш високий рівень комфортності проживання в новобудовах. До того ж вартість квартир у нових будинках порівняна або нижче, ніж пропозиція на вторинному ринку. За ті ж гроші у забудовника можна купити квартиру в будинку з якісно новою інфраструктурою, інженерними мережами, зручними плануваннями, гарним станом під'їздів та дворів.

Крім цього, така ситуація пояснюється тим, що зараз на первинному ринку існує досить великий вибір житла як економ-, так і бізнес-класу, в різних районах, різних концепцій, а також з документами на право власності, тобто можна підібрати на будь-який смак. "Крім красивого зовнішнього вигляду, сучасних інженерних систем, забудовники в боротьбі за покупця намагаються зробити об'єкт ще більш конкурентоспроможним, створюючи красиві внутрішні двори з алеями, фонтанами, оригінальними дитячими майданчиками, передбачаючи необхідну інфраструктуру: магазин, аптеку, банкомат і т.д. Також більшість будинків будуються з підземним паркінгом, що теж дуже зручно для мешканців, але не так вже й часто зустрічається на вторинному ринку в більш старих будинках. Мешканці, які заселяються в нові будинки, намагаються підтримувати чистоту в під'їздах, у дворі. Це обумовлено і більш однорідним складом сусідів", - розповідає "Делу" комерційний директор девелоперської компанії "НЕСТ" (ПАТ "Нерухомість столиці") Костянтин Браво.

Кому потрібна "вторинка"?

Експерт вважає, що з часом кількість угод по вторинної нерухомості буде зменшуватися. "По-перше, забудовники з кожним роком будуть пропонувати усе більш привабливі об'єкти та вигідні умови придбання. По-друге, сформується довіра до ряду стабільних компаній, і люди будуть більш активно інвестувати в житло на ранніх етапах будівництва. Чим доступніше буде житло на первинному ринку, тим менший інтерес ми будемо спостерігати до старого житлофонду. Однак, як кажуть, на кожен товар є свій покупець, тому і "хрущовки", і "чешки" будуть продовжувати купувати, тому що вони коштують дешевше", - резюмує Браво.

Ольга Сороколєтова, газета «ДЕЛО»


Топ-оголошення

Предлагается 2-х этажный Дом в Лузановке.
Лузановка, 3 кімнати, 60 кв.м, 25 000$, Предлагаем вашему вниманию 2-х этажный КИРПИЧНЫЙ дом. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Продам офіс 260 кв.м. з ремонтом в житловому комплексі "Кипарисовий". Нагірний район
Сімферопольська вул., 260 кв.м 1 000$/кв.м, Продам офіс 260 кв.м. з ремонтом в житловому комплексі ...

Офісні приміщення > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Топ-оголошення

Аренда Сдам Бар Караоке Кальяная 240м Толстого Новосельского Бургер Пицца
Центр, Новосельского ул., 80, 240 кв.м, 30 000грн/месяц, 240 кв.м. Кальянная Караоке Паб. Сдаётся как ...

Сфера харчування > Здам > Одеса > Приморський р-н

Продаю двусторонню 1к.квартиру на Намиві
вул. Озерна, 1 кімната, 41/17/9 кв.м, 8/9, 19 999$, Продаю простору 1-кімнатну квартиру на Ближньому ...

Квартири > Продам > Миколаїв > Заводський р-н

Продам евродвушку в новом доме в жк 35 Жемчужина, ул. Литературная, 11/14, 41 кв.м.
Литературная ул., 1 комната, 41/-/19 кв.м, 11/14, 75 000$, Продам евродвушку в новом доме в жк 35 ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н