Вся нерухомість > Новини > Кому і як доведеться реєструвати договори оренди
↑ До списку новин

Кому і як доведеться реєструвати договори оренди

22 жовтня 2010

Питання: Що саме реєструють в БТІ, починаючи з 1 жовтня - в частині договорів оренди нерухомості? Для кого це обов'язково? Що собою являє процедура реєстрації, і які документи треба подавати? Скільки вона триває і скільки коштує? Що з цього випливає для орендаря і орендодавця?

Відповідь: Першого жовтня набули чинності зміни, внесені Наказом Міністерства юстиції до "Положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно" (№ 1692/5, від 28 липня 2010 року). Тепер права оренди будівель та їх частин (офісів, приміщень, квартир та іншого) підлягають обов'язковій реєстрації в Бюро технічної інвентаризації (БТІ). Але, як з'ясували "Деньги", в БТІ поки не реєструють право оренди. І, як повідомили в київському Бюро, коли почнуть і скільки це буде коштувати - поки невідомо.

Під реєстрацією права оренди мається на увазі реєстрація речового права (права користування) на нерухоме майно, а ці права, по суті, закріплені звичайним договором оренди між орендарем та орендодавцем. Причому, як пояснили нам у Мін'юсті, реєструвати права оренди потрібно незалежно від терміну, на який укладено договір, і не має значення, чи завізований договір оренди нотаріусом. Нагадаємо, відповідно до Цивільного кодексу України, нотаріальній реєстрації підлягають договори оренди, укладені строком на три роки і довше. Тобто, якщо слідувати букві роз'яснення, даного нам Мін'юстом, реєстрації підлягають навіть короткострокові договори. Що, на наш погляд, неможливо реалізувати в принципі.

Тим не менше, відповідно до Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень", державна реєстрація прав є обов'язковою. У положеннях закону зазначено, що обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права, права користування, оренди на нерухоме майно, яке знаходиться на території України і належить фізичним та юридичним особам, державі, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам.

Незважаючи на наявність норми про обов'язковість реєстрації прав оренди, нам не вдалося виявити в законодавстві норм, що передбачають відповідальність за її відсутність.

А ось ріелтори, наприклад, вважають, що фізосіб, бажаючих зареєструвати право оренди, буде дуже небагато. Адже більшість орендодавців-фізосіб не платять податків з доходів від здачі квартир. Юридичні особи, можливо, почнуть реєструвати, оскільки податкові органи можуть відмовитися враховувати витрати на оренду в податковому обліку, якщо відповідні договори оренди не будуть зареєстровані.

Що стосується самої процедури, то старший юрист компанії "Правовий альянс" Євген Щеглов розповів, що державна реєстрація права, згідно із законодавством, здійснюється на підставі заяви однієї із сторін угоди. "Тобто, заяву про реєстрацію права оренди може подати як орендар, так і орендодавець, незалежно один від одного", - пояснив пан Щеглов.

При подачі заяви фізична особа повинна надати документи, які підтверджують виникнення, перехід, припинення відповідних прав (в даному випадку - договір оренди), а також квитанцію про сплату послуг з державної реєстрації прав та їх обмежень. І природно, потрібно пред'явити документ, що засвідчує особистість людини, що звернулася за реєстрацією.

Записи про реєстрацію прав оренди вносяться до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Після реєстрації документом, що підтверджує наявності реєстрації, за словами юриста, є витяг з реєстру.

Деньги.ua


Топ-оголошення

Продам 2х комнатную квартиру ул.Строитлей район Титова.
Строителей ул., 19а, 2 комнаты, 51/26/7 кв.м, 2/14, 32 000$, Продам 2х комнатную квартиру ул. ...

Квартири > Продам > Дніпро > Чечелівський р-н

Продам 1-ком.кв. ул.Армейская/ЖК "Армейский".
Центр, 1 комната, 59/14/33 кв.м, 5/7, 83 500$, Продам 1-ком.кв. ул.Армейская/ЖК "Армейский". 5/7 эт., ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

Здам 1-кімнатну Святошинський р-н. Турчинова 17. 5/5пов, санвузол спільний 32/18/6. Однокімнатна квартира після косметич
Нивки, Турчина (Блюхера) вул., 17, 1 кімната, 32/18/6 кв.м, 5/5, 8 000грн/місяць, Здам 1-кімнатну ...

Квартири > Здам > Київ > Святошинський р-н

Здам. 1-к.кв. 6/9, 12-й квартал
Гладкова вул., 1 кімната 40/-/- кв.м 6/9, 8 000грн./місяць, Здам. 1-к.кв. 6/9, 12-й квартал. чешка, ...

Квартири > Здам > Дніпро > Шевченківський р-н

Паркоместо в подземном паркинге метро Осокорки-Позняки, ул.Срибнокильская, 14А
Осокорки, 20 кв.м, 3 000грн/місяць, Паркоместо в подземном паркинге на 1 автомашину ул. ...

Гаражі. Парковки > Здам > Київ > Дарницький р-н